Българка от Ню Йорк стана шеф на Националния филмов център (НФЦ) – Жана Караиванова-Петрова

Актрисата и продуцент, която живее от 1994 в Щатите и България е основател на Фондацията за българо-американски културен обмен и създател на Фестивалите, Българският в Ню Йорк (BFF), и за независимо американско кино в София So Independent

Жана Караиванова между Куентин Тарантино (л) и Робърт Родригес (д). От 1994-а Карсиванова живее в Ню Йорк и в София. В САЩ е изпълнителен директор на „Towers of London“ до смъртта на големия Хари Алан Тауърс, където работи с хора като Харви Кайтел, Робърт де Ниро и Куентин Тарантино, Робърт Родригес, след което регистрира собствена продуцентска компания. Тя е основател на Фондация за българо-американски културен обмен. През 2010 г. Караиванова създаде “бутиковият” Фестивал за независимо американско кино в София So Independent. 1то издание на 1ия български кинофестивал в Ню Йорк се осъществява благодарение на Борислав Дионисиев, който прави един меценатски жест и отпуска почти 90% от бюджета на знаковото събитие.

Българка от Ню Йорк стана шеф на Националния филмов център (НФЦ). Това е актрисата и продуцент, Жана Караиванова-Петрова, която е основател на Фондацията за българо-американски културен обмен и създател на Фестивалите, Българският в Ню Йорк (BFF), и за независимо американско кино в София So Independent.

“Борбата” за поста бе доста оспорвана, след като се оказа, че двама от четиримата кандидати, “всичките за “втори опит на същата тежест”, имат необходимия брой точки, за да бъдат избрани.

Между тях бе и бившият шеф на НФЦ Александър Донев, който заслужи второ място. Другите двама Владимир Гюров и Любомир Янакиев изостанаха в класирането.

През август тази година Жана Караиванова направи дебют в надпреварата, когато имаше пак избор, а кандидатите жяха същите тези четири. Но през лятото на никой от тях, не достигнаха точки в класирането. 

Временен директор на НФЦ се носи от края на 2015-та – Камен Балкански, който пък смени друг временен шеф. Цели две години минаха, докато България се сдобие с постоянен началник на филмовата ни индустрия, ковто все още основно се финансира от държавата. 

Жана Караиванова е българска актриса и продуцент. Родена в София през 1961-а, тя завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1984 г. със специалност актьорско майсторство. През 80-те и 90-те играе в Народния театър „Иван Вазов“, има и 17 игрални филма в биографията си.

Караиванова работи, като съветник по културните въпроси в България на компанията „Бритиш Газ“, докато играе в театъра.

От 1994-а живее в Ню Йорк и в София. В САЩ е изпълнителен директор на „Towers of London“ до смъртта на големия Хари Алан Тауърс, където работи с хора като Харви Кайтел, Робърт де Ниро и Куентин Тарантино, Робърт Родригес, след което регистрира собствена продуцентска компания.

Основател на Фондация за българо-американски културен обмен. През 2010 г. Караиванова създаде “бутиковият” Фестивал за независимо американско кино в София So Independent.

Първото издание на първия български кинофестивал в Ню Йорк се осъществява благодарение на Борислав Дионисиев, който прави един меценатски жест и отпуска почти 90% от бюджета на знаковото събитие.

Фестивалът за независимо кино So Independent е единствен в Югоизточна Европа, който с 2 ежегодни издания в Ню Йорк и София носи съвременните световни тенденции и същевременно представя новото в българското кино на света.
Мисията на фестивала е да установи културна връзка между България и Америка, да подпомогне обмена на професионализъм и работа във филмовите продукции, да популяризира българската култура в САЩ и независимата американска култура в България.

Фестивалите се организират от “Юнайтед арт” с изключителното съдействие на Фондация “Америка за България” и с подкрепата на Националния филмов център и други спомоществователи.

Филмография
Стъклени топчета (1999) Албена
Аритмия (1992)
Вампири, таласъми (1992) Стайнова
Живот на колела (1992)
Мера според мера (1988) Дъщерята на Христо Чернопеев
Сляпа събота (1988) Мартина
Не се мотай в краката ми (1987)
Мера според мера (1987) 3 с. Станка
Ешелоните на смъртта (1986) Бети Данон
Поетът и дявола (1984) Момичето
Събеседник по желание (1984) Мая
Отражения (1982) Мая
Бяла магия (1982)
Мера според мера (1981) 3 с. Станка
Брътвежите на родилката (1991) – (Les caquets de l’accouchée) – Франция
Неродена мома (?) – Слънчова майка