За 1ви път в историята без жени сред най-високоплатените спортисти на Планетата в ТОП 100 на Форбс – кои и с колко са победителите

Възрастовата граница на мулти-милионерите по терени и зали е под 40 

Най-много представители сред най-печелившите спортисти в момента са тези от САЩ, и най-вече тези от НБА и Американския футбол, но в челните позиции личат имената на звездите от футбола и тениса в Европа, както и на бойци от ММА

Начело на класацията за най-високоплатените спортисти на Планетата ТОП 100 на Форбс е боксьорът Флойд Мейуедър (род. 24 Фев 1977) с общо $285 Милиона долара, който вече за 4ти път от 7 години е най-високоплатеният спортист в света. 

За 1ви път в историята най-авторитетната класация за най-високоплатените спортисти на Планетата ТОП 100 на Форбс, се оказа без жени. Възрастта остава показателна за развитието на спорта, всичките са под 40 години, с изключение само на трима.

Най-много представители сред най-печелившите спортисти в момента са тези от Съединените Щати, и най-вече тези от Националната Баскетболна Лига (НБА), но в челните позиции личат имената на звездите от футбола и тениса в Европа, както и на бойци от ММА. 

Начело на класацията е боксьорът Флойд Мейуедър (род. 24 Фев 1977) с общо $285 Милиона долара, който вече за 4ти път от 7 години е най-високоплатеният спортист в света. Само за 36 минути срещу Конър Макгрегър за Мейуедър спечели $275 милиона долара и добави още $10 милиона долара извън ринга. Мачът при най-големите звезди в бокса генерира $4.3 млн. от предплатено гледане по телевизията и общо  $550 млн. от общи приходи от всички източници. Мачът на супер звездата в професионалния бокс увеличи печалбите му до там, че той достигна $1 Млрд., и се нареди до Майкъл Джордан и Тигър Уудс като единствените спортисти, които достигат до 10 цифри в печалбите. Мейуедър прибави към печалбите си от 2017 г. и с помоща на фирмите Хублот (Hublot) и Текила Авион (Tequila Avion). Марката часовници произведе ограничено количество от 100 бройки, на цена $28 300, както и 10 номерирани издания на часовника “Mayweather”, изцяло изработени от жълто злато и украсени с повече от 400 диаманта. Номерираните издания струват $93 700, а два часовника са с боксова ръкавица, подписана лично от Мейуедър.

Флойд Мейуедър-младши (с рождено име Флойд Джой Синклеър) няма загуба на професионалния ринг. Той е световен шампион в 5 дивизии при професионалистите, а общо има 8 титли в 3 различни теглови категории. Мейуедър е обявяван на 2 пъти за „Боец на годината“ на списание „Ring“ (през 1998 и 2007 г). Също така, той е печелил и наградата на Асоциацията на журналистите отразяващи бокса в САЩ, а телевизия ESPN го определя за №1 пет пъти в периода от 2007 до 2013 г. Мейуедър е шампион в полусредна категория на WBC, в суперсредна на WBA, в суперсредна на WBC, носител на диамантения пояс в суперсредна категория на WBC, настоящ №1 в средна категория на списание Ring. Флойд също така е в списъците на списанията Forbes и Sports Illustrated, като един от 50-те най-високо платени атлети в света. Не случайно, той е наричан “Милионера”. 

На 2ро, 3тро и 5то място са Евро-футболните звезди – Лайонел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар, между тях 4-ти е най-големият в бойните спортове Конър МакГрегър. 

Лайонел Меси (род. 24 Юни 1987) застава в призовата тройка с общо заработени $111 Милиона в Барцелона.

Лайонел Меси (род. 24 Юни 1987) застава в призовата тройка с общо заработени $111 Милиона, след като завърши сезона 2017-18 като топ-реализатор с 45 гола във всички мачове. През ноември 2017 г. аржентинецът се съгласи с продължаването на договора с Барселона, който ще го задържи в клуба до 2020-21 г., и му гарантира годишна заплата и премии от над $80 Милиона, което го направи най-добре платеният на “зеления килим”. Парите от реклама, ще “принудят” Меси, цял живот да носи Adidas. Други сделки включват Gatorade, Pepsi, Ooredoo, Huawei и Hawkers. Тематичен парк за развлечения с неговото име ще бъде отворен през 2020 г. в китайския град Нанджинг.

Кристиано Роналдо (род. 5 Фев 1985) добави 5-та “Златна топка”

Кристиано Роналдо (род. 5 Фев 1985) вкара 44 гола в 43 мача във всички мачове през миналия сезон и добави 5-та “Златна топка” (Ballon d’Or) за “най-добър играч в света”, и 5-та титла в Шампионската лига. Сегашният договор на 36-годишната звезда с Реал Мадрид ще му донесе над $50 млн. за следващите 3 години. Неговият доживотен договор за “Найки” струва нагоре от 1 милиард долара. Водачът на “Белия балет” има редица други сделки, включително Herbalife, EA Sports и American Tourister, заедно с нарастваща линия продукти с марката CR7, включително обувки, бельо, аромати, джинси, детска линия (за която е манекен, заедно със сина си) хотели и скорошно отворени ресторанти в Бразилия. Кристиано Роналдо остава най-популярният атлет в света с 322 милиона последователи в социални медии.

Конър МакГрегър заема (род. 14 юли 1988) заема 4-тото място в ТОП 100 на Форбс

Конър МакГрегър заема (род. 14 юли 1988) заема 4-тото място с $99 Милиона.  МакГрегър не е стъпвал професионално на ринга от ноември 2016 г., но отбеляза най-големият си бонус живота, благодарение на боксов мач, какъвто не е играл по-рано, а не в негавата лига на Смесените Бойни Изкуства (MMA), и то именно с водача на класацията на Форбс –  Флойд Мейуедър. Така този двубой изкачи двама в ТОП 5 на на ТОП 100 на Форбс. Роденият през 1988 в Дъблин Конър “лапна” около $85 Млн. от двубоя, което е цели 5 пъти повече от предишния му най-висок хонорар. Както споменахме по-горе, мачът генерира $4.3 млн. от предплатено гледане по телевизията и общо  $550 млн. от общи приходи от всички източници. Ирландецът подписа и няколко рекламни договори през последните 12 месеца, покрай битката с Мейуедър. Сегашни негови партньори са Burger King, Beats от Dre, Monster Energy, Дейвид Август, BSN, Anheuser-Busch, HiSmile и Betsafe. Той също така има споразумение за вечен престой с елитния хотел и казино Wynn Las Vegas, за него и за всички негови партньори. Приложения в интернет също генерираха пари в брой за Конър МакГрегър. Едва през 2013/та година Макгрегър провежда 1та си битка под егидата на най-известната организация по смесени бойни изкуства UFC с победа над американеца Маркусом Бримейджем, която остава и единственна му в кариерата му до тогава. Бесцеремонният Конър никога не пропуска възможността да унижава, обижда опонента си, и да привлича вниманието на световните медии, особенно американските, като се превръща в идол на милиони фенове на ММА по целия свят. Конър не само се бие, но и дава лицето си за видео игри, участва в сериали и реалити-шоута, а извън всичко това е любящ и верен съпруг, който през май 2017 година стана баща.

Около ринга упорито се споделя от негови фенове, че мачът му с Флойд Мейуедър през 2017та е подарък от Мейуедър, именно за детето и отношението му към семейството. 40-годишният американец, който официално се оттегли от спортта през 2015-та, изнесе боксова лекция на наперения си ирландски ММА-опонент, който никога не бе имал професионален боксов мач преди, и реферът спря мача в средата на 10-ия рунд с технически нокаут, тъй като ММА звездата не оказваше никаква съпротива на комбинациите на Мейуедър и вече бе видимо разлюлян. Флойд спечели 50-ата победа в 50-ия мач в безупречната си кариера, но не беше толкова категоричен в превъзходството си, колкото очакваха всички боксови специалисти. Но, пък за Конър останаха около $85 Млн. от двубоя. 

Неймар (род. 5 Фев 1992) подписа през август 2017 г. 5-годишен договор с Париж Сен-Жермен за общо над $600 Милиона. От тях 250 бяха платени на бившия му клуб Барселона, за да го освободят от договора му там, и това прави Неймар най-скъпият футболист в света. Останалите 350 ще му бъдат изплатени, като заплата.

Неймар да Силва Сантос Жуниор (род. 5 Фев 1992, Neymar da Silva Santos Júnior), по-известен като Неймар, подписа през август 2017 г. подписа 5-годишен договор с Париж Сен-Жермен за общо над $600 Милиона. От тях $250 милиона долара бяха платени на бившия му клуб Барселона, за да го освободят от договора му там, и това прави Неймар най-скъпият футболист в света. Останалите $350 Милиона ще бъдат изплатени, като заплата на бразилската суперзвезда, според договор, който продължава до юни 2022 г. 26-годишният нападател има рекламни договори извън терена с глобалните спонсори, като Nike, Red Bull, Gillette, McDonalds и Beats на рапара Dre. Неймар беше 1ят футболист, за който бяха произведени маратонки с модел, носещ неговото име от Air Jordan, направени от Swoosh. Роденият на 5 Февруари 1992г. Неймар е считан е за един от най-големите таланти в световния футбол, въпреки младата си възраст. През 2009 г. дебютира в професионалния футбол с екипа на Сантош, където изиграва 5 сезона. През лятото на 2013 г. Неймар е купен от ФК Барселона, с който печели пет трофея. Август 2010 г. “златното крило” дебютира за националния отбор на Бразилия, вкарвайки попадение във вратата на САЩ. До сега има изиграни 84 мача като национал, в които е отбелязал 54 гола, по този показател едва на 26 години Неймар е 3ят най-резултатен бразилец след Пеле и Роналдо. 

Роджър Федерер е в ТОП 100 и на списание ТАЙМ, където е избран и за лице на корицата. Той е включен в секцията “Титани”, а текстът за него е написан лично от най-богатия човек в света Бил Гейтс.

Следващите пет в 10-та на ТОП 100 на Форбс са “Кралят на Паркета” ЛеБрон Джеймс, “Господарят на корта” Роджър Федерер, роденият в Калифорния “Цар под коша” Стивън Къри, а на 9 и 10 позиция най-сетне са и двама представители на Американския футбол Мат Раян (род. 1985) с $67,3 Милиона и Матю Стафорд (род. 1988) с $59,5М. 

Роджър Федерер е в ТОП 100 и на списание ТАЙМ, където е избран и за лице на корицата. Той е включен в секцията “Титани”, а текстът за него е написан лично от най-богатия човек в света Бил Гейтс. В същата секция е и друг от класацията на Форбс – баскетболната звезда под №11 Кевин Дюран (род. 29 Сеп 1988).

Федерер е спечелил рекордните 20 титли от четирите турнира на Голям Шлем — (8 от Уимбълдън, 6 от Открито първенство на Австралия, 5 от Открито първенство на САЩ и 1 от Ролан Гарос). Роджър има два чифта близнаци със съпругата си бившата тенисистка Мирослава (Мирка) Вавринец. През юли 2009 г. се раждат двете им дъщери – близначките Шарлийн Рива и Майла Роуз, а през май 2014 г. двамата им сина – близнаците Лео и Лени.

Формула 1 се нарежда на 12 позиция с британецът Луис Хамилтън (род. 7 Ян 1985). Друг от най-бързите писти е испанецът Фернандо Алонсо (род. 29 Юли 1981) под №39. Други по-известни световни имена в ТОП 100 са Рафаел Надал (род. 3 Юни 1986) на 20 позиция, звездата на Реал Мадрид Гарет Бейл (род. 16 Юли 1989) е 35-ти, уникалният лекоатлет Юсейн Болт (род. 21 Авг 1986) е под №45.

В Калифорния казахстанеца Генадий Головкин става Хищника ГГГ.

Интересна е появата на футболната надежда Оскар (род. 9 Сеп 1991) в класацията на най-печелившите през 2017та, макар и на 56-та позиция, което става благодарение на изненадващия му трансфер в Китай, където 26-годишният нападател заработи $27,4М, и по този начин изпревари дори и Уейн Руни (род. 24 Окт 1985) от Манчестър Юнайтед с №58 и уругваецът Луиз Суарес (род. 24 Ян 1987) от Барцелона.

Само две са имената от “Източната” или пък “екс-соц” част на Света, които са се изкачили на световната спортна сцена със завидни суми през 2017 година. Единият е сръбският “таран на мрежата” тенисистът Новак Джокович (род. 22 Май 1987) под №86.

Другият е професионалният боксьор роден през 1982 г. в република Казакстан (СССР) Генадий Головкин (№72). Головкин става истински професионалист едва през 2006 г, когато е на 24 години, и вече има 350 мача при аматьорите с 345 победи, Олимпийски медалист (сребро от Атина 2004), и едва 14 мача на професионалния ринг, но с 14 победи. “Млечният път” на Генадий към “планетата Спорт” започва с  изключително важното решение да се премести в Калифорния, и работата му с треньора Абел Санчес, Професионалният път на Генади Генадиевич Головкин, известен като “Triple G”, което означава “Тройно Г“ заради инициалите му) започва в Германия, но финансови проблеми го провокират да напусне страната. Едва когато мести резиденцията си в Калифорния, кариерата му се изстрелва нагоре – мачовете са 37, победите са също толкова. 

Най-младият мултимилионер в спортта за 2017 г. е 1ят гръцки баскетболист в НБА Гиянис Антетокомпо.

Най-младият мултимилионер в спортта за 2017 г. е 1ят гръцки баскетболист в НБА Гиянис Антетокомпо, роден на 6 декември 1994 г. в Атина в семейство на емигранти от Нигерия. Той заработи $35,5М в Националната Баскетболна Лига (НБА), като скокът в приходите на 23-годишния грък през 2017-та е колосален – увеличение с близо 500% през сезона спрямо миналия, благодарение на началото на новата сделка с Bucks за $100 Милиона, както и удължаването на договора с Найки. Предишната му сделка с топ-компанията за спортно облекло беше само за $20,000 годишно, а новата вече е за над $9 Милиона само през 1та година, като още пари ще дойдат, когато фирмата пусне 1те обувки с името на Антетокомпо през 2019 година. Най-вероятно ще има увеличение на приходите на гръка с нигерийска кръв в Америка, също и от договора му за игра, след отличното му представяне през последните два сезона, наредило го начело в тима, не в една, но във всичките пет основни статистически категории, и така стана 1ят играч в историята на НБА, който завършва редовен сезон в “Топ 20” за отбелязани точки, добивки, асистенции, “кражби” и блокиране. 

Гиянис Антетокомпо започва кариерата си едва 17-годишен във 2ро дивизионния атински мъжки отбор Филатлитикос Зогрфу (Filathlitikos O.A. Zografou), на 18 вече е с 4-годишен договор с испанския Сарагоса от топ-професионалната дивизия на Испанската Баскетболна Лига (АСВ). ACB е една от най-популярните професионални спортни лиги в света, със средно присъствие на 6,456 за мачове сезон 2016-17. Това е 9-тата поред професионална спортна лига за игра в зала в света, и 4-тата професионална баскетболна лига в света, след Националната Баскетболна Асоциация (НБА), Евролигата и американската Национална Асоциация по Баскетбол на Жените. На 28 април 2013 г. официално допускат Антетокомпо в драфта на НБА за 2013 г. Още в 1то “завъртане” и е избран под №15 в общия драфт, а на 30 юли 2013 г. той подписва договора си с Милуоки Бъкс. На 19 февруари 2017 г. Антетокомпо става 1ят играч на Милуоки Бъкс в отбор за баскетболния мач №1 в света, този на звездите (NBA All-Star Game) от 13 години насам (Майкъл Ред през 2004), и 1ят “новобранец” от 31 години (Сидни Монкриф през 1986). На 22 години и 74 дни, Гиянис Антетокомпо стана най-младият играч в историята на франчайз в All-Star Game, а също така и 1ят грък, играл в баскетболния мач №1 в света.

Роденият на 16 юни 1970 г. в Сан Диего, Калифорния – Филип Алфред Микелсън, наричан “Лефти” е 22-ри в класацията с $41,5 Милиона.

Най-възрастният спортист в ТОП 100 на Форбс за 2017-та е от Калифорния, както и предпоследният “по години”, разбираемо са представители на “най-мързеливата” дисциплина – голфът. Роденият на 16 юни 1970 г. в Сан Диего Филип Алфред Микелсън, наричан “Лефти” е 22-ри в класацията с $41,5 Милиона, като общо е записал 43 надпревари в авторитетния PGA Tour, включително 5 големи шампионати: три мастърс титли (2004, 2006, 2010), PGA Championship (2005), и Open Championship (2013). Филип Микелсън е един от 16-те играчи в историята на голфа, който е спечелил поне 3 от 4 турнира, като е победител във всички игри с изключение на “U.S. Open“, където поставя рекорд с представянето си 6 пъти. Калифорниецът е прекарал над 700 седмици в топ 10 на официалната световна ранглиста по голф, като няколко пъти достига №2, също е и член на PGA Tour. “Лефти” е известен с това, че играе с лявата си ръка, макар, че може и с дясната, той отлично изпълнява въртенето, което научил от баща си. През 2012 г. Филип Микелсън бе въведен в “Световната голф зала на славата”, намираща се във Флорида, която подкрепят организации в този спорт от 26 държави.

Предпоследният “по години” в класацията е легендата в голфа – Тайгър Уудс (род. 31 Дек 1975) и е на 16-та позиция по печалби за 2017-та с $43,3 Милиона. Иначе носителят на 14 най-големи награди по игрищата за голф Уудс спечели $1,5 Милиарда, откакто стана професионалист през 1996 г. с по-малко от 10% от общата сума, получена от паричните награди. Завръщането на Тайгър през 2017 е след близо 4-годишно прекъсване, заради 4 операции на гръбнака и семейни проблеми. Тайгър Уудс е сред най-успешните голфъри на всички времена и в продължение на няколко години бе един от най-високоплатените спортисти в света. 

Любопитно е, че победителят в класацията на Форбс Флойд Мейуедър е 3ят по възраст между всичките 100. Като и, че представител на голфа Джордан Спиет (род. 27 Юли 1993), който е по-млад от колегите си на “зеления килим”, също е в класацията на мулти-милионерите за 2017 г., като заема 23 позиция с $41,2 Милиона, и отрежда “печелившо” име на този спорт. Спиет спечели 3ия си голям мач през 2017 на British Open и грабна чека на победителя от $1.85 Милиона. Роденият в Тексас стана 1ят играч на голф от 1963 г. насам преди 24-ия си рожден ден. Още преди да навърши 18, той бе номер 1 в AJGA Golf Rankings, класация за най-добрите младши голфъри в света.

Показателно за значението на ранното спортно възпитание е това, че Джордан е завършил “Колежът на Йезуитите” в Далас (Jesuit College Preparatory School of Dallas). Това учебно заведение и “Стрейк Йезуит” в Хюстън са единствените частни училища в Тексас, които се състезават в University Interscholastic League (UIL), лига за атлети и извънкласно обучение, на държавните обществени и чартърните частни училища.