ЛЯТО Е – Солариум – убиец или разкрасител

ертикалните солариуми са по-мощни, следователно тенът се добива по-бързо. Процедурите най-често са по 10 минути. Този вид солариуми са и по-хигиенични, тъй като не влизате в съприкосновение с повърхността на уреда. В съвременните солариуми вече има много екстри, една от които е турбоохлаждането - важно са всеки, който желае да добива тен в комфортни условия.

Вертикалните солариуми са по-мощни, следователно тенът се добива по-бързо. Процедурите най-често са по 10 минути и доставят приятна умора, както и допълнително въздействие на различните органи на човешкото тяло. Този вид солариуми са и по-хигиенични, тъй като не влизате в съприкосновение с повърхността на уреда. В съвременните солариуми вече има много екстри, една от които е турбоохлаждането – важно са всеки, който желае да добива тен в комфортни условия.

Посещението на солариум повече от 10 пъти в годината е опасно за кожата и води до пристрастяване

Препоръчват утвърдените места за "здравен туризъм" при които има лекар за консултации
Според проучване на американската дерматологична асоциация безопасно е посещението на солариум един път месечно или 10 пъти в година. Повече от 10 пъти годишно се смята за опасно и се приема за пристрастяване към ултравиолетовите лъчи.    Това заяви д-р Красимир Киров - онкодерматолог в Специализирана болница за активно лечение по онкология  в София, цитиран от медии в България.
    Според проучвания ултравиолетовите лъчи предизвикват отделянето на феромони /т. нар. хормони на щастието/ в мозъка, които повишават работоспособността и настроението и могат да доведат до пристрастяване. Дерматолозите съветват любителите на изкуствения тен, които посещават солариуми повече от 10 пъти в годината, да потърсят консултацията при психолог. Задължително е консултацията с лекар преди да започнете серия от посещения на солариум. Препоръчително е да се посещават утвърдени места за "здравен туризъм" и локални подобни, където има възможност за докторска намеса и мнение.
    Няма проучвания, които да доказват, че хора с злокачествени образования на кожата, са били само на солариум, отбеляза д-р Киров. Облъчването от солариум увеличава лъчевото натоварване на кожата, получено от слънцето. Всички, които са заболели от злокачествени образования на кожата, освен на солариум са били изложени и на слънце, уточни д-р Киров.
    При солариума се използват ултравиолетови "А"-лъчи. По-рано се смяташе, че тези лъчи не предизвикват израждане на кожата, но сега е доказано обратното, така че 
солариумите също не са безопасни. Още през 2005 г. Световната здравна организация излиза със становище, че вероятно ултравиолетовите "А"-лъчи са вредни.
    Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат канцерогенно заболяване на кожата, което е лечимо, но също и злокачествен меланом - израждане на бенките, което е най-опасното заболяване на кожата. Доказано е, че излагането на слънце и солариум води до преждевременно стареене на кожата и до катаракта на роговицата на очите, което може да доведе до ослепяване.
    Повишена заболеваемост от меланом е установена при младите жени, които по-често се излагат на слънце и посещават солариуми, отбеляза д-р Киров. Изгарянето на кожата в детска възраст е най-опасно, тъй като може да предизвика израждане на бенките в по-късна възраст. solarium 2Ултравиолетовото лъчение е най-опасно за хора с бяла кожа, с лунички, със светли очи и руса или рижава коса.
   Дерматолозите съветват да не се излагаме прекомерно на слънчева светлина и най-вече да не допускаме изгаряне на кожата.
  Както споменахме по-горе, ще повторим, че преди да отидем на солариум е необходимо да се посъветваме с дерматолог, който да определи индивидуалния тип кожа, дали по нея има рискови бенки, които могат да се изродят в злокачествени.
    Във Франция, Белгия и Германия е забранено за лица до 18-годишна възраст да посещават солариум.
В Калифорния малолетните (под 14 години)също не могат да вземат сами решения да се подлагат на изкуствени слънчеви бани. 
    В салоните за добиване на изкуствен тен трябва да има предупреждение, че ултравиолетовите лъчи са опасни за кожата. За посещението на солариум от малолетни е необходимо да се изисква съгласието на родителите, но за това трябва да се потърси законова база, смята д-р Киров. Според него важно е персоналът да е обучен, да има познания за различните типове кожа, за това как изглеждат бенки, които са потенциално опасни, или за вече изродили се бенки. Нужно е още да се следи за качеството на апаратурата, дали се поддържа добре, смята той.
    Според д-р Киров повишаване на злокачествени заболявания на
кожата у нас може да се очаква на по-късен етап, а за
 израждането на бенките е необходим по-продължителен период.
    Освен рисковете, които крият, солариумите имат и добре известни
положителни страни. 
solarium 3Ултравиолетовите "А"-лъчи се използват за лечението на кожни заболявания като псориазис и невродермит. Най-често изтъкваното предимство от собствениците на солариуми, е че този тип лъчи повишава метаболизма на витамин "Д" в организма, което води до забавяне на остеопорозата. Това обаче не е аргумент за лечение на остеопорозата, тъй като не е доказано, че при хора, посещавали солариум, нивото на витамин "Д" е по-високо от нормалното, посочи Киров.
КАКВО ДА ЗНАЕТЕ АКО РЕШИТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ В СОЛАРИУМ
Aко вземете решение да придобиете изкуствен загар, като направите няколко процедури в солариум, трябва да имате предвид и някои важни за вашето здраве неща. Добре е първо да се консултирате със специалист, за да бъде определен вашия тип кожа и да ви бъде изготвена индивидуална програма за броя на сеансите и тяхната продължителност.
В Стара Загора вече има солариум за коне. Факт е и първата въртележка. Двете модерни съоръжения бяха монтирани на-скоро в конната база на клуба по конен спорт Ген. Вл. Стойчев край Змейово.

В Стара Загора вече има солариум за коне. Факт е и първата въртележка. Двете модерни съоръжения бяха монтирани на-скоро в конната база на клуба по конен спорт Ген. Вл. Стойчев край Змейово. “За всяка база, която се занимава професионално с конен спорт, те са задължителни”, обяснява собственикът Иван Кисьов.



Не е подходящо да правите процедури в солариум при употреба противозачатъчни препарати или ако в момента пиете по някаква причина антибиотици. 
Ако вие сте от хората с изключително нежна, много бяла или много суха кожа, по - добре е да не се излагате на облъчване в солариум. Не се препоръчва и при бременност или кърмене. Не е желателно да придобивате изкуствен загар и ако сте провеждали скоро процедури от типа на пилинг, мезотерапия или някакви други по-значими третирания на кожата.
Първо решете какъв тен точно желаете: лек загар, светлошоколадов, тъмношоколадов и след консултацията със специалист, изберете подходящия за вас солариум. 
Ако целта е да получите бърз резултат само върху откритите части на тялото, за вас е подходящ седящ солариум за лице, деколте и ръце. При него се използват предимно лампи с А-излъчване. Те бързо окисляват меланина и загарът е налице само след няколко процедури, но е краткотраен, пък и тялото се различава по цвят от откритите части. 
При тунелни солариуми /в тях позата е легнал/ се използват лампи с А и В-излъчване. Загарът се постига по-бавно, но е по-дълготраен и е на цялото тяло. Вертикалните солариуми са по-мощни, следователно тенът се добива по-бързо. Процедурите най-често са по 10 минути. Този вид солариуми са и по-хигиенични, тъй като не влизате в съприкосновение с повърхността на уреда. Целта е да постигнете само положителни емоции, така че питайте оператора на солариумната апаратура за всичко, което ще ви осигури равномерен и здравословен тен и добро самочувствие после.
Преди да влезете в солариума, ако искате всичко да е наред: 
links-solarium
• отстранете грима, измийте лицето и го подсушете с мека кърпа, ако имате специална козметика за солариум, намажете лицето, ако не разполагате с такава, по-добре го оставете чисто, само устните намажете с подходящ крем, за да не изсъхнат 

• ако носите контактни лещи, свалете ги 

• ако тялото е потно, добре ще е да вземете душ, а после да подсушите кожата, без грубо триене, просто попивайте влагата, не мажете с нищо, ако нямате специална козметика за солариум 

• препоръчително е при жените гърдите да са защитени, има специални средства за това /хартиени капачки/, ако не - просто бельо, но местете презрамките, за да получите еднакъв тен на раменете и деколтето 

• ако косата е много суха, можете да я покриете с кърпа или лека шапка 

• ако не искате шарки по ръцете и шията, махнете бижутата, това ще ви предпази и от евентуална алергия 

• сложете защитни очила, докато сте в солариума 

• не използвайте защитните кремове за слънчеви бани на открито 

• след процедурата в солариума нанесете хидратираща козметика на лицето и цялото тяло, като естествено я съобразите с вашите индивидуални особености 

• не съчетавайте солариум и плаж, това е твърде неприемливо дори за хора с по-тъмна кожа, а и не е необходимо. 

Както и при всичко останало всичко идва от дозата.
Това зависи и от Вас.