Антъни Бурдейн се самоуби – Си Ен Ен

Известният телевизионен водещ и автор на редица кулинарни предаванияе е открит мъртъв в хотелската му стая в Страсбург, Франция, където е за снимките на епизод от телевизионната си поредица “Parts Unknown”

Самоубийството е нарастващ проблем в САЩ

“Успях да достигна до дълбини на отвращение от себе си, за които обикновено са нужни цели нощи пиене”

Антъни Бурдейн (25 Юни 1956 – 8 Юни 2018) Фото: Си Ен Ен

8 Юни 2018 г. Известният телевизионен водещ и автор на редица кулинарни предавания Антъни Бурдейн се е самоубил. Новината съобщи Си Ен Ен (CNN)– телевизията, за която той работеше в момента. Бурдейн е открит мъртъв в хотелската му стая в Страсбург, Франция. 

„С изключителна тъга можем да потвърдим смъртта на нашия приятел и колега Антъни Бурдейн“, се казва в изявление на CNN.

„Неговата любов към великолепните приключения, новите приятели, чудесна храна и забележителните истории на света го правят уникален разказвач. Талантът му никога не е спирал да ни учудва и той ще ни липсва много. Нашите мисли и молитви са с дъщеря му и семейството му в това трудно време“, се казва в изявлението. От медията поясняват, че причината за смъртта е самоубийство.

Бурдейн почина на 61 години, и е бил във френския град Страсбург за снимките на епизод от телевизионната си поредица “Parts Unknown”, която се излъчва по CNN. Антъни обикаляше по цял свят, изучавайки различните култури през храната и напитките им.

Смъртта на Бурдейн дойде дни след като модната дизайнерка Кейт Спейд се обеси в апартамента си в Манхатън, добавят от Си Ен Ен в съобщението си днес. Самоубийството е нарастващ проблем в САЩ. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията публикуваха проучване в четвъртък, че процентите на самоубийствата са се увеличили с 25% в Съединените щати през последните две десетилетия, завършващи през 2016 г. Двадесет и пет (25) американски щата са имали повишение на самоубийствата с повече от 30% ,

 Бурдейн обичаше да си пийва и ни остави предостатъчно изпълнени с алкохол шедьоври.

“Лично аз бих бил много щастлив просто да сложа точка и да се изнижа към най-близкия хамак и студено питие за яхта с чадърче в него.” – от “Антъни Бурдейн: Без задръжки” (Карибите)

“Успях да достигна до дълбини на отвращение от себе си, за които обикновено са нужни цели нощи пиене.” след като е изял Frito пай, в “Антъни Бурдейн: Непознати части” (Ню Мексико)

Автобиографичната книга от лошото момче на кулинарния бизнес, един от най-известните и богати готвачи в света – Антъни Бурдейн, е издадена и на български през 2012 г..

“Няма да разкривам никакви тайни, нито ще си направя харакири заради всичко, което към видял, научил и свършил през дългата си кариера като мияч на съдове, готвач по подготовката, готвач на пърженето, на грила, готвач на сосове, заместник-шеф и главен готвач, защото съм сърдит на бизнеса, или защото искам да ужася хранещото се в ресторанти общество.” В “Поверително от кухнята” Бурдейн дразни апетита с това съблазнително забавно, на места шокиращо угощение, съставките за което е почерпил от своя 25-годишен опит в дебрите на висшата кухня. Не е забравил и някои от скритите подправки като секса и наркотиците.Твърди се, че Бурдейн живее разюздан живот, в който се преплитат алкохол, жени, наркотици и разбира се много храна. За зависимостта си Антъни разказва в ТВ предавания, като споделя, че е “заменил наркотиците с алкохол”.

Антъни Бурдейн (Anthony Bourdain) е роден на 25 юни 1956 г. в Ню Йорк, но израства в Лиония, Ню Джърси. По бащина линия Бурдейн е от френски произход – дядо му емигрира след 2СВ в Щатите. Бурдейн посещава Vassar College за две години и се отказва, но по-късно завършва Culinary Institute of America в Ню Йорк през 1978 г., като по това време работи в няколко ресторанти,

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Обзървър“, „Face“, „Scotland on Sunday“ и „Food Arts“. Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в „The New Yorker“, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение през 2000 г. се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“. Успехът на книгата на Бурдейн води до появата на телевизионната поредица „A Cook`s Tour“, която бива продуцирана през 2002 г. от телевизионния канал Food Network. През 2005 г. стартира и новата телевизионна поредица на Бурдейн „Антъни Бурдейн: Без задръжки“, на която Бурдейн е водещ и в същото време готви. От 1998 г. до днес Антъни Бурдейн е главен готвач на „Brasserie Les Halles“ в Манхатън, като през годините ресторантите стават пет и се намират в различни точки на Америка. Най-новият проект на Бурдейн бе откриването на международен пазар за храна в Ню Йорк, който ще струва $60 млн. и ще бъде готов през 2019 г.