ОЛИМПИАДА България на Зимните олимпийски игри 2018 + ТВ – откриване днес, кога и как да гледаме в САЩ

21 наши състезатели в 6 зимни дисциплини в Южна Корея

244 американци, най-големият щатски олимпийски тим за всички времена

Българите стартираха с успех, след като съзтезанията започнаха още в сряда 

Директно гледаме в САЩ он-лайн, или по БНТ, или по NBC (линк)

В преобладаващо бяло и зелено ще бъдат облечени българските спортисти по време на Олимпийските зимни игри в ПьонгЧанг. В ролята на манекени за да презентират екипите се представиха сноубордистката Александра Жекова и скиорът-алпиец Алберт Попов.

21 състезатели ще представят страната ни в 6 зимни дисциплини в Южна Корея, 11 с дебют, двама на 4та поредна Олимпиада.

БНТ ще излъчи най-интересните моменти в Пьончанг от 9 до 25 февруари, включително и официалната церемония по откриването на Олимпийските игри.

Радослав Янков отново ще се състезава в две дисциплини – паралелен гигантски слалом (PGS) и паралелен слалом (PSL)

Знаменосец на нашия отбор ще бъде именитият ни сноубордист Радослав Янков. 28-годишният българин печели старт от световната купа по сноуборд през Декември 2015та, след това записва няколко класирания в топ 10, и вдига световната купа на FIS в сноуборд слалома. На 18 март 2017 г. Янков печели малкия световен глобус на FIS в паралелния гигантски слалом, а в общото класиране за световната купа в сноуборд слалома остава на 2ро място. В Корея Радослав Янков отново ще се състезава в две дисциплини – паралелен гигантски слалом (PGS) и паралелен слалом (PSL), със съответно 25-то и 21-во място на предишната Oлимпиада в Сочи. На 21 януари 2018 г. Радо завършва на 2ра позиция в паралелния гигатнски слалом в Словения, и по този начин записва най-добрия си резултат за сезона.

“ДУПКИТЕ” НА ОЛИМПИЙСКИТЕ КРЪГОВЕ

За 2ра поредна олимпиада сме без представител в спорта донесъл ни най-много медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка спечели две световни титли и 5то място на олимпийски игри. За сметка на това на 2ра поредна олимпиада сме със състезател в ски-скока, което изглежда утопично при факта, че в България вече 25 години няма нито една ски-шанца. За 1ви път след Албервил’92 сме с пълни отбори в биатлона и при мъжете, и при жените.

Очаква се в спектакъла на официалното откриване на Олимпиадата в Южна Корея да вземат участие 2 000 изпълнители.

Ерин Хамлин (Erin Hamlin)

Ерин Хамлин пък ще носи знамето на САЩ в петък, начело на 244 свои сънародници на Парада на Нациите, което е най-големият олимпийски американски тим за всички времена. 31-годишната Ерин е съзтезателка по едноместна шейна и е 1ят американски спортист с медал в тази дисциплина, бронз в Сочи (2014), от нейната поява на Oлимпийски игри през 1964 г. Хамлин е и 1та Американска жена със Световна титла при шейните, през 2009 г.

Владимир Зографски

Българите стартираха с успех, след като съзтезанията започнаха още в сряда, традиционно преди официалното откриване, което е днес петък. 

Ски скачачът Владимир Зографски бе 1ят българин в официално състезание на олимпийските игри в Пьончан и се класира за финал. 24-годишният самоковец се нареди на 17-о място от 57 стартирали. Така Зографски остави след себе си успешни имена като Нориаки Касай (Яп) и Грегор Шлиренцауерн (Ав). Така на 10 февруари от 14:35 ч.б.вр. (4:35 am PT, събота сутрин) Влади е на финала на малката шанца. 

Българските представители ще се състезават в сноуборда (Александра Жекова, Радослав Янков и Теодора Пенчева), в алпийските дисциплини, където България ще представят Алберт Попов и Мария Киркова, в ски-бягането (Веселин Цинзов, Йордан Чучуганов, Антония Григорова). Световният шампион в ски скоковете при младежите през 2011 г. Владимир Зографски е единственият българин в този спорт, а в биатлона страната ни представя най-многобройната група състезатели: Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Михаил Клечоров, Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Милена Тодорова. Павел Ангелов е представителят ни в дисциплината спускане с шейни.

ВЪЗРАСТ ЛИ?

Милена Тодорова: Тренирам с мисълта за успехите на Дафовска

Най-млад съзтезател е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя бе на 15 г. и 253 дни, когато се нареди 17-а във фигурното пързаляне. На обратния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач за хокейния ни тим на Игрите в Инсбрук през 1976 г. (Япония – България 7:5).

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в ПьонгЧанг – целият ни алпийски ски тим и двете сноубордистки. С 4 олимпийци е Троян – всички от биатлона, три жени и един мъж. С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се очертава да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 наши състезатели на ден.

За сметка на това „най-постни“ за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно участие и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в „недолюбваната“ от нея „класика“ на 30-километровия ски-маратон.

ВРЕМЕТО АДСКИ СТУД 

В Пьонгчанг става дума за голям студ с температури, падащи под -20 градуса, сух студ плюс студен вятър. Очакванията са това да са най-студените зимни игри от Лилехамер 1994 насам. Зрителите с билети за откриването в петък, се отказват. 35 000 присъстващи – зрители, спортисти, артисти и организатори трябва да издържат на температури и под -10С°. Спортисти и треньори опитват да се аклиматизират, освен че зрителите често ще виждат спортисти с лепенки по лицата, единственото открито място по телата. Екипировката също е “затруднена”. Както е при ските, които се износват и трябва да се сменят дори след всяка тренировка. 

Времето се “затопля” единственно с политика, след затоплените отношения на двете Кореи, които ще излезнат под общо знаме, и ще имат общ отбор по хокей на лед при  ените. Дори сестрата на лидера Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, пристигна в Южна Корея, и то с частния самолет на севернокорейския лидер. Ким Йо-чен е 1ят член на управляващата от три поколения династия в Северна Корея, стъпила на южнокорейска земя след края на войната /1950-1953 г./, посочват Франс прес и АП.

ЮБИЛЕЙ

На 9 февруари преди 20 години България печели 1ия си и единствен до момента златен медал от зимни олимпийски игри. В Нагано през 1998 Екатерина Дафовска застана на най-високото стъпало в индивидуалната надпревара на 15 км в биатлона. Сега Дафовска е председател на Българската федерация по биатлон и е официален гост на игрите в Пьонгчанг. Българската мегазвезда в биатлона чупи своеобразен рекорд в зимните спортове като присъства на 7ма поредна олимпиада. Дебютът на Катя е преди 24 години в Лилехамер. 

БНТ ще направи зрителите си съпричастни и на закриването на Олимпиадата в Корея, както и на стартовете на българските спортисти и най-атрактивните дисциплини от програмата на състезанията.

НОВИТЕ ОЛИМПИЙСКИ ТВ БОСОВЕ СА АМЕРИКАНЦИ

„Съгласно подписания договор с „Дискавъри Комюникейшънс“, обществената телевизия придобива правата за директно излъчване на 110 часа програма от Зимните олимпийски игри през 2018 г. и 250 часа от състезанията в рамките на Лятната олимпиада през 2020 г. в Токио“, заяви генералният директор на БНТ Константин Каменаров и допълни, че въпреки сложните преговори с американската компания, която миналата година спечели търга за разпространение на състезанията до 2024 г., БНТ продължава традицията от 70-те години на миналия век да предава пряко Олимпийските игри.

„Прекрасно е, че това споразумение ще гарантира на спортните фенове в България възможността да проследят интересните олимпийски моменти по най-добрия начин за тях“, каза Виктория Дейвис, ген. мениджър на „Дискавъри Нетуъркс“ за Централна и Източна Европа, Североизточна Европа, Турция и Средиземноморието.

Досега БНТ придобиваше права за излъчване на Олимпийските игри в качеството си на член на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След като Американската „Дискавъри“ спечели правата за излъчване, компанията раздаде сублицензи на обществени телевизионни оператори в Европа, за да отговори на изискванията на МОК да бъдат осигурени минимум 100 часа безплатно излъчване на зимните олимпийски игри и 200 часа от лятната Олимпиада. Над тези часове програмата е по договаряне.

ТВ “НА ЖИВО” И “НА СЪН” 

“Усилията на целия ни екип са мобилизирани за доброто отразяване“, каза гл. продуцент на Продуцентски център „Спорт“ в БНТ Методи Манченко и уточни, че важна гаранция за успеха са талантът и професионализмът на най-опитните коментатори на Олимпийски игри в телевизионния ефир: Камен Алипиев в алпийските ски, Петър Василев в ски скока, в биатлона – Антония Близнакова и Петър Иванов, Георги Славчев в сноуборда. Ски бягането ще коментира Евгени Николов, хокейните срещи – Ценко Симов, а състезанията по фигурно пързаляне ще следи Цветелина Абрашева.

Американската телевизия NBC има правата за директно излъчване на Зимните олимпийски игри през 2018 г. в Корея. Kакто винаги досега главно ще се излъчват участията на янките, почти всичко ще върви на запис. Както и Официалната Церемония на откриването (14 часа по-късно), като директно ще се предава на сайта на NBC (виж по-долу линк). Шансът да видите български спортисти на “синия екран” в Съединените Щати е почти нулев.

програма БНТ

08.02.2018 / 14:30 б.вр. (4:30am PT)
Зимни олимпийски игри 2018

08.02.2018 / 21:30
Арена Пьонгчанг 2018, обзорно предаване

09.02.2018 / 13:00 б.вр. (3:00ам PT)

Откриване на ХХIII Зимни олимпийски игри „ПЬОНГЧАНГ 2018“

The Opening Cereony will be broadcast on NBC at 8pm ET/5pm PT, Feb 9, and can be seen live by streaming at NBCOlympics.com at 6am ET/ 3am PT