Чая – Зеленчукът на Маите

Чая (Chaya,“chicasquil”, Cnidoscolus aconitifolius subsp. polyanthus (Pax and K.Hoffm.), дървесен спанак) идва най-често от полуостров Юкатан в Мексико, с голям, бързо растящ, многолистен многогодишен храст.

Строенето на стени ще оставим на политиците, а ние ще срещаме човеците и богатствата на природата.

Ще ви представим един от най-полезните зеленчуци, който с пъти надвишава по някои показатели своите “зелени роднини”, и може да бъде открит в съседното на Калифорния – Мексико, както и в някои страни от Латинска Америка. Чая – Зеленчука на Маите!

Чая (Chaya,“chicasquil”, Cnidoscolus aconitifolius subsp. polyanthus (Pax and K.Hoffm.), дървесен спанак) идва най-често от полуостров Юкатан в Мексико и е дървесен спанак с голям, бързо растящ, многолистен многогодишен храст. Другата му разновидност е Cnidoscolus aconitifolius subsp. aconitifolius и може да бъде открито от Северно Мексико до Гватемала, като е отглеждано и в най-южната част на Перу. Разделено е на четири сорта, базирани на морфологията на листата: “Chayamansa” (най-често срещан), “Estrella”, “Picuda” и “Redonda”

“Дървесният спанак” расте около 3 метра висок, с дебел основен стълб с диаметър 4 инча (10 см). Реже се и се поддържа на височина от около 1-2 метра за лесно събиране. Чаята отдавна се използва от маите на полуостров Юкатан като хранителна култура и лечебно растение.

Името “chaya” произлиза от името на маите “chay”. Цивилизацията на маите, известна с идеографската си писменост – единствената известна напълно развита писмена система в предколумбовата Америка, а също и с нейните разстения. През предкласическия период (около 2000 година пр. Хр. до 250 година сл. Хр.) слага началото и на отглеждането на основните хранителни култури, характерни за кухнята на маите, като царевица, фасул, тиква и люта чушка. Някога тогава маите започнали да използват и Чая. 

Това невероятно растение е възхвалявано от мнозина, които го използват, и не случайно се нарича Божи дар, защото може да излекува многобройни болести и състояния. Чая е една от най-продуктивните зелени зеленчуци и е сериозен източник на протеини, витамини, калций и желязо, силен антиоксидант.

  • Регулира нивата на кръвната захар и лекува диабет;
  • Лекува болки в гърлото, инфекции в гърлото и анемия;

  • Предотвратява главоболие, разширени вени и хемороиди;

  • Регулира нивата на холестерола и намалява нивата на пикочната киселина в кръвта;

  • Помага на децата да растат.

  • Можете да го добавите към супи и салати или да си направите чай.

Забележка: Никога НЕ го консумирайте суров. Необработените листа съдържат цианогенни гликозиди, които произвеждат циановодород при увреждане на тъканите. Времето за готвене, необходимо за понижаване на Цианида до безопасни нива, е най-малко 20 минути. Продължителен директен контакт със суровите листата може да предизвика дразнене на кожата или алергична реакция, познати ни от срещите ни с копривата. 

Традиционно листата се потапят и запарват в продължение на 20 минути, след което се сервират с олио или масло, все едно приготвяте спанак. Това време или повече ще направи листата безопасни за ядене. Листата или течността (бульон, чай), в която се приготвят листата, също могат безопасно да се консумират, тъй като цианидът бързо се изпарява като циановодород (HCN) по време на готвене (варене, запарване). Готвенето в алуминиеви съдове може да доведе до токсичен бульон, причинявайки диария!

За да си направите чаша чай от Чая се нуждаете от:

  • 6 листа Чая и 2 чаши вода

Как да го направите:

  • кипяща вода – добавете листата – оставете чаята за 15-20 минути.

Как да го консумирате:

По 3 пъти на ден преди храненe. Добавете листата в супи, салати и кремове.

Чая е една от най-продуктивните зелени зеленчуци и е сериозен източник на протеини, витамини, калций и желязо, силен антиоксидант. Особенно високо съдържание на протеини (5.7%), сурови влакнини (1.9%), калций (199.4 mg / 100 g), калий (217.2 mg / 100 g), желязо (11.4 mg / 100 g) 164.7 mg / 100 g) и каротин (0.085 mg / 100 g). Стойностите са от два до три пъти по-големи от повечето ядивни зелени зеленчуци. По отношение на средната хранителна стойност листата на Чая (14.9) далеч надхвърля другите листни зелени зеленчуци, като спанак (6.4), амарант (11.3), китайско зеле (7.0) и маруля (5.4). Витамин С просто “изригва” във водата, когато се приготвя чая. Ако човек пие бульон, както и яде листата, само от 25 грама листа на Чая, то това покрива ежедневните нужди на възрастен за витамин С. Докато някои ядивни зелени зеленчуци обикновено са добри източници на минерални мИкронутриенти, листата на Чая осигуряват значителни количества от няколко от основните минерални мАкронутриенти, необходими за поддържането на човешкото здраве. (Данните са от доклади на Martin and Ruberte 1978, Munsell et al., 1949, Booth et al., 1992)
 
ОТГЛЕЖДАНЕ Чая е лесна за отглеждане, трайна е в САЩ, особенно в Южна Калифорния и Южен Тексас, понася много малки щети от насекоми. Издържа на силен дъжд и има известна толерантност към сушата. Размножаването обикновено се извършва от дървесни стъбла на парчета около 6-12 инча дължина, тъй като семена се произвеждат рядко. Ранният растеж е бавен, тъй като корените бавно се развиват върху дървени отрязъци, и листата не се събират до втората година. Листата Chaya могат да се събират непрекъснато, доколкото не повече от 50% от листата се отстраняват от растението, което гарантира здравословен нов растеж на растенията.
Проучване на Американската здравна служба USDA в Пуерто Рико съобщава, че по-високи добиви на зеленчуци могат да бъдат получени от чая, отколкото всеки друг зеленчук, който са изследвали. В друго проучване листата на чая съдържат значително по-големи количества хранителни вещества, отколкото листата на спанака