5 години 24 Май е официален празник на Калифорния

24 Май 2018 г. (Сакраменто) Прием за 24 май с Джим Купър (център), член на законодателно събрание (долната камера) на щата Калифорния, Сергей Теребков (следващият дясно), президент на Slavic American Chamber of Commerce, и още двама гости. Долната камера на Парламента на щата, която има 80 члена, като всеки от тях отговаря за най-малко 465,000 души. Калифорния е на 2ро място в Щатите по брой “българско население”, след “Столицата на България в САЩ” – Чикаго. Фото: BulgariCA

Първи юбилей за специалната прокламация от Парламента на Щата, че кирилицата е създадена в България, станала закон през 2013-та

Разговор с вицепрезидента нa Славяно-Американската Търговска Палата, на който бе връчен уникалният документ 

24 Май 2018 г. Днес е първият юбилей на официалния празник на щата Калифорния – 5 години “Ден на Славянското наследство”. 

За случая в столицата на щата се състоя специално целодневно мероприятие със Славяно-Американската търговска палата.
“Тази дата е една от най-голямите в живота ми. Тя винаги ще ми напомня, че си заслужава да правя неща. Получавам удоволетворение, което е различно от успеха в бизнеса. Чувствам се щастлив,  българин, който има какво да покаже на Американците, и на другите,” сподели специално за Булгарика, Огнян Гаврилов, вицерезидент на Славяно-Американската Търговска Палата (САТП – SATP)

Кога измина това време от 24 май 2013 г., денят в който в “Слънчевия щат”, тази дата от календара стана вече и българска?

24 Май 2013 г. Сергей Теребков, президент на Slavic American Chamber of Commerce и Др. Пен, член на долната камера на Калифорнийският парламент подкрепиха прокламацията за 24 май – “Ден на Славянското наследство”

Тогава на първия ден на месеца – 1 Май, специално изговена прокламация от долната камара на Калифорнийският парламенет се връчи в столицата на щата Сакраменто на г-н Гаврилов по време на нейният 4-ти пореден ежегоден законодателен ден в сградата на Калифорнийския парламент и правителство (California State Assembly) .

Камарата наброява 80 члена, като всеки един представлява 465,000 жители, завидна бройка – 2-ра по големина в целите Съединени Американски Щати, веднага след Федералната институция (бел.ред. Държавната) – House of Representatives. САТП е създадена през 2009 г. и има над 300 члена.

В прокламацията, която освен, че е уникален феномен в историята на Калифорния и САЩ, така и за нас българите и всички славянски народи, единственно, като славянска държава се споменава името на България, и то цели два пъти. Специално се почертава приносът на страната за поколенията славяни, както и изключително се посочва, че славянската азбука е създадена точно в България. Което тогава не прозвуча добре на Руския консул при посещението му в Сакраменто, но работата бе свършена.

По-късно прокламацията за 24 май мина и през Горната камера на Калифорнийския Парламент и стана официален закон на щата Калифорния.

“Така българите и славяните станахме доста известни в политическата система не само на щата, но и на САЩ. Подобни дати в календара на САЩ за други национални празници не са така често срещано явление,” сподели г-н Гаврилов.

“До 2020 г. ще бъде създадена и група “Славяни” в преброяването на населението в цяла Америка,” допълни  Гаврилов.

Въпреки че е единственият българин в изпълнителния съвет на САТП, той успява не само да лобира за ден на Славянското Наследство, но и също така да избере и наложи един от най-светите български празници за тази цел.

През 2013 г. по време на връчването на прокламацията, освен че присъстваха над 200 човека, то там бяха и елита на Щата и държавата, между които американският конгресмен Д-р Ами Бера и пет от членовете на долната камара на Калифорнийския парламент, между които лидерите с решаващ глас Д-р Ричард Пен, Роджър Дикинсон, Пол Фонг, Марико Ямада и Бет Гейнс.

 “Където и да си, който и да си, на колкото и да си, патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят,” сподели специално за нас Гаврилов, който на 18 май започна “последното броене” за да влезе в Христовата възраст – навърши 39.

“Трябва непрекъснато да се полагат усилия, ако искаме да ни познават и да получим потвържедение, каквато е самата прокламация. Националното самоуважение е добре признато от американците, макар и не винаги да го показват, те много добре знаят, че са нация събрана от цял свят. Знаят, че ако уважаваш собствения си произход, ще уважаваш и другите, и те тебе” допълни Огнян Гаврилов, когато го попитахме защо го прави.

“Ако искаме да ни разпознаят в САЩ, то трябва да се правят големи неща, по възможност уникални. На теб няма какво да ти обяснявам, след като направи 1ят Български вестник в щата, и 1то училище. Но, трябва да се напомня, и това ти трябва да правиш. Всеки да си гледа задачите. Патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят, независимо къде живeeм. Животът не е само бизнес, и мога да смело да твърдя, че това Американците уважават много – да не забравяш кой си, и да не хвърчиш излишно. И то става въпрос за доста успели хора,” каза Софиянецът, завършил начално и основно образование в България, а сега с една от най-големите адвокатски кантори, не само в Калифорния, но и в целите Щати.

“Честит празник, и не забравяйте да празнувате, дори на хиляди километри от Родината. Наздраве,” така завърши Гаврилов, с чаша наше вино в ръка.

Пет-годишен юбилей на един Български празник за Калифорния! Който дано да помогне на българите не само в този щат, но и в цяла Америка, та дори и в Света, да дават сили и даряват средства за да може да съществува Българското. То не е само езикът, на който четем надписите на фланелките “Аз Съм Българин”. А и още нещо! 

ВИЗИТКА

Ognian Gavrilov, Vice President, Slavic-American Chamber of Commerce

От теоремата на Питагор в София до закона на Калифорния в САЩ

Аксиомата на успеха е да си истински по дух! 

3 Март 2018 г. Гаврилов връчва почетен плакет на ген. консул на Р България в Лос Анджелис Веселин Вълчев, по случай Националния празник. На ежегодния прием присъстваха дипломати и известни българи от щатите Калифорния и Вашингтон. Гаврилов беше основен спонсор на официалния прием в Ел Ей. Фото: Евгени Веселинов / Булгарика / BulgariCA

Огнян Ангелов Гаврилов е роден на 18 май 1979 г. в София в семейството на учителка и инженер – Мариана и Ангел. Израства в Центъра на София, а спомените от детството свързва с градинката пред Храма “Св. Георги”. Завършва начално образование в 20 ОУ,  а през 1998 г. се дипломира от Софийската Математическа Гимназия (СМГ). След това записва Нов Български Университет (НБУ), където издържа само една година и заминава за САЩ “по икономически причини”.

Живее в Палм Спрингс и учи “История” в Сан Бернардино Стейт Юнивърсити. За 2 години е без документи и пари и се принуждава да работи “на черно” за да оцелее, защото парите и на родителите му са свършили. Дипломира се успешно с бакалавърска степен. През 2005 г. печели стипендия за Юнивърсити оф Пасифик.

Когато попитахме Гаврилов, защо е сменил точните науки с безкрайната история и бездънното право, той ни отговори простичко с усмивка, “смених ги защото съм женен и съпругата ми Трейси Оусен не ме остави на мира”. Добре познато състояние на нашего брата в Америка.

Адвокат Гаврилов практикува гражданско, семейно, данъчно, корпоративно и международно право и разполага с три кантори, две в Северна Калифорния и една в България. Става известен в щата с делото “Магги” срещу “Калифорния фемили фитнес”, поради което променят закона за детските забавачки.

Любопитно: хоби – голф – 2007г. печели турнира на факултета по право, но се занимава и с бразилско Жиу-Жицу; Кара  любимата си марка кола –  Порше, но ЕС-класата на Мерцедес е задължителна при бизнес-срещите.

Попитахме адвокатът, който разполага с няколко кантори в Калифорния и една в България, все пак къде ще се пенсионира, въпреки, че е доста рано за този въпрос? Отговорът бе категоричен – “безусловно в България!”

Позволихме си да му зададем и политически въпрос, защото по някакъв начин вече е влязъл в нея, като вице-президент на Славяно-Американската Търговска Камера – България в този момент през Вашия поглед?

“Икономическа трагедия без капка политическа воля за оправяне. Опознах го и от собствен опит след като няколко пъти решавах да инвестирам в държавата България,” завърши Гаврилов.