Повече от половината България няма да почива това лято – Галъп

Повечето българи в България (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% пък казват, че планират.

8 Юни 2018 г. Лятната почивката остава достояние на по-малка част от българите. По ред причини предпочитано остава Черно море. В отговорите „на море в чужбина” вероятно пък се оглежда най-вече Бяло море, т.е. Гърция. Повечето българи в родината (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% пък казват, че планират. Останалите твърдят, че още не знаят, това показва проучване на Галъп в България.

Повече от една трета (1/3) отиват на море в чужбина или 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък казват „планина в България“. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и тн. туризъм.

Онези, които планират да почиват, се надяват на общо десетина дни – 10 дни е средната продължителност на планираната почивка. Средната сума за тези десетина дни, която са заделили онези, които смятат, че ще почиват, е 1557 лв., т.е. близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина. Или една средна брутна софийска заплата.

  • Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 – 17 април и 1 – 5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.  

Средните подготвени пари за лятна почивка на българите в Родината са 1557 лв.