Жената #1 в Наградите на Гилдията на Американските Актьори – “на живо” от Лос Анджелис

За 1ви път има водещ, и то жена, почти всички анонси от представителки на нежния пол

Почти всичко за церемонията и как да гледате “на живо” ТВ и инет

Статуетката за наградите на Гилдията на Американските актьори се нарича “Актьорът”, тежи 12 паунда и е висока 16 инча. Отличията на Screen Actors Guild Awards ® by SAG-AFTRA се считат за предизвестник на Оскарите (Oscar ®)

21 януари 2018 г. (Лос Анджелис) Намираме се на “червения килим”, точно тук пред Шрин Аудиториум, където в Лос Анджелис след няколко часа ще раздадат наградите на Гилдията на американските актьори (Screen Actors Guild Awards ® by SAG-AFTRA), които се считат за предизвестник на Оскарите (Oscar ®).

Тази година церемонията е белязана от жената.

Този уикенд пък, сигурно ще остане най-паметният в историята на нежния пол в Съединените Щати, не само с престижните отличия от големия екран. Но и след като днес по улиците излязоха десетки хиляди на протест на жените. Тук в Ел Ей, в Калифорния, той бе най-голям, а на трибуната застанаха Холивудските нежни звезди Ева Лонгория, Натали Портман, Скарлет Йохансон и Виола Дейвис, за да подкрепят, и да поискат увеличаване на правата на жените, и да се “опънат” на Доналд Тръмп за отношението му към тях, също към емиграцията, абортите, травеститите и гей-обществото. Жената е тема #1 от вчера в медиите, а днес тя ще се превърне в най-голямата и важна част на 24-ата годишна церемония на Актьорската Гилдия в САЩ. И разбира се отново с политическа нотка, отново срещу Тръмп, след като и на церемонията миналата година, той бе “мишената”, заради указът му тогава за ограничаване на имиграцията, с най-голям отзвук точно тук в Калифорния.
За шоуто в “Града на Ангелите” нарочно са избрани представители на “нежния пол”, които да правят анонсите. Личат имената на Холи Бери, Ема Стоун, Розана Аркет, Оливия Муун, Ниши Наш, Дакота Фейнинг, Лупита Нионго, Джесика Ланг, Джейн Фонда, Кели Тран и Лили Томлин.

И първият водещ в историята, също е жена – актрисата Крисчън Бел.
Изпълнителният продуцент Кати Корнел заяви, че решението да се съсредоточи върху жените е вдъхновено от историческия женски марш, подсилено от последните дискусии за сексуален тормоз, дискриминация по полов признак и неравно заплащане в Холивуд.
“Има общественни движения в Ел Ей, които казват, че до 2020 година, жените трябва да имат “50 на 50″ права с мъжете,” заяви Корнел за неравенството между половете в развлекателната индустрия.

“Е, сега аз казвам, че дори само за една нощ, жените ще бъдат повече от “50 на 50″ с мъжете, дори това да е само за два часа,” категорична е шефката на церемонията т.г.

Наградите ще бъдат представени в 13 категории, плюс отличието за “Цялостен принос” за Морган Фрийман.
Най-престижната награда на Гилдията на американските актьори е за “най-добър актьорски състав”, и се счита за равносилна на “Оскар” за най-добър филм.
Тя влиза в четирите заявки на водещото заглавие тази година „Три билборда извън града“. Другите три категории, в които лентата, виртуозно съчетала хумор и трагедия, очаква статуетки са за “най-добра актриса” (Франсис Макдърман), “най-добър актьор” (Уди Харелсън) и актьор в поддържаща роля (Сам Рокуел). Рокуел е абсолютен фаворит, след като вече спечели “Златен глобус” и наградата на “Критиците” за своето превъплъщение в политик-фанатик на ръба на промяната. Много вероятно е абсурдната черна екранна история на 47-годишния британски и ирландски драматург, сценарист и режисьор Мартин Макдона да повтори успеха си от тазгодишните “Златни глобуси”, където взе четири статуетки, включително и за най-добра драма.

„Важното е да знаеш къде е границата и просто да я прескочиш,”

каза тогава в Лос Анджелис самият Макдона.
„Три билборда извън града” безспорно е един от най-добрите филми на годината и е нашият избор на BulgariCA, както за наградите на Актьорите (SAG), така и за Оскари.

Напомняме, че наградите SAG точно предсказаха победителя за “най-добър актьор” за “Оскар” в 18 от 24-те си години под прожекторите. Така в продължение на цели 12 години, докато не се стигна до миналата година, когато Дензъл Уашингтон спечели наградата SAG, а Кейси Афлек взе Оскар.

Актьорите съставляват най-голямата част на Академията за Кино, Изкуства и Науки, “майка” на Оскарите, на самата актьорска гилдия е много по-голяма. Номинациите т.г. се правят от вота на общо 121,544 членове, които излъчиха 239 актьори.

Вече изминаха цели 22 години, откакто филм, който въобще не бе номиниран за “най-добър актьорски състав”, награда #1 на SAG, спечели най-престижната за “най-добър филм” на Оскарите. Освен “Три билборда извън града”, тази година другите номинирани заглавия от големия екран са “The Big Sick,” ″Get Out”(БЯГАЙ), ″Lady Bird” и “Mudbound.”
Награди за “най-добър актьор и актриса в игрални филми” ще очакват
За Главна Мъжка роля: Тимъти Чалмет в Call me by your name, Джеймс Франко в The Disaster Artist, Даниел Калуя в БЯГАЙ, Гари Олдман в „Darkest hour“ и Дензъл Уошингтън в „Roman j. Israel, ESQ“.
За Главна женска роля: Франсис Макдормънд в „Три билборда извън града“, Джуди Денч в „Довереникът на кралицата“, Сали Хоукинс в „The Shape of Water“, Марго Роби в „Аз, Тоня“ и Сайори Ронан в „Lady Bird“
За “най-добър актьорски състав в … телевизионна драма” номинираните заглавия са “The Crown,” ″Game of Thrones,” ″The Handmaid’s Tale,” ″Stranger Things” and “This Is Us.”
телевизионен комедиен сериал” предложенията са за “black-ish,” ″Curb Your Enthusiasm,” ″GLOW,” ″Orange is the New Black” и “Veep.”
Водещо заглавие от “синия екран” е телевизионната продукция на HBO’s “Big Little Lies”, с участието на великолепната женска тройка Никол Кидман, Лаура Дърн и Рийс Уитърспун, като всяка от актрисите се съзтезава за “най-добра актриса” в мини-сериали или филм.
Между номинираните са двама актьори, Джеймс Франко и Азиз Аснари, към които има повдигнати обвинения за сексуален тормоз.

ИСТОРИЯ
Гилдията на актьорите (Screen Actors Guild, SAG) е създадена през 1933 г., като основа на профсъюз за защита на интересите на актьорите от експлоатацията на Холивуд. SAG е член на същата Международна федерация на актьорите, където е и Съюзът на българските артисти.
Първите годишни награди на Гилдията на актьорите са връчени през 1995 г. в студио на Юнивърсал, а вторите в кметството на Санта Моника. През 1997 г. се “ражда” постоянното място и до днес “Шрайн център” на Университета USC, с най-голямата зала със сцена на континента с три хиляди (3000) места.
Първите носители на награди са Том Хенкс за “Форест Гъмп” и Джуди Фостър за “Нел”. Най-много статуетки е получил Алек Болдуин, 7 за ролята си в „30 Rock”. При дамите начело е Джулиана Маргулис с 8, за участията й в “Спешно отделение” и “Добрата съпруга”.

МАТЕРИЯ И МЕНЮ
Статуетката за наградите на Американските актьори се нарича “Актьорът”, изработена е от бронз, тежи 12 паунда и е висока 16 инча. Изработката на всичките отнема 3-4 седмици всяка година, всяка с индивидуален номер, като от 1995 г. досега са раздадени 1032. 

Тази година видяхме седем (7) голями статуи около червения килим, всяка тежи 162 паунда, и е изработена от стомана, силикон и фибро-стъкло, преди да бъде боядисана и полирана.

Залата е застлана с 34,000 кв. фута дървен под с 11,800 кв.ф. черен килим.

ТРАПЕЗА
480 нормални бутилки френско шампанско ще се сервират в шоурума и на гала-вечерята след наградите, плюс 160 мега-размер. За пиене още ще се сервира водка, текила и няколко специални напитки. В допълнение, ще се изсипят четири (4) бъчви вино, което ще допълни вечеря с храни от Близкия изток с африкански подправки. За да приготви празника, главният готвач ще използва около 500 круши, 300 кг сьомга и 350 кг пиле.

КАК ДА ГЛЕДАТЕ “НА ЖИВО” (11:30ЕТ/14:30РТ)

“Червен килим” “на живо”

 Церемонията по награждаването гледайте “на живо” по телевизии TNT & TBS, Sun, Jan 21, 2018, 8 p.m. ET / 5 p.m. PT