Жегата в Калифорния продължава – температурни рекорди в спорта и загуби за марихуаната

Рекордни температури на бейзболен мач

Вдигат се цените на “тревата” – на Север изгоря повече марихуана от грозде

Пожарите, върлували из Калифорния, са унищожили по-голямата част от реколтата, но не на гроздето за вино, а на марихуана.

23 октомври 2017г. “Червен код*” в Южна Калифорния се запазва и днес, след вчерашния “топлинен удар”, като температурите по обяд, на някои места удариха 110F° градуса по Фаренхайт (43C°), а почти навсякъде бяха над 100F° (38C°). Всички противопожарни служби в областа са в високо повишена готовност и служители държат под непрекъснато наблюдение цели райони с разстителност и пожаро-опасни постройки и съоръжения.

“Изключителното положение на пожаро-опасност, дава повод да се очаква да започне запалване всеки един момент, което заплашва живот и имущество”, предупредиха от Националната метеорологична служба. “Обществеността трябва да бъде много, много внимателна.”

Още в 5:00 часа сутринта в някои градове (ситита) в Южна Калифорния температурите вече бяха достигнали 90F°(32С°), съобщи Рич Томпсън, метеоролог от Националната метеорологична служба.  90F° във Вен Найс (Van Nuys) и 91F° в Бърбенк (Burbank). Прогнозата за нощните измерения са над 70F° (22С°).

Около 9:00 ч. сутринта бе затворена част от магистралата 118 в района на Гранада Хилс, поради възникнал пожар. Огънят бе овладян по-късно, без последствия за сгради и хора, като остана пушекът и пепелта, които се разнасят от вятъра в района.  

Училищата в Санта Моника и Малибу разпуснаха учениците си по-рано днес, поради горещината и силните ветрове. Една от причините е липсата на климатици в класните стаи на някои учебни заведения.

Днешните температури в Ел Ей са на път да поставят рекорд в бейзбола, и то в т.нар. “Световни серии”. Днес в топика 5:00 часа, на открития стадион на Ел Ей Доджърс, едноименният отбор се изправя срещу Астрос. Предишният “стадионен топлинен удар” принадлежи на Финикс, Аризона, когато през 2001 г. Аризона Даймъндбъркс победиха “по-хладните” Ню Йорк Янкис при 94 F° градуса по Фаренхайт.

Същевременно стана известно, че пожарите, върлували из северната част на щата Калифорния, са унищожили по-голямата част от реколтата, но не на гроздето за вино, а на производителите на марихуана, според Ерик Пиърсън, цитиран от Си Би Ес. Пиърсън е главен изпълнителен директор на Спарк, компания, която от 2009 г. насам продава марихуана за медицински цели, е загубил над един Акър площ. “Това беше хамбар от 40 хиляди квадратни метра, което е около един акър по размер. Тук има преработка и опаковка на канабис,” допълва предприемачът. Т.г. той се надява да заеме своето място на пазара на Калифорния, част от $ 5 млрд., които се очаква да бъдат изразходвани ежегодно за законна (легална) марихуана в щата.

  • Стойностите на индекса на топлината (HI) трябва да отговаря или надвишава локалните, местно дефинирани предупредителни критерии в продължение на най-малко два дни (Типични стойности: 1) Максимална дневна температура за HI> = 105 ° F на север до 110 ° F на юг) Минимална нощна температура > 75 ° F).
Забележка: Критериите за прекалена топлина са силно променливи в различните части на САЩ, поради променливостта на климата и ефекта от прекомерната топлина върху местното население.