Архангеловден – българският празник на Лос Анджелис

Св. Архангел Михаил взима душата на богатия. Икона в Рилския манастир.

8 ноември – На тази дата всяка година почитаме всички Ангел-ски неща … или Лос Ангел-ските 🙂

ИМЕН ДЕН на : Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен, Емил, Росен и др. (Ходи се на Църква и на гости на именници.)

Архангеловден е християнски празник, който се чества всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“. Празникът е известен също и като Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили.

Православната църква определя Св. Архангел Михаил (Saint Michael the Archangel), като един от 7-те първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Той представя Божието слово, носител е на Божиите тайни, лечител на недъзите, просветител на душите и молител и застъпник пред Бога.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник.

На празникът му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори.

В съботата преди празника отбелязахме Архангелската (Рангеловската) задушница – една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.

За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение. Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите

”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!”

На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

+++ +++ +++

Св. Архангел Михаил (Saint Michael the Archangel) 

Михаил (иврит: מיכאל, Micha’el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël) е главният архангел, главният пазител на Небесното Царство и главен страж на Божия закон.

Освен това според вярванията Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава „Кой е като Господ?“ (miyka’el бил бойния вик на небесните армии на иврит).

Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавриил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Смята се, че той е помогнал на Господ при сътворяването на Земята. Архангел Михаил е още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Някои смятат, че архангел Михаил е превъплътения Адам. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и „архистратиг“.

В Откровението на Йоан е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Змея, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.

Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

В Каббала се смята, че на Дървото на Живота – Сефирос, аспекта Ход – слава, величие, там стои архангелът Михаил. Преди Месията да дойде, Михаил ще поведе армиите на Небесата срещу Антихриста и ще ги победи. Именно той ще засвири на шофара и ще възвести края на Света.

Michael (Hebrew: מִיכָאֵל‎, translit. ‘Who is like God?’‎; Greek: Μιχαήλ, Latin: Michael or Michahel; Arabic: ميخائيل) is an archangel in Judaism, Christianity, and Islam. In Roman Catholic, Eastern Orthodox, Anglican, and Lutheran traditions, he is called “Saint Michael the Archangel” and “Saint Michael”. In the Oriental Orthodox and Eastern Orthodox traditions, he is called “Taxiarch Archangel Michael” or simply “Archangel Michael”.

November 8 (New Calendar Eastern Orthodox Churches) / November 21 (Old Calendar Eastern Orthodox Churches), September 29 (“Michaelmas”); May 8 (Tridentine Calendar) / 12th of each month in Coptic calendar (Coptic Churches) ; many other local and historical feasts.

МОЛИТВА КЪМ СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

Светий и великий Архангеле Божий, Михаиле, пръв от ангелите предстоятелю прeд непознаваемата и вечна Троица, защитник и пазител на човешкия род!Ти, който с твоите войнства строши главата на прегорделивия Денница на небето, и винаги посрамяваш неговата злоба и лукавство на земята! Към тебе прибягваме с вяра и на тебе с любов се молим:

Бъди несъкрушима защита и крепък бранител на светата Църква и на православното ни Отечество, като ги оградиш с твоя мълниеносен меч от всички видими и невидими врагове.

Бъди Ангел-пазител, премъдър светлодател и помощник на благочестивия и православен български народ; донасяй му от престола на Царя над царете просвета и сила, радост, мир и утеха.

Бъди непобедим вожд и пазител на нашето христолюбиво войнство; увенчай го със слава и победи над враговете, за да познаят всички, които ни се противят, че с нас е Бог и Неговите свети ангели.

Не оставяй, о Архангеле Божий без твоята помощ и защита и нас, които днес прославяме твоето име. Защото, ето ние, макар и да сме много грешни, не желаем да загинем в нашите беззакония, а да се обърнем към Господа и да бъдем оживени от Него за добри дела.