Звезден Рок енд Рол, фолклор и танци, магии и детски песни на български събор в “Квартала на богатите” (+видео)

Близо 250 човека и над $6000 долара се събраха по време на програма с над 50 участници 

Един от “вечните гласове на България” Оги Цолов, соло-вокал на легендарните рок-банди “Фактор” и “Елит” заби част от хитовете на групите и кавъри на световни шедьоври в рока, на Българския събор в “Квартала на Богатите” Ориндж каунти, на 50 мили от Лос Анджелис, Калифорния. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика

29 октомври 2017 г. В събота се проведе 2ят есенен събор на българската общност в Ориндж Каунти, организиран от БПЦ “Св. Злата Мъгленска” и Българското у-ще “Св. Паисий Хилендарски”, съвместно с Генералното консулство на Р България в Лос Анджелис. 

Близо двеста и петдесет (250) човека се събраха в “парка на костенурките” (Turtle Park), на 50 мили от Лос Анджелис.

Български звезден Рок енд Рол, фолклор и танци, магии и детски песни озариха т.нар. “Квартал на богатите”. 

“Звездата на деня” бе един от “вечните гласове на България” Оги Цолов, соло-вокал на легендарните рок-банди “Фактор” и “Елит”, който заби част от хитовете на групите и кавъри на световни шедьоври в рока. Цолов дръпна струните на акустичната си китара, а бе акомпаниран на клавишите от Антъни Майкълс (Атанас Гяуров). Два пъти зрителите ги пожелаха на бис, някои от публиката пяха с тях.

С електрическа китара до двамата опитни музиканти на сцената застана и 14-годишният Антон Семерджиев, който изпълни преработка на наша песен от народния фолклор.

Генералният консул Веселин Вълчев първи развя българското знаме, пожела успех и изрази радост, че вижда деца. Вълчев напомни, че “от следващата година България ще оглави ЕС, а той застава начело на колегите си от Еврозоната в Ел Ей”, за което по-рано ви съобщихме в BulgariCA. Съпругата му Диана, пък стана пряк участник, като поздравяваше всеки и снимаше за спомен.

“Сред нас са децата

След огнения рок-старт, дойде ред на групите за български народни танци “Хоротропци”, “Жарава” и “Бяла роза”, които още повече вдигнаха градуса на настроението с играта си, увличайки и зрителите. Напълниха очите с цветове от оригиналните наши носии, и за да се извие онова, нашето дълго хоро, за което няма възраст и задръжки.

Но и тази музика не стигна. Пред микрофона застана народната певица Гергана Тончева, под звуците на акордеона на съпруга й Митко, и пианото на Добрин Майкълс. 

Магьосникът от “Магическия Замък” в Холивуд Стоил Стоилов, пък държа в захлас и младо, и старо, и най-вече децата. От шапката му излизаха, и гълъбчета, и зайчета, а малчуганите се надпреварваха, кой да му асистира. 

Децата гледат в захлас майсторът на фокусите Стоил Стоилов. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика

Но безспорният връх на цялата програма бяха самите деца от българското училище. Стихотворения и песни под зоркия поглед на учителката Малина Гаджева, изпълниха близо тридесет сладурковци. За тях бе подготвена и томбола с награди от дарения на “по-узрялите” ни сънародници.  

Без кебапчета български събор не става. Правилото и тук бе спазено с много вкусни “представители на всенародната трапезна гордост”. Нищо, че са по три долара, но отлично приготвени от доброволци. Всъщност, всички, които работеха, го правеха без пари, но с голямо желание. В името на вярата, и българското. Всеки от тях с образование и професия, сега “захвърлили дипломите”, за да дадат своя дан за българското, пак там, на 10 хиляди километра от Родината. 

Четири часа продължи българското народно веселие в “Квартала на Богатите”. Голяма част от събора излъчихме “на живо”, и все още може да бъде видяна на профила ми (Evgeni Veselinov) във Фейсбук. 

“Беше удоволствие за нас да потропнеме хорца, че и да потанцуваме рок с Оги Цолов, нищо че картинката е сюрреалистична – моми в носии да танцуват рок енд рол. Чудесна организация, добре балансирана програма и вкусна храна. Благодарим на организаторите от сърце,” сподели след събора Анелия Петкова от София, която живее в Лагуна Хилс. На събора присъстваха представители и на други наши организации, в т.ч. Калин Крумов (т.нар. “Кмета”) от “Пчела”. 

Днес президентът на Църквата Николай Колев предостави подробни данни за постъпилата обща сума от дарения и продажби, която е $6126.26 

“Не съм готов с пълния отчет (приходи и разходи) за събора, но ето приходната част,” каза Колев.

Дарения онлайн: $413.26
Дарения в брой: $76.00
Дарения с чек: $220.00
Дарения с кредитни карти: $200.00

Дарения под формата на материали и стоки: $309.69
Общо дарения: $1,218.95
Продажби в брой: $2,507.00
Продажби с кредитни карти: $2,545.00
Продажби с чек: $165.00

Общо продажби: $5,217.00
Общ приход: $6,126.26

“В продажбите са включени и $111 за билети за томбола, която раздаде награди са за $80, т.е. чистият приход от нея е ясен: $31. С всеки събор приходите, дарителите и доброволците се увеличават заедно с посещаемостта, което е знак, че вървим в правилната посока. Също така са повече и “основните строителни елементи на общността” – децата, които искат да помагат. Има възможност за малчуганите, ако искат, всяка събота да помагат в училището, ако им трябват допълнителни часове”. Това сподели Нилолай Колев, който вече набра опит с два български фестивала, както и един сръбски.

“Вече работим по пролетния събор, който ще поправи много от грешките, и ще предложи и бирена изненада! Има много неща за усъвършенстване и най-вече в програмата, разбира се. Надявам се хората да ни разберат, и да ни простят грешките. И се надявам, тези, които имат по-богат от нас опит, да ни се притекат на помощ,” допълни Колев, който е президент, освен на Църквата ни в Ориндж, но и на БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелис.