Генералният консул в Ел Ей Веселин Вълчев избран за шеф на колегите си от ЕС

Тотална българска “окупация” на ЕС през 2018

Генералният консул на Р България в Лос Анджелис Веселин Вълчев (д), избран за председател на групата на генералните консули в Ел Ей от държавите – членки на Евросъюза (ЕС) за 2018 г. с колегата си от Хърватия Синиша Гъргич (л), изпълняващ длъжността в момента в “Града нс Ангелите”.

26 октомври 2017 г. Генералният консул на Р България в Лос Анджелис Веселин Вълчев единодушно е бил избран вчера за председател на групата на генералните консули от държавите – членки на Евросъюза (ЕС) в Лос Анджелис за 2018 година.

Интересно е, че времето съвпада с това, когато България поема и председателското място в най-голямата организация на стария континент. По традиция, председателите на групата в “Града на Ангелите” се избират за срок от една година и не съвпадат със страните, председателстващи Съвета на ЕС на ротационен принцип. Последните три евро-държави преди нас на дипломатическия “връх” в Ел Ей са Хърватия, Полша и Франция.

Друго любопитно е, че изпълняващият длъжността в момента, тазгодишния председател,  също е генерален консул от бивша “соц-република”, Синиша Гъргич, който представлява Хърватия.

Потърсихме г-н Вълчев в офиса в Ел Ей, за да ни каже какво се случва.
“Изборът за мен е предизвикателство и чест. Но преди всичко е знак на уважение към държавата България,” каза Вълчев.

“Всичко е на база професионална кариера и дипломатически стаж. Дойдоха и разговаряха с мен, както с теб сега, и научих, че съм избран. Изборът тук няма общо с председателството на България в ЕС,” допълни дипломатът.

И на двете места, и в ЕС, и при евро-дипломатите в Лос Анджелис, за 1-ви път от 10 години, от приемането ни за член на ЕС (2007), България застава на най-високото място. 

Консулският корпус на Лос Анджелис се състои от 105 генерални консулства и е 3-ти по големина в света. Двадесет и една (21) от страните – членки на Европейския съюз (ЕС) имат консулски представителства в “Града на Ангелите”.

Нашият дипломатически офис в Ел Ей обслужва български граждани в единадесет (11) щата: Аляска, Аризона (Финикс), Вашингтон (Сиатъл), Калифорния (Лос Анджелис), Айдахо (Бойсе), Хаваи (Хонолулу), Монтана (Хелена), Ню Мексико (Албакърки), Невада (Лас Вегас), Орегон (Портланд) и Юта (Салт Лейк Сити). /в скоби са отбелязани столиците или най-популярните градове/
Приемно време на консулството: Пон – Пет, 9:30 – 13:00 ч., с предварително записан час по тел. 310 437 6700

или чрез
Email: Consulate.LosAngeles@mfa.bg

За спешни случаи: 

310 437 3606