Тръмп отмени историческата среща със Северна Корея

Републиканците: “Тръмп видя измамата на Ким Чен Ун”

Демократите: “Това не е училище ding dong. Това е сериозно.”

Президентът Съединените Щати Доналд Тръмп отмени планираната среща на 12 юни т.г. с колегата си Ким Чен Ун, цитирайки “огромния гняв и откритата враждебност” в неотдавнашно изявление на Северна Корея.

24 май 2018 г. Президентът Съединените Щати Доналд Тръмп отмени планираната среща на 12 юни т.г. с колегата си Ким Чен Ун, цитирайки “огромния гняв и откритата враждебност” в неотдавнашно изявление на Северна Корея. Доналд Тръмп направи коментарите в официално писмо до Ун, публикувано днес.
Внезапното отменяне за момента от страна на САЩ на безпрецедентната среща на върха, или ще излезе перспектива за исторически мирен договор за ядрената програма, или епичен дипломатически провал. Досега нито един американски президент не се е срещал с лидер на Северна Корея.
Тръмп заяви, че светът губи “чудесна възможност за траен мир и голям просперитет и богатство”.
Анулирането на срещата от Тръмп дойде малко след като Ким изпълни обещанието си да разруши мястото за ядрени опити в страната, което официално беше затворено в серия от огромни експлозии в четвъртък, под погледа на голяма група чуждестранни журналисти. Експлозиите на тестовата площадка, разположена дълбоко в планините, трябваше да изградят увереност преди срещата на върха.
Съпартийците на Тръмп в Конгреса аплодираха президента, заявявайки, че е оправдано да се оттегли от срещата.
“Докато минали администрации и на двете партии (бел.ред. Републиканци и Демократи) са се подавали на това проклятие, поздравявам президента, че е видял измамата на Ким Чен Ун “, каза кобсервативният сенатор Том Котън, цитиран от АП.
Критиците бяха по-малко впечатлени.
Демократът Елиът Енгел, депутат в Комисията по външни работи, нарече развитието “още едно смущение за страната”. Той добави: 
“Това не е училище ding dong. Това е сериозно.”
Представители на Белия дом вярват, че случаят на Корейския полуостров, би могъл да укрепи одобрението за Тръмп, и да го стабилизира срещу разследванията, които се въртят около него, както и да помогне на републиканците в изборите в средата на тази есен.

+++

Ким Чен Ун (Л) е най-малкият син на Ким Чен Ир (Д) от 3-тата му съпруга. Поради известна доза спекулация неговото съществуване е пазено в тайна.
Сведения за този 3-ти син на ръководителя на КНДР се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувал под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен Ун е роден в периода 1983 – 1985 г., а според други източници[4] – през 1982 или 1983 г.
Ким Чен Ун (Кim Jong-Un) заема от края на 2011 г. най-високите постове в страната.
Ким Чен Ир пък наследява баща си Ким Ир Сен като ръководител на КНДР след смъртта на последния през 1994 г. В страната си той често е наричан „Любимият ръководител“.
Според съветските архиви, Ким Чен Ир е роден през 1941 г. във Вятское, Хабаровски край, носейки русифицираното име Юри Ирсенович Ким. Там баща му Ким Ир Сен е бил командир на 1-ви батальон от 88-ма съветска бригада, съставена от китайци и корейци. Майка му е Ким Чен Сук, жена-революционер, привърженичка на комунистическата идеология, чийто брак продължава 10 години. Ким Ир Сен обаче се развежда с нея и се жени за любовницата си.

Ким Чен Ун (Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, държавен, военен и партиен деец, заемащ от края на 2011 г. най-високите постове в страната – Висш ръководител, лидер на партии, армии и народа КНДР, върховен главнокомандващ Корейската народна армия, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия, маршал на КНДР, депутат във Върховното народно събрание на КНДР. Де факто цялата власт е съсредоточена в Държавната комисия по отбрана, оглавявана от Ким Чен Ун, а Корейската народна армия е най-голямата военна структура в света с 9,495,000 военнослужещи. Страната има масивна отбранителна мрежа, включваща над 11 000 подземни военни бази, от които 4000 са разположени в непосредствена близост до Демилитаризираната зона. КНДР притежава най-многобройните специални сили в света (180 000 души), третият най-голям арсенал от химическо оръжие, най-гъстата мрежа за ПВО, над 1000 балистични ракети, ядрени и биологични оръжия. Голяма част от военната техника е остаряла, поради което КНА прилага средства за асиметрична война като противорадарни покрития за наземно оборудване, човешки торпеда, противопехотни ослепяващи лазеризаглушители на GPS-системи и електромагнитни импулсни бомби. Северна Корея има и едни от най-способните военни хакери в света. Според редица експерти и разузнавателни агенции, КНДР е напълно способна ядрена сила. Страната разполага с обработен плутоний за около 10 оръжия, но в края на 2010 се разбира за съществуването на свръхмодерна централа за обогатяване на уран с 2000 центрофуги, която може да бъде използвана за направата на уранови атомни бомби.

Според конституцията на Северна Корея страната е „независима социалистическа държава, представляваща интересите на целокупния корейски народ“ и „водена от идеята чучхе и идеята сонгун“. Политическите дейности в страната са организирани от КРП около принципите на чучхе. Тази идеология започва да се налага от Ким Ир Сен още през 1940-те години, и е по-скоро революционно-националистическа, отколкото комунистическа, и коренно се различава от китайския маоизъм и съветския сталинизъм, и е еднопартийна тоталитарна държава,

Северна Корея поддържа една от най-затворените и централизирани икономики в света от 1940-те години насам. Чак до 2000 година страната продължава да изпитва недостиг на храни, електроенергия и адекватна инфраструктура. Последните значителни реформи са прокарани от Ким Чен Ун през 2012 и 2013 г. Безспорно най-значимият резултат от реформите е премахването на партийно-държавното управление над голяма част от производствената инфраструктура и прехвърлянето му на местни „трудови колективи“. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е $1700 към 2015 година, на 213-то място в света. През 2016 г. Северна Корея отбелязва най-високия ръст на БВП от 17 години – 3,9%, въпреки наложените тежки санкции върху износа. Предизвикателство пред по-нататъшното развитие на икономиката остават голямата разлика в стандарта на живот между столицата и провинцията, ширещата се корупция и инфлацията. Медиите в Северна Корея се контролират строго от правителството. Според организацията Репортери без граници, КНДР е на предпоследно място от 173 държави по отношение на свобода на медиите.

Официално КНДР става 10-тата космическа държава през 2012 г., изпреварвайки по този начин Южна Корея. Космическата програма обаче е обект на спорове, тъй като според САЩ, Япония и Южна Корея тя служи като прикритие за тестване на военни междуконтинентални балистични ракети.

Понастоящем Северна Корея поддържа дипломатически отношения с 164 страни и с Европейския съюз. Страна обаче не поддържа дипломатически отношения с редица големи международни играчи, в това число САЩ, Франция, Япония, Саудитска Арабия и Израел. КНДР става член на ООН през 1991 заедно с Република Корея, и е член на редица международни организации, включително Световната здравна организация и Световната организация за интелектуална собственост. Китай е основен политически и икономически съюзник. САЩ е върховният враг на Северна Корея, според пропагандата в страната.

От 1987 г. насам Северна Корея не е била замесена в терористична дейност, а през юни 2008 г. външното ѝ министерство обявява, че страната официално подкрепя борбата срещу международния тероризъм.

България е една от малкото страни в света, поддържащи активни дипломатически отношения с КНДР, макар и няколко кратните прекъсвания през годините. България възстановява посолството си в Пхенян през 2005, а севернокорейското посолство в София е единственото в региона и отговаря за контактите с 10 държави. За 2007 стокообменът между двете страни възлиза на жалките $250 000. 

Корейската цивилизация е една от най-старите в света и съществува вече над 5000 години. В момента, с изключение на периодични международни събития, жителите на Северна Корея нямат пряк достъп до чуждо културно влияние.

Корейската народно-демократична република (КНДР) e държава в Източна Азия, заемаща северната част на Корейския полуостров с площ от 120 540 km². На юг КНДР граничи с Република Корея (238 km), с която до 1948 г. са една държава. образуват една страна. На север КНДР граничи с Китай (1416 km) и Русия (19 km). КНДР е образувана през 1948 г. от Съветската окупационна зона на Корейския полуостров, който до 1945 г. е управляван от Японската империя, съюзничка на Фашистка Германия.