Игнажден – започват Коледните празници и Новата година

По това кой човек-полазник, първи влезе в дома ви 
сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през 
годината
"Колко искри в тази къща, толкова пилета и берекет да има"

Децата от Българското училище в Лос Анджелис показват народни обичаи за Коледните празници на традиционното годишно тържество. Игнажден бележи началото на едни от най-богатите традиции и обичаи, съхранени и до днес – тези на коледните и новогодишните празници. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica.com


Дните до Коледа се наричат Мъченици
Заради вярата си Св. Игнатий бил хвърлен на лъвовете

Заради вярата си Св. Игнатий бил хвърлен на лъвовете

20 декември На тази дата Православната църква отбелязва църковният празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец/ Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден. Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където 1ви въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". 
Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове. 

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъченици". 
Жените тогава не трябва да работят никаква домашна работа, за да забременяват и да раждат лесно. Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година. 

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник*, първи влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.
Имен ден празнуват: Пламен (-а), Огнян (-а), Игнат (-а, иа) и Иго.

*”Полазник” или “полезник”, символизира магическата сила на първия ден. Според него, който пръв прекрачи прага на дома, определя каква ще бъде идната година. И за да не оставят благополучието в ръцете на случаен човек, дедите ни избирали “полазника” предварително, като предходния ден му отивали на гости с бъклица вино, за да го поканят, тъй като били убедени, че именно той ще донесе сполука на цялото домочадие.

Според традицията, на самия празник, още преди изгрев слънце, огнището трябва да е запалено, а гозбата да ври. Полазникът не влиза в дома с празни ръце, а носи наръч от съчки, които пуска в огъня и по-голяма пръчка, с която разравя огнището, за да пръснат искри. През това време благославя дома и неговите стопани с думите: “Колко искри в тази къща, толкова пилета и берекет да има”.