Задушница – да почетем мъртвите – какво да правим (4 ноември 2017)

„Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост“

Важното е да са раздаде нещо на този ден – не къде! Запалете свещичка! Бъдете живи човеци!

Бърза и лесна рецепта за жито

/See in English/

“Гласът” на Храм “Александър Невски” Дякон Стефан, чийто наследници живеят в Сан Диего бе преди време и гост на българите в Лос Анджелес. Запалването на църковната свещ символизира горещата ни вяра, а пламъчетата й напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Фото: Евгени Веселинов, www.bulgarica.com

 

Тази събота 4 ноември 2017 г. православните християни отбелязват Архангелската (Рангеловската) задушница.Тя е една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници и предшества празника на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил, което е в пряка връзка в представата за Светията, като ангел на смъртта. Тя е с подвижна дата и винаги се отбелязва съботата преди празника, който е на 8 ноември.

На Архангелова Задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

/Please see below for English/ 

Църквата се моли за починалите от векове с вяра свои чеда и е определила нарочни дни за това. Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Иисус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба. За една календарна година обикновено Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден. 

Kакто името „Задушница“ показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите (бел.ред. За-душите).

Така самите ние даваме окончателното определение за съдбата на човека, и определяме нашето отношение към починал близък, който почитаме, съобразно живота и делата му на земята. Потвърждаваме неговото значение особено за нас, както и за околните и показваме нашата величина на големи живи хора с почита си към тези, които са напуснали Земния свят.

На Задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен – възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната Църква. Посещават гробовете на починали близки.

За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Тук в Америка може да раздадете на приятели и съседи, или на просяците по светофарите.

Важното е да са раздаде нещо на този ден – не къде! Казва се само: “Бог да прости мъртвите души”!

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Важен елемент е прекадяването. Хората вярват, че по този начин, се гони злото. Тамянът също означава и чиста молитва. На гроба се носят цветя, които са символ на добродетелите на починалия. Според народното вярване

на този ден душите на умрелите се връщат.

Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която пак според народните вярвания осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.

На Архангелова задушница, така както при другите задушници, се правят общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, затова на общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия (между които любими на починалия), за да „чуят” благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се слага на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и споменаваме починалите с думите “Бог да прости”. Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

Правят се помени или, наричани още – раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати.

В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас.

Тамянът символизира чистата ни молитва, която възлиза до Бога, запалването на църковната свещ - горещата ни вяра, а пламъчетата й напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. 

 

jitoКак да приготвите жито?
500 г грухано жито (gorgot) 1 лимон кора 1 ч.ч. счукани орехи 2 с.л галета 1 ч.л канела 1 ч.ч пудра захар. 1 щипка сол
Почистеното жито измиваме добре и заливаме с 6 ч.ч вода. Добавяме щипка сол и варим на тих огън докато изври водата, като от време на време разбъркваме внимателно. След това завиваме тенджерата плътно с одеяло за 2-3 часа. Върху месал /голяма памучна кърпа/, изсипваме житото, разстилайки го на тънко. Така престоява за 1 час. Изсипваме житото в по-голям съд, Добавяме настърганата на ситно лимонова кора, счуканите орехи, галетата. Разбъркваме и изсипваме в плитки чинии. Посипваме с дебел слой пудра захар и канела, която можем да оформим като кръст.

–––––––––––––––––––––––

Из „На задушница“, Десислава Тодорова
„Голям грях имам към дядо си. Не отидох на погребението му. Не отидох да го видя, когато умираше. А той ни е чакал до последно. Въпреки, че нямал сили да помръдне и едва дишал. Последното движение, което направил било да обърне глава към вратата и да чака, че тя ще се отвори и децата му ще дойдат да го видят и да се простят с него. Когато родителите ми пристигнали на вилата, той успял да стисне ръката на баща ми, с неприсъща за тежко болен сила и се отпуснал. Затворил очи и баба Анка, която извикали да помага, казала на нашите да не го пипат, защото изпаднал в мъртвешкия сън не се буди, за да не умре в болки. Баба Анка е една много стара и мила вдовица, от тези, които ги викат при умиращите. Те знаят какви са обичаите – кога му е дошло времето да извикаш свещеник, как да го измиеш и с какво да го облечеш, къде да сложиш ковчега и какви предмети да сложиш вътре, как да бдиш над него.

Този грях ще ми тежи до края на живота, защото винаги, когато се сетя за дядо усещам очакващия му предсмъртен поглед. Ръката, която толкова искаше да ми подаде и последната му усмивка, че пак е видял децата и внуците около себе си.“

ENGLISH

The Eastern Orthodox Church dedicates several days throughout the year to the dead, mostly on Saturdays, because of Jesus’ resting in the tomb on Saturday having a special significance.

According to the Bulgarian tradition, women boil and sweeten grain to take to the services and hand it to other attendees. The tradition also includes wine and bread while in recent times cookies, crackers and pastries have been added.

The services are held at the cemetery, the church or at home. At the cemetery the priest usually performs the Parastas (Panikhida) – a liturgical observance in honor of the departed which is served in the Eastern Orthodox Church. If the service is for an individual, it will often take place at their graveside. If it is a general commemoration of all the departed, or if the individual’s grave is not close by, the service will take place in a church, in front of a special “memorial table”.

According to Orthodox beliefs, the Souls of the Departed come back on this day and stand at their own graveside. For this reason their relatives bring them wine and food. The ritual giving away of food to other people is believed to help satiate the Departed’s hunger. The relatives also light a candle to illuminate the Departed’s road so that they do not get lost in the dark.

+++ +++ +++

Денят събота 
Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема за лошо. Не е хубаво да се родиш в събота, за да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се смята за голям дар и съботата се приема като много хубав ден за раждане.
Роденото тогава дете ще стане със сухо лице и дълга руса коса, главата му ще е голяма, а брадата – малка. Ще прави каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува.
Роденият в събота се нарича съботник. На такова дете всички в семей¬ството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи дар и за мястото и селището, в което се е родило съботниче. Това дете, особено пък ако е и момче, е добро за всички в селото. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботници. Роденият в събота цял живот гледа сънища, живее в тях, вижда нощни духове, говори с умрелите. Духове виждат само родените през нощта, преди да са пропели петлите.
Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят. Всички невидими и зли сили, които дебнат човека в тъмнината, се страхуват и бягат надалече.
Дори животните съботници – куче, вол, кон, са на почит и уважение.