ОСКАРИ-те “обърнаха гръб” на Българското Кино и тази година

Номинираните филми в категория “Чуждоезичен филм” си разделят Планетата, съответно, най-много от Европа – 4, по два (2) от Близкия изток и Африка, и един от Южна Америка

ОСКАРИТЕ “обърнаха гръб” на Българското Кино и тази година

14 декември 2017 г. Днес в Лос Анджелис Академията за филмови изкуства и науки обяви, че девет (9) филма са номинираните за награда Оскар в категорията за чуждоезиков филм за юбилейното 90-то издание на най-престижните златни статуетки за голям екран. Българската лента , която бе между общо деветдесет и два (92) филма от цял свят, първоначално одобрени за разглеждане, остана извън номинациите.· Филмът “Слава” бе българският избор тази година.

Единственната в историята чисто родна продукция, която е била номинирана и влезе в “9-та” бе “Светът е голям и спасението дебне отвсякъде” през 2010 г..

(Виж по-долу спомен от най-големия български успех на Оскари)

Номинираните филми в категория “Чуждоезичен филм” си разделят Планетата, съответно, най-много от Европа – 4, по два (2) от Близкия изток и Африка, и един от Южна Америка.

Списък по азбучен ред:

Chile, “A Fantastic Woman,” Sebastián Lelio, director;
Germany, “In the Fade,” Fatih Akin, director;
Hungary, “On Body and Soul,” Ildikó Enyedi, director;
Israel, “Foxtrot,” Samuel Maoz, director;
Lebanon, “The Insult,” Ziad Doueiri, director;
Russia, “Loveless,” Andrey Zvyagintsev, director;
Senegal, “Félicité,” Alain Gomis, director;
South Africa, “The Wound,” John Trengove, director;
Sweden, “The Square,” Ruben Östlund, director.

КАК СТАВА ИЗБОРА?

Номинираните чуждоезикови филми за 2017 г. се определят в две фази.

Екипът на Фаза 1 се състои от членове на Академията в Лос Анджелис, които избират най-добрите шест (6) между 92 заглавия, заявени в категорията, в периода от средата на октомври до 11 декември. Допълненително се правят още три (3) селекции, гласувани от Изпълнителния комитет Комисията за чуждестранни филми на Академията, и така стават общо девет (9).
Членовете на Академията, които имат право да участват в кръга на окончателното гласуване за златните статуетки, се намират в Ню Йорк, Лондон, Лос Анджелис и за първи път от тази година и в района на залива на Сан Франциско, ще гледат филма в кина в тридневен период от 12 до 14 януари 2018г., по три филма всеки ден. Освен това международните членове на Академията (които живеят извън територията на Обединеното кралство) ще имат възможност да гледат продукциите на сайта на Академията. Всички членовете да длъжни да гледат всичките девет филма, преди да гласуват.

Всички номинирани заглавия за Оскар® ще бъдат обявени на 23 януари 2018 г. в Лос Анджелис, Калифорния.

90-то издание на Оскар® ще се проведе в неделя, 4 март 2018 г. в Dolby Theatre® в Холивуд и Highland Center® в Холивуд и ще се гледа на живо в телевизионната мрежа ABC в 6:30 pm ET / 3:30 am PT. Оскарите също ще бъдат предавани на живо в повече от 225 държави и територии по целия свят, като в България правата за излъчване има бТВ.
Спомени от най-големия български успех на Оскари: