Спасете Пенка – убиват Българска бременна крава “незаконен емигрант” – подпишете петиция #SavePenka

“Тя си ходи на екскурзия, а те искат да я екзекутират, да я унищожат. Пенка е минала през КППТ-о, през бариерата, нито са я спрели полицаите, нито митничарите, минава в Сърбия, минава и през тяхната бариера и отива у Сръбско, без някой да направи опит да я спре.”

Боде и бяга и френска крава, но няма да я убиват

Не е ясно дали българската крава – емигрант ще бъде умъртвена или не. Зависи от подписите в петицията и разглеждането на случая от Евро-институциите. Фото: БНТ

4 юни 2018 г. Журналисти  от британския вестник Телеграф организираха специална петиция до Европейския Парламент (ЕП) за спасяването на българската бременна крава Пенка, оказала се незаконен емигрант в Европейския Съюз (ЕС), влизайки обратно в България. Трябва да бъдат набрани минимум 10,000 подписа, а 15,000 за да бъде със сигурност разгледана подписката от евроинституциите, като до обяд (Калифорния Пасифик време, бел.ред. 22:00 б.вр.) на 4 юни, подписите надвишиха 10,500. Така реално ще бъде спасен животът на Пенка, след като първоначалното намерение на държавните е тя да бъде умъртвена. Мотивите, че е напуснала Европейския съюз и е отишла в друга държава. Но, след като случаят предизвика голям обществен интерес, се оказа, че има и друг вариант – да бъде поставена под карантина и да бъде изследвана. През изминалия уикенд социалните мрежи загряха с призива хаштаг #SavePenka (#СпасетеПенка). 

Ето къде да подпишете:

Save Penka the pregnant Bulgarian Cow

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Крава, собственост на Иван Харалампиев от кюстендилското село Кoпиловци, избягала от стадото и преминала българо-сръбска граница. Пенка емигрирала, защото по думите на собственика ѝ, е била подгонена от вълци. А Харалампиев в продължение на две седмици търсил животното. В последствие кравата била открита в близост до Босилеград и върната в България. Новината първа съобщи в репортаж Българската Национална Телевизия (БНТ). 

“Пенка е минала през КППТ-о, през бариерата на Олтоманци, нито са я спрели полицаите, нито митничарите, минава в Сърбия, минава през тяхната бариера и отива у Сръбско, без някой да направи опит да я спре,” разказва Иван Харалампиев. 

Сръбските власти се свързали с Харалампиев, и го уведомили че кравата е открита от мъж в Сърбия, който се грижи за нея. Преди да влезе на българска територия, Пенка прекара две седмици нелегално във ферма в Босилеград, където й взимат кръвни проби. Въпреки, че била прегледана от ветеринар, то този път бременното животно била спряно от българските гранични служби на влизане от Сърбия в Европейския Съюз. 

Стопанинът все пак бил пуснат да премине в България с чедото си, но с уговорката, само, ако до няколко дни Пенка бъде умъртвена. Мъжът е отчаян, защото кравата скоро ще роди теленце. От българската Агенция по храните заявиха, че предстои да излязат с решение по казуса, тъй като в момента случаят се разследва.

“Ние сме погранична зона и няма начин животни да не преминават през границата. Тя си ходи на екскурзия, какво да направим, и от тази екскурзия искат да я екзекутират, да я унищожат, макар че ми е болно, вече с ирония със смях го казвам,” каза собственикът й Иван Харалампиев пред камерите.  

“Искам да ви кажа, че европейското законодателство е много ясно, ние сме страна членка на ЕС вече 11 г. и заради единични случаи като на г-н Харалампиев, законодателството не би трябвало да се нарушава,” категорична е д-р Велка Войнова- временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил. Пробите за здравословното състояние на кравата Пенка се очаква да бъдат готови до 72 часа. 

„Идвали са да вземат кръв без моето знание, да присъствам аз тук и се опасявам как ще бъде предадена тази кръв в София. Дали няма нещо да има компромати”, коментира Иван Харалампиев, собственик на кравата Пенка.

“Виждате, че общественото мнение е доста сериозно притеснено. Ще направим съответната комуникация да видим дали не може да се направи изключение и хубаво е да се направи изключение, както се казва,” каза Румен Порожанов – министър на земеделието и храните.

Дори Пенка да се окаже здрава, според Европейското законодателство няма никакви гаранции, че бременното животно няма да бъде убито, заедно със своето дете в утробата. 

“Няма крава – няма проблем”

“Би било пълна лудост да заколят животно, което очаква теленце, само заради някаква глупава бюрократична формалност. Това наистина е сериозен казус. Пресичането на границата и невъзможността на ЕС да се придържа към здравия разум действително е пример за лошата страна на Европейския съюз,” каза в специално интервю за БНТ британският евродепутат Джон Флак. Той също заяви, че очаква отговор от председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и българския премиер Бойко Борисов, до които е адресирал писмо с молба да се застъпят и да спасят бременната крава. Флак дори изрази и готовност да плати ветеринарния преглед на Пенка, за да бъде потвърдено, че кравата е напълно здрава.

Междувременно стана известна, че и френска крава е избягала, като пробола с рог ръката на стопанката си, докато се опитвала да я хване. Това се случило по време на подготовката на 54-тото издание на световно известното Международно селскостопанско изложение в Париж, с близо 1000 участници, между които и България. Френската крава била по-буйна от българската, макар, и въпреки, че не е нарушила границите на Евросъюза, се наложило организаторите да повикат на помощ пожарникари. Кравата е заловена с помощта на ограждения, съобщават френски медии. В същото време френските власти евакуираха най-големия незаконен лагер (емигрантска общност) на човеци-мигранти в Париж. През последните години, френската полиция е евакуирала над 28 000 мигранти от лагери в Париж. Последната операция е 34-ата подобна от юни 2015 г., и е на фона на Евро-обвинения срещу младият президент Еманюел Макрон (р.1977г.), че иска да затегне правилата за прием на чужденци. Не спират и коментарите за семейството на 40-годишния Еманюел, който е женен за 24 години по-старата му съпруга, 64-годишната негова бивша учителка Брижит Троньо (р.1953), която с усмивка е наричана и негова “майка”.

“Майка” или съпруга е очакваната Първа дама на Франция?