Тръмп избра голям бизнесмен и за здравеопазването на САЩ – Алекс Азар

Един от най-добрите изпълнителни директори във фармацевтичната индустрия Алекс Азар да ръководи ресор с годишен оборот от над 1 трилион долара, и да отговаря за основните програми за здравно осигуряване, здравеопазване, медицинските изследвания, безопасността на храните и лекарствата

 

Алекс Азар (Alex Michael Azar II, р.1967) е изборът на Тръмп за секретар по здравеопазването, за да ръководи ресор с годишен оборот от над $1 трилион. Азар е твърд противник на Обамакеър.

13 ноември 2017 г. Днес президентът на Съдинените Американски Щати Доналд Тръмп назначи още един голям бизнесмен в своя екип. Тръмп избра един от най-добрите изпълнителни директори във фармацевтичната индустрия Алекс Азар* (р.1967) за секретар по здравеопазването, за да ръководи ресор с годишен оборот от над 1 трилион долара, и да отговаря за основните програми за здравно осигуряване, здравеопазване, медицинските изследвания, безопасността на храните и лекарствата.

Номинацията на Алекс Азар е необичайна, защото секретарите на здравното министерство, до днес се избираха от политическите редици, длъжностни лица, като управители, лидери в академичните среди или висши ръководни кадри, но не и от секторите на подчинение на здравното министерство. 
 
“Той ще бъде звезда за по-добро здравеопазване и по-ниски цени на лекарствата!”. Това написа Тръмп много рано сутринта в любимия му Туитър.
Алекс Азар е известен твърд критик на Обамакеър.
 
50-годишният Азар е адвокат, като прекарва повечето от последните 10 години в фармацевтичния гигант Ели Лили, издигайки се до президент на ключовия филиал в САЩ, преди да напусне през януари т.г., за да създаде свое собствено консултантско дружество, съобщиха от Асошиетед Прес. Няколко пъти Азар е бил и експерт по правителствената здравна регламентация.
 
Като секретар на президентската администрация, Азар ще трябва да избягва стриктно конфликтите с широкообхватните интереси на бившата си компания Ели Лили, в широкия диапазон от одобрението на лекарствата до възстановяването на пациентите, поясняват от АП. По времето на Азар, компанията понесе доста критика от групите за застъпничество на пациентите, заради увеличението на цените на едно от най-употребяваните лекарства: инсулин.
 
Американците от дълго време поставят високата цена на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, като един от най-важните приоритети в здравеопазването, дори пред раздразнителни въпроси като отмяната на “Obamacare” в общественото мнение.
 
Тръмп е остър критик на фармацевтичната индустрия.
“Честно казано, фармацевтичните компании се опитват да се измъкнат от едно убийство”, каза президентът Тръмп на заседание на кабинета тази есен. Цените са “извън контрол” и “вече са прескочили тавана”, каза Тръмп.
 
През пролетта туит на Тръмп срина акциите на фармацевтичните компании на борсата, след като президентът заяви, че работи по нова система, която ще насърчи конкуренцията и ще доведе до много по-ниски цени. При срещи с ръководни кадри в отрасъла се разбра, че Тръмп се е съсредоточил върху ускоряването на одобренията на медикаменти и намаляване на разходите, тактика, която те биха подкрепили.

Професионално Азар, новият избраник на Тръмп, има друг набор от умения, които могат да бъдат много ценни за президента.

Като висш служител на Здравното министерство по времето на администрацията на Джордж У. Буш, възпитаникът на юридическия факултет на престижния университет Йейл, значително развива опитът си, като “вътрешно лице” в сложния свят на федералното законодателство в областта на здравеопазването, в началото изпълнявайки длъжноста главен адвокат на отдел, и по-късно като заместник-секретар.
Измъчван от безплодните усилия за премахване на Обамакеър в Конгреса, Тръмп може би вижда регулаторният път с Азер, като най-добрия му шанс да направи запомнща се реформа в здравеопазването на САЩ. 

Демократите в Конгреса най-вероятно ще “скочат” върху Азар, заради дебелите му връзки с фармацевтичната индустрия, като ще напомнят на Тръмп за обещанието му да “почисти блатото” на маргиналното влияние на Вашингтон.

Почитателите на Азар пък твърдят, че неговият опит в бранша трябва да се счита за актив, а не за пасив.
“Доколкото администрацията на Тръмп говори за понижаване на цените на медикаментите, това е човек, който разбира как работи системата”, казва Теви Трой, който е работил с Азар в администрацията на президента Буш, а пък сега ръководи Американският институт по здравна политика.
Азар е прекарал своите години в Мериленд. Има бакалавърска степен по държавно и икономическо образование от “Айви Лига” в Дартмаут. Изпълнява и длъжноста на секретар във Върховния съд на Антонин Скалия, една от най-почитаните фигури от консерваторите. По времето на президента Бил Клинтън, Азар е независим съветник на Кенет Стар**, известен с импийчмънта на Бил Клинтън.
 
Ако бъде одобрен от Конгреса, Азар ще бъде 2ят секретар в екипа на Тръмп по Здравеопазването, и ще замести бившият конгресмен от Джорджия Том Прайс, на който Тръмп предложи да се оттегли, само след седем (7) месеца на длъжноста, след обществен скандал за използване на частни чартърни полети за правителствени пътувания.
 
*Алекс Майкъл Азар II (род. 17 юни 1967 г.) е бивш зам-секретар на американското министерство на здравеопазването и човешките услуги под ръководството на Джордж У. Буш (2005-2007) и президент на компанията Lilly USA, LLC, най-голямата филиал на глобалния биофармацевтичен лидер Ели Лили. Азар бе номиниран на 13 ноември 2017 г. за министър на здравеопазването и човешките услуги от президента Тръмп.
Алекс Азар израства в Салисбъри, Мериленд, където посещава гимназия “Парксид”. Получава диплома с най-високи отценки  в Dartmouth College през 1988 г. Завършва право към университетс Йеил през 1991 г., където работи като член на изпълнителния комитет на медийното издание Yale Law Journal. 
 
Работи като съдебен служител за съдия Дж. Майкъл Лути от апелативния съд на САЩ, а след това като съдебен служител за съдия Антонин Скалия от Върховния съд на САЩ от 1992 до 1993 г.
 
Независим адвокат в кантората на Кенет У. Стар, където е работи през първите две години от разследването срещу Бил Клинтън. Сътрудник и след това партньор в адвокатската кантора Вашингтон Д. Уили, Рейн и Филдинг LLP до 2001 г.
В периода 2001-2007 Азар работи в Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ, първо като главен съветник (2001-2005), а след това като зам-секретар по здравеопазването и човешките услуги (2005-2007 г.) Единодушно, и то двукратно той е одобрен (потвърден) от Сената на САЩ. Като зам-секретар, Азар работи в тясно сътрудничество със секретаря Майк Левит, а именно, като номер две – официален и главен оперативен директор на най-големия цивилен отдел във федералното правителство, с бюджет от 698 милиарда долара и повече от 66 000 служители. 
Под ръководството на Майк Левит, Азар контролира всички операции на здравното министерство, вкл. регулирането на храни и лекарства, Medicare, Medicaid, медицински изследвания, обществено здравеопазване, социални грижи, услуги за деца и семейства, превенция на заболяванията, общо здраве, готовност и отговор на общи здравословни проблеми на нацията, както и много други дейности. Агенциите, които му се отчитат, включват, наред с другото, Администрацията по храните и лекарствата, Центровете за медицински и медицински услуги, Националните здравни институти и Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Азар ръководи разработването и одобряването на всички разпоредби в Здравното министерство. Той е бил член на комисиите на депутатите в Съвета за национална сигурност на Белия дом, Националния икономически съвет и Съвета за вътрешна политика и специален член на Комитета на депутатите на Съвета за национална сигурност. Той представлява и секретаря по здравеопазването в Управителния съвет на Американския червен кръст и настоятелството на Центъра за сценични изкуства “Джон Ф. Кенеди”.

Когато напуска Здравното Азар се присъединява към Eli Lilly and Company като старши вицепрезидент по корпоративни въпроси и комуникации (2007-2009 г.), където е член на изпълнителния комитет на компанията и е отговорен за глобалните комуникации на компанията, правителството дела, обществена политика, застъпничество и ценообразуване, възстановяване на средства и организации за достъп. След това се премества в американския филиал на Lilly, Lilly USA, LLC, където е бил вицепрезидент на организацията на Lilly за медицински услуги в САЩ, както и филиал на Пуерто Рико от 2009-2011 г. 

Алекс Азар е президент на Lilly USA LLC, най-големият филиал на глобалния био-фармацевтичен лидер Ели Лили, която има повече от 10 милиарда долара приходи, почти половината от глобалните приходи на компанията (2016 г.). Отговорностите на Азар, които са насочени към Lilly USA, LLC, е това, че той е юридическото лице, което се занимава с продажбите, маркетинга и платежните операции на цялата търговска дейност на компанията в САЩ: бизнеса с американски био-медицина, диабет и онкология. Той също директно ръководи US Biomedicines, най-голямото отделение на филиала, обхващащо областите на невро-науката, сърдечно-съдовото здраве, здравето на мъжете, опорно-двигателния апарат, автоимунната система, болестта на Алцхаймер, борбата с болката и управлението на здравните услуги.
През януари 2017 г. Азар напуска Ели Лили и Дружеството, за да преследва други професионални възможности.
 Понастоящем Азар е член на управителните съвети на HMS Holdings, Американският съвет в Германия, където е председател на Комитета за стратегическо планиране. Също и на този на Симфоничния оркестър на Индианополис.
Бил е в бордовете на директорите на Организацията за иновации в областта на биотехнологиите (BIO), където е и в Изпълнителния комитет и съпредседател на Комитета за възстановяване, в Съвета по здравеопазване, където пък е ковчежник, Националната асоциация на производителите. Също така в управлението на международното летище в Индианаполис, където е бил председател на Комитета по човешките ресурси. 
Понастоящем Алекс Азар живее в Индианаполис със съпругата си и двете си деца.
Произходът на името “Азар” идва от Иран, и означава “огън” на Персийски език, което също означава 9-ят месец на персийската слънчева година. Също известно име в Хебрю. Освен това е етническото име на Азербайджанският народ, или шиитски мюсюлмани, които живеят предимно в Азербайджан, на Каспийско море на север от Иран. Най-много семейства с това име в САЩ има в щатите Ню Йорк, Охайо, Тексас и Джорджия, по федерални данни от 1920 г. По света името “Азар”, най-много е разпространено в Иран, Израел и Ливан. 61979 души, свързани с фамилното име Азар са регистрирани на сайта MyHeritage, от които най-големият процент – 34% живеят в Съединените Щати, следвани от Ливан (8%) и Израел (8%). 
 
**Кенет Стар (р.1946, Тексас) е федерален съдия по обжалванията и главен адвокат на президента Джордж Х. Буш (1989-1993), като преди това започва кариерата си, като съдия, след като е посочен от президента Роналд Рейгън (1983-89).
Стар получи най-голяма популярност през неговия мандат, когато е независим съветник, докато Бил Клинтън беше президент на САЩ. Кенет Стар първоначално бе назначен да разследва самоубийството на вицепрезидента в Белия дом Винс Фостър и инвестициите в недвижими имоти на Бил Клинтън. Панелът с три съдии, натоварен с администрирането на Закона за независимите адвокати, по-късно разшири разследването в много области, включително и извънбрачна връзка, която Бил Клинтън имаше с Моника Люински. След няколко години разследване, Кенет Стар внесе за разглеждане т.нар. “доклад на Стар”, в който се твърди, че Бил Клинтън е излъгал за аферата с Люински. Докладът бе решаващ за съдбата на Бил Клинтън, и доведе до обвинение към Клинтън и петгодишното прекратяване на адвокатския му лиценз.

Стар е роден близо до Върнън, Тексас и е отгледан в Центървил. Баща му е служител в “Църквите на Христос”, като също работи и като бръснар. Стар учи в гимназия в Сан Антонио и е много изявен успешен ученик.

През 1970 г. Стар се жени за Алис Мендел, която е еврейка, но приема християнството.