Пожарите в Южна Калифорния – какво се случва, петък 8 декември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и Губернаторът на Калифорния обявиха извънредно положение 
НЯМА ПОСТРАДАЛИ БЪЛГАРИ
“Всяко място в града, което има разстителност е все още в опасност” – Ерик Гарсети – кмет на Лос Анджелис 

Хиляди пожарникари от цяла Калифорния се борят с огнената стихия в южната част на щата. Има момчета, които повече от 14 часа не бяха почивали, и не желаят да спират. Това видяхме, когато бяхме в района над Гети Център в Лос Анджелис.

8 декември 2017 г. Ситуацията с пожарите в Южна Калифорния, и най-вече в района на Лос Анджелис, продължава да е критична, но е важно да се знае, че целият Ел Ей НЕ гори, а САМО някои части от големия мегаполис, който в диаметър достига 160 мили. Размерът на един голям град в Съединените щати, особенно Област (каунти, или няколко), се определя от местоположението на международното летище там.
БЪЛГАРИТЕ В ПОЖАРИТЕ В КАЛИФОРНИЯ
Най-важната новина за България – до момента няма пострадали българи от пожарите в района на Лос Анджелис и Южна Калифорния! Няма нито едно обаждане в генералното консулството в Ел Ей от наши сънародници тук, свързано с пожарите.
Консул Евгения Иванова съобщи, че “има само едно единственно обаждане, и то чак от България, от човек, който бил притеснен за сина си”.
Консул Иванова добави, че вчера при тях ситуацията е била доста критична.
“Пожарът в Бел Еър си беше доста близо до нас и получихме съобщения от местните власти да следим за евакуации. А ние всеки ден уведомяваме външно министерство,” добави Иванова.
От дипломатическото ни представителство бе разпространено специално писмо-обръщение към сънародниците ни в Южна Калифорния. В него се казва, че се “поддържа спешна телефонна линия +13104373606, на която да се обаждате за помощ и подкрепа. Не се колебайте да ни пишете на имейла на консулството consulate.losangeles@mfa.bg“.
“Консулството поддържа връзка с Червения кръст, ако се наложи да бъдат издирвани хора. Всички сме много потърпевши и би било прекрасно, ако сме солидарни,” добавят от генералното консулство.
Потърсихме и хора от българската Църква в “Града на Ангелите” – “Св. Георги”, която е единственната наша действаща със собственна сграда в Южна Калифорния. От там ни казаха, че българин не е потърсил помощ за пожарите.
СИТУАЦИЯ
Иначе ситуацията с пожарите в Южна Калифорния, продължава да е критична, но огнищата се преместват на югоизток и северозапад.
В района на Лос Анджелис положението е почти овладяно в четвъртък, на започналия в 4:00 сутринта във вторник пожар. Към обяд нямаше нито едно действащо огнище, по данни на пожарната. Беше разрешено и движението по участъци от магистрали, които вчера бяха затворени. Вечерта, на по-голямата част от евакуираните над 150 хиляди човека бе разрешено да се завърнат по домовете си.
Единственно 265-те училища в района ще останат затворени до края на седмицата. Студентите също се налага да изкарат своят празник “8ми декември” по домовете и общежитията. В четвъртък бяха временно спряни и занятията на двата университета в застрашените райони, Калифорнийският (UCLA) и този в Нортридж (CSU Northridge).
ПРЕСПЕКТИВА
Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети каза, че “всяко място в града, което има разстителност е все още в опасност”, особенно при стойност на скоростта на вятъра от 80 мили в час. Гарсети допълни днес, че “не са известни каквито и да е жертви от пожарите в Южна Калифорния”.
Шефът на пожарната на Ел Ей Ралф Теразас каза, че “индексът на вероятност за запалване на разстителността е най-високият от 31 години насам”, и е почти два пъти по-висок от нормалната му стойност. Теразас допълни, че “ако не завали дъжд, пожарите може да продължат и до Коледа.”
“Сега зависим само от милосърдието на метеорологичното време,” бяха думите с които завърши специалната пресконференция на началника на противопожарната служба на мегаполиса.
Силно повърхностно високо налягане ще продължи да подкрепя ветровете в Югозападна Калифорния най-малко до началото на следващата седмица, съобщиха от Националната Метереологична служба на САЩ. Ветровете са по-слаби в петък сутрин, но все още са достатъчно силни и опасни, особено в планините, добавят експертите.
Ситуацията с ветровете се променя всеки 4-5 часа, във всеки различен район.
Обновена информация може да се проверява на този линк:  http://www.fire.ca.gov/current_incidents

Допълнителна информация и адреси на Центровете за евакуация за Лос Анджелис може да намерите тук: http://emergency.lacity.org/creek-fire

ЧЕРВЕН КОД И ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ
Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в южната част на щата.
Особенно внимание се обръща на най-южния град там – Сан Диего, югоизточно от Ел Ей, накъдето вече се насочи огнената стихия. Там са заплашени над 4100 акра и вече е обявена евакуация на някои места. Бързо нахлуващите пламъци там в петък, изпратиха в болница най-малко шестима души ранени, и разрушиха най-малко 85 сгради.
На северозапад ситуацията в петък остава сложна, най-вече във Вентура каунти, където горят 132 хиляди акра и има разрушени повече от 400 сгради.
Хиляди пожарникари от цяла Калифорния се борят с огнената стихия в южната част на щата. Има момчета, които повече от 14 часа не бяха почивали, и не желаят да спират. Това видяхме, когато бяхме в района над Гети Център в Лос Анджелис.
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви в петък извънредна ситуация в Калифорния и поиска допълнителна федерална помощ. Неговата декларация дойде мигновенно, след като Джери Браун я поиска, и тя позволява на всички федерални агенции да координират усилията за подпомагане на борбата с огнената стихия.
ПУШЕКА
Държавната администрация препоръча на тези, които се намират в засегнатите области, да избягват ненужната дейност извън домовете и офисите, и да държат затворени прозорци и врати, за да избягнат въздействието на мръсния въздух, съчетал пушек и ситна пепел. Инструкциите за хората със сърдечно или белодробно заболяване (включително астма), възрастните хора и децата, е да вземат веднага допълнителни предпазни мерки или да разговарят с лекар.