БЛАГОВЕЩЕНИЕ – всичко за празника

Ангелът Гавраил донесъл Благата Вест за зачеването на Дева Мария с Иисус Христос и така се родил празникът БЛАГОВЕЩЕНИЕ.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И БЛАГА ВЕСТ ДА ВИ ИДВА У ДОМА – БЛАГА ДУМА ДА НЕ ВИ ОСТАВЯ НА МИРА!

Защо го празнуваме, именниците и рецепти

Свето Благовещение /БЛАГОВЕЦ, Annunciation of the Theotokos/

Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството.

Празнува се винаги на 25 март, Разрешава се и риба

Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност: Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества, затова и ние с него викаме на Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий Гавраил донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.

Гавраил донесъл Благата Вест за зачеването на Дева Мария с Иисус Христос и така се родил празникът БЛАГОВЕЩЕНИЕ.

“Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус.”

Как ще бъде това, когато Аз мъж не познавам? попитала Мария Aнгел Гавраил.

Annunciation (1489-1490), Botticelli

Но да видим какво е било Божието благоволение. Къде пожелал Бог да бъде Неговата Пречиста Майка? Не в Иудея, не в светия и велик град Иерусалим, а в смятаната за грешна Галилея, в окаяния Назарет, за да покаже, че е дошъл на земята заради грешните (“не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние”) и от неверните езичници да направи Църква на верните.

 

Пресвета Дева била дъщеря на благочестивите старци Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили Богу, а на три години я завели в храма. Скоро след това те умрели. Когато светата Дева навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й обявил, че не може повече да остава в храма и че тя трябва да си избере съпруг. Но пресвета Дева Мария отговорила решително, че била посветена от родителите си и сама се посветила Богу, затова тя трябва завинаги да остане девойка. А в Юдея нямало обичай доброволно някой да избира безбрачен живот за служене Богу и затова, за да не се наруши общоприетият обичай, свещениците сгодили Мария за един благочестив старец, на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази.

Пресвета Дева Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот; занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Гласът й не се чувал.

Из “Жития на светиите” Синодално издателство, София, 1991 г.

БЛАГОВЕЩЕНИЕ

/П. К. Яворов/

Прохладен лъх от ангелско крило,

о ангел, о дете,

зефирен лъх от ангелско крило

сред зной облъхва моето чело;

отпаднал ме лелее нежен сън…

Зора се зазорява вън.

 

Мелодия неземна сред нощта,

о песен, о дете,

мелодия вълшебна сред нощта

лелее и приспива мисълта:

зора се нова зазорява вън

и празничен се носи звън.

 

Душата ми тъгува и мълчи,

о сълза, о дете,

душата ми бленува и мълчи –

и тихо капят сълзи от очи:

аз слушам празнично тържествен звън

през утрен сън, уви, през сън…

25. март, 06

/П. К. Яворов, Публикация в “Събрани съчинения в 5 тома”, т. 1, С., 1977/

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва ***, спанак, лапад и др.) Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. (НЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ ОКЕАНСКА РИБА ЗАРАДИ РАДИАЦЯТА В ТИХИЯ ОКЕАН ИДВАЩА ОТ ЯПОНИЯ – ВИЖТЕ РЕЦЕПТАТА ЗА РЕЧНА РИБА – ПЪСТЪРВА С ОРИЗ – РИБНИК. В САЩ пътърва (TROUT) можете да купите навсякъде, пресна обикновенно в азиатските и филипински магазини, даже я приготвят)

Задължително се пече пита /вижте рецептата долу/, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба.

На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

———

Рецепта за Шарена пита за Благовещение

Продукти

1000 гр  брашно тип 500

300 мл  краве прясно мляко

1/2 пак.  мая

50 гр  орехови ядки

50 гр  сушени плодове

5 гр  захар

Приготвяне

1. Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се поставя в пресятото брашно

2. Към него се прибавя леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава

3. След като втаса, питката се ‘шари’ с орехови ядки и сушени плодове и се пече в умерена фурна

4. Малко преди края на печенето се намзва със слабо подсладена вода и се допича.

—-

Продукти:

• Пъстърва – 2 бр.
• Гъби – 300 гр.
• Ориз – 1 ч. ч.
• Морков – 2 бр.
• Бекон – 200 гр.
• Масло – 2 с. л.
• Сол
• Черен пипер
• Подправка за риба
• Лимон

Начин на приготвяне:

В тенджера се загрява маслото и се задушават предварително нарязаните на ситно гъби и моркови. Оризът се добавя и се бърка докато стане прозрачен след което се прибавят 2,5 чаени чаши вода и се оставя да ври почти до готовност. Пъстървата се почиства и се намазва добре със сол и черен пипер и подправка за риба ако имате. Пълним коремите на рибата с ориза с гъби и морков и ги зашиваме. Полагаме пъстървата във фолио, нареждаме отгоре резени бекон и резени лимон, увиваме добре рибата във фолиото и печем във фурна до готовност.


*** Защо Коприва – лекува анемия и косопад – за разхубавяване – не се препоръчва само при камъни в бъбреците

Копривата е известна като лечебно средство още от древността. Лекари като Хипократ и Гален са я препоръчвали за подсилване на организма.

Днес е известно, че копривата е една от най-богатите на белтъчини зеленчукова храна – съдържа много незаменими аминокиселини. Зелените листа на копривата са богати също на органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите листа има още 100 мг витамин С и 9,6 мг каротин, както и значителни количества на витамините К, Д, Е и от групата В.

По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца. Но съдържанието на желязо в нея е по-голямо, отколкото при другите листни зеленчуци. Ето защо тя се препоръчва на хора, страдащи от изтощение, след тежки операции и на болни от анемия. Подходяща храна е за бременни и майки кърмачки. Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на течности в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Особено полезна е за хората, които приемат медикаменти, извличащи калия от тялото.

Копривата отдавна присъства в нашата национална кухня. Съвременните диетолози препоръчват за освежаване сок от коприва, като единствено противопоказание за сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците. Копривата има и разхубавяващи свойства. За повече обем на косата се препоръчва отвара от 100 грама ситно нарязани листа от коприва, залети с половин литър вода и половин литър оцет. Сместа се вари 30 минути, прецежда се и косата се изплаква с нея. Стои няколко часа. Тази отвара регулира и косопада.