“Катя Попов беше прекрасна майка и съпруга, и огромен професионалист” – виртуозната цигуларка ни “напусна” в Лос Анджелис, Калифорния – “изпращаме” я на 2 юни

Катя Попов “остави” съпруг Петър Попов, и две деца, Ирина Попов (Irina Popov, 28), и
Александър Попов (12

Запознах се с Катя преди 13 години в една Църква в Бевърли Хилс. По- от рано познавах съпругът й Петър Попов, известен адвокат в Лос Анджелис. Тогава за първи път я чух да свири на любимата си цигулка в ***Презвитерианската Църква на Родео Драйв в Бевърли Хилс. Съдбата ще ме отведе пак там, за да чуя гласът й от небето. След това гледах удивителната цигуларка Катя Попов много пъти. И всеки път в мен се наслояваше един образ, този с който ще я запомня – изумителното й излъчване и страхотното вливане в музиката.

“Катя беше прекрасна майка и съпруга, и огромен професионалист,” спомня си сега г-жа Елена Савова, с която бяхме заедно тогава, жената грижила се дълги години за децата на Катя и Петър. “Беше перфектна и изискана към всеки, и в същото време мила и внимателна към всички около нея,” добавя Елена, която също е свързана с музиката, посветила се повече от 25 години и на църковното пеене в Българската Църква “Св. Георги” в Лос Анджелис. 

„След тригодишна болезнена и изтощителна битка с рака на яйчниците, Катя почина в петък (бел.ред. 18 Май 2018 г.) през нощта – пишат близките ѝ. – Опустошени и смазани сме от загубата на нашата майка и съпруга. Нека нейната красива душа почива в мир. Ето пет постоянни линка със семейни снимки на семейство Попови, правени през последните 32 години. Насладете им се. С обич: Петър, Ирина  и Александър.“ – това пишат в профила й във ФБ двете й деца и съпругът й адвокатът Петър Попов.

Като Концерт-майстор на Холивуд Бол Оркестър (Hollywood Bowl Orchestra) Катя Попов свири с диригенти, като Джон Уилямс и Саймън Ратъл; певци като Пласидо Доминго, Глория Естефан, бандите „Чикаго“ и „Ърт, Уинд енд Файър” и “Блу Мен”. Българската цигуларка участва в записите на повече от 600 филмови партитури в Лос Анджелис и работи с най-търсените композитори в Холивуд.

Катя Попов е родена на Националния празник на България 3ти Март, преди 53 години в София, учи в столичното музикално училище, в Националната музикална академия, след което продължава обучението си в Парижката консерватория. Заминава за САЩ, където работи в Камерния оркестър на Лос Анджелис и в оркестъра Long Beach Symphony. Свиреше на цигулка „Пиетро Гуарнери – Екс Вилхелми“ от далечната 1691 г.

Дълги години работи с класическия цигулар Брус Дуков, който й предава “щафетата” на Концерт-майстор на Оркестъра на Холивуд Бол (1991-2008). Дуков също записва с много съвременни музиканти в популярната музика, като Майкъл Джексън, Франк Синатра, Барбара Стрейзън, Стиви Уондър, Натали Кол, Селин Дион, Би Би Кинг, Рики Мартин и Бет Мидкър. Негови пиеси са включени в соундтраците на повече от 1700 филми, между тях заглавия, като My Big Fat Greek Wedding, Analyze This, Batman Forever и I Am Sam. Роденият в Ню Йорк Брус завършва с бакалавърска и магистърска диплома най-престижното музикално више училище Джулиърд, с най-високата степен за цигулка. 

На 30 май т.г. Катя Попов беше планувала полет за първото си завръщане в България, за концерт след 28 години отсъствие от родната сцена. Но, полетя по-далече, там, където винаги ще можем да я виждаме с любимата цигулка, бдящата любяща майка и съпруга, красивата жена и българка, планетарна и вечна!

Обичаме те Катя! 

Катя остави съпругът си Петър Попов, известен адвокат в Лос Анджелис. и две деца.

Ирина Попов (Irina Popov, 28), която работи във Филмовата индустрия, досега предимно с късометражни филми, продуцент (9, вкл. A Tree Without Roots и ТВ-сериала Foursome), ръководител на продукции (7, вкл. Greetings from Home).

Александър Попов (12)

*** Семейството на Катя Попов съобщи за поклонението в нейния профил във ФБ  
KATIA’S MEMORIAL SERVICE:
Sat, June 2nd, 2018 at 1:00 pm
 
After the Memorial at
(free parking on the street)