“Фатален Черен Петък 13ти” за здравните застрахователи – Тръмп спира субсидиите по Обамакеър

“Масивните плащания на субсидии за застрахователните компании за домашни любимци са прекратени”

“Войната” между Републиканци и Демократи продължава с пълна сила … Кой печели от нея, и какво означава за борсата и хората?

Сигурен скок на застрахователните премии за следващата година – редовните данъкоплатци ще плащат доста повече за да субсидират здравните застрахователни премии на тези, които не могат да плащат данъци и застраховки

13 октомври 2017 г. Още преди изгрев слънце днес на фаталния ден “петък 13-ти”, американският президент Доналд Тръмп се обърна към Демократите в Twitter, и типично негов стил ги призова да сключат сделка. Той директно нарече хората “домашни любимци”, без кавички. Фото-колаж: BulgariCA, Фото-кредит: Туитър

13 октомври 2017 г. В утрото на “черния петък 13-ти” президентът на Съединените щати Доналд Тръмп направи ход, който вероятно ще “почерни” и целия мулти-милиарден бизнес на американските здравни застрахователни компании. Доналд Тръмп незабавно “спира” плащанията по държавните субсидии към застрахователите, които работят с Обамакеър (ObamaCare), т.е. по силата на закона за здравеопазването на неговия предшественик. Това става ясно от Туита на Тръмп в 2:36 сутринта м.вр. В продължение на месеци американският президент се опитва да убеди Конгреса да спре Обамакеър.

Още преди изгрев слънце днес на фаталния ден “петък 13-ти”, Тръмп се обърна към Демократите в Twitter, и типично негов стил ги призова да сключат сделка. Той директно нарече хората “домашни любимци”, без кавички. Съкратеното име с което президентът се обръща към Демократите, изписано на английски “Dems”, може да бъде преведено и като “демони”. 

“Вдъхновение за Демократите на ObamaCare. Масивните плащания на субсидии за техните застрахователни компании за домашни любимци са прекратени. Dems трябва да ми се обадят за корекции!”

Два часа по-късно (4:14 ч.м.вр.) Доналд Тръмп изпрати още един туит, в който допълни че “Obamacare е разбита бъркотия. Но парче по парче ще започнем да даваме на Америка страхотното здравеопазване, което заслужава”.

Държавният департамент по здравеопазване и човешки услуги (м-во ма здравеопазването) обяви късно вчера, че “незабавно преустановяват тези плащания”, по думите на секретаря Ерик Харган и администратора на Medicare Шема Верма, цитирани от АП. Засегнатите плащания на субсидии за частни застраховки започва само след броени дни, като в момента тези полици покриват около 9 милиона души.

В отделно изявление Белият дом заяви, че правителството не може да продължи законно да плаща така наречените субсидии за споделяне на разходите, тъй като им липсва официално разрешение от Конгреса. Според официални представители, цитирани от АП, правното становище на М-во на правосъдието подкрепя това заключение.

Държавната администрация извършва плащанията “месец за месец”, и дори когато Тръмп да заплашва да ги отреже, това може да принуди и дава възможност на Демократите да преговарят. Държавните субсидии помагат за по-ниски комисиони и намалени вноските на хора с ниски доходи.

Докато правното изражение* на нещата изглежда мистериозно, въздействието върху потребителите би било реално. Спирането на плащанията ще доведе до скок на застрахователните премии** за следващата година, освен ако Доналд Тръмп не обърне внимание на това, или ако Конгресът директно оторизира парите за субсидиране на частните застрахователни компании. Следващато плащане е след една седмица, около 20 октомври.

Двама от най-високостоящи Демократи в Конгреса рязко реагираха на плана “Тръмп”, като направиха съвместно изявление.

Това е зловещ акт на огромен безсмислен саботаж, насочен към работещите семейства и средната класа във всяко крайче на Америка”, заявиха лидери на Демократическата партия в Камарата на представителите и Сената Нанси Пелиси от Калифорния и Чък Шумер от Ню Йорк. “Не се заблуждаваме, че Тръмп ще се опита да премахне Обамакеър, но всичко ще падне върху гърба му и той ще плати цената за това,” се казва в изявлението.

“Ние сме готови да (го) съдим” (бел.ред. “президента”), каза главният прокурор на Калифорния Хавиет Бесера. “Преди време вкарахме администрацията на Тръмп в съда и спечелихме,” допълва Бесера. 

Раздразнен от неуспехите в Конгреса, Тръмп упражни изпълнителките си правомощия, за да доведе докрай дебата за “отмяна и замяна” на Обамакеър. Изглежда, че той спазва обещанието си да накаже демократите и застрахователите след провала на съпартийците си Републиканци в областта на здравеопазването.

“Конгресмените забравиха какви са техните обещания, така че тръгваме по малко по-различен път,” заяви Тръмп, в реч пред консервативни активисти, цитиран от АП, на специална среща на високо равнище в петък, като обеща да продължи да оказва натиск върху членовете на Конгреса да приемат промените в законодателство в областта на здравеопазването.

“Знаете ли какво? В крайна сметка това ще бъде също толкова ефективно и може би дори ще бъде по-добре,” каза американският президент.

Борсата “откачи”

в търсене на начин как да отреагира на настоятелния президентски натиск и действия за премахване на Обамакеър. Днес (13 октомври) акциите на застрахователните компании и болниците направо се сринаха, особенно на тези, които бяха подкрепили Обамакеър. Спадовете за тях днес се движеха между 3 и 10%, по данни на авторитетното издание “Маркет Уотч”. Това се случи в началото на деня дори за някои, които не работят със закона на Обама, макар и дори в по-слабо изражение, а при затварянето на борсата, те вече бяха малък “плюс”, заедно с компаниите с краткосрочни договори за застраховане.

Цялата финансова ситуация ще донесе големи непосредствени загуби на застрахователите и ще ги принуди да направят бърза рязка промяна на застрахователните планове, и дори за някои излизане от пазара. Болниците вече усещат увеличението на задълженията си на фона на нарастващия си лош дълг, заради спиране на суми от застрахователите, и това да продължи според прогнозите и през 2018 г. Ще се окаже, че има леглова база, но няма пациенти. 

МИСТЕРИЯ И РЕАЛНОСТ

Или какво плаща редовият данъкоплатец?

Докато правното изражение на нещата е мистериозно, въздействието върху потребителите е реално 

Близо 3 от 5 клиенти на HealthCare.gov отговарят на изискванията за помощ от държавата за здравни застраховки, или приблизително 6 милиона души, или малко повече. Годишните разходи на правителството за компенсации на здравните застрахователни премии в момента са около 7 милиарда долара. Т.е. това са субсидиите за застрахователните компании.

Но държавните субсидии са “под правен облак”, поради политическият спор, дали законът за здравеопазването на Обама (Обамакеър) ги одобрява правилно. Добавяйки към бъркотията, и други части на Обамакеър, ясно насочват американското правителството да преразгледа нещата. Така например законът уточнява, че “правителството възстановява на застрахователите помощта, която те предоставят”. До тук добре, но има принципно политическо несъгласие, дали законът правилно е предоставил “инструкцията за плащане”. Конституцията, която стои “над всички” ясно гласи, че правителството няма право да харчи пари, освен ако Конгресът не одобри плащането.

**Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че премиите за стандартен “сребърен” план ще се увеличат с около 20% без субсидиите. Застрахователите единственно могат да възстановят парите за разпределяне на разходите чрез увеличаване на премиите, тъй като те също са субсидирани от закона Обамакеър, и няма правен въпрос за тяхното усвояване.

Потребителите, които получават данъчни кредити по Обамакеър ще бъдат защитени от тези увеличения на премиите. Също така през 2018 г. 70 Милиона американци, или около един на всеки пет граждани, ще получат 2% увеличение на социалните помощи и пенсиите, най-голямото увеличение от 2012 г. насам. В средно цифрово изражение това са $25 на месец, и ще важи и за получатели на социални помощи, ветерани с увреждания и федерални пенсионери, съобщиха от държавната администрация за социално осигуряване.

Но милиони други, които “от джоба” си купуват индивидуални здравни застраховки, без каквато и да е финансова помощ от правителството, най-вероятно ще се сблъскат с жестоко увеличение. Така данъкоплатците ще трябва да харчат доста повече за да субсидират здравните застрахователни премии на тези, които не плащат данъци и получават помощи от държавата.

1 comment for ““Фатален Черен Петък 13ти” за здравните застрахователи – Тръмп спира субсидиите по Обамакеър