Калифорния стана първият щат, който забрани продажбата на домашни любимци от развъдници

Някои от тези кучета от развъдниците живеят през целия си живот, натъпкани в малки клетки, и даже никога не виждат слънчевите лъчи или не знаят какво е да ходиш по тревата. Други от тях пък нищо друго освен да стоят на открито, дори изоставени в дъжд или непоносима лятна горещина.

13 октомври 2017 г. Калифорния стана първият щат, който забрани продажбата на домашни любимци от произволни развъдници.

Днес губернаторът на щата Джери Браун съобщи, че е подписал закон, изискващ магазини за домашни любимци да работят само с регистрирани приюти за животни или спасителни организации, ако искат да продават кучета, котки или зайци. Законът все още позволява на частни развъдници директно да продават животни.

Тридесет и шест (36) града, включително Лос Анджелис и Сан Франциско, вече имат подобни забрани за масово развъждане.

Поддръжниците на закона заявиха, че държавната мярка AB485 осигурява по-добро лечение на животните.

Хора от бизнеса с магазини за домашни любимци пък коментираха, че така се подсигурява по-голяма защита на животни

те и потребителите от зарази.

Губернаторът Браун все още не е коментирал решението си.

Важно е да се знае, че в много случаи кучешките развъдници не са незаконни. В повечето щати един развъдник може законно да съхранява десетки, дори стотици кучета в клетките през целия им живот, стига животните да получават храна, вода и подслон.

Най-високата концентрация на развъдници за кучета има в Средния Запад, особено в Мисури, но също има и в други райони, вкл. Пенсилвания, Охайо и щата Ню Йорк. Търговското отглеждане на кучета е много разпространено сред фермерите на Амишите и Менонитите.

Някои от тези кучета от развъдниците живеят през целия си живот, натъпкани в малки клетки, и даже никога не виждат слънчевите лъчи или не знаят какво е да ходиш по тревата. Други от тях пък нищо друго освен да стоят на открито, дори изоставени в дъжд или непоносима лятна горещина.

В Съединените щати има около 10 000 развъдника за животни (това включва както лицензирани, така и нелицензирани съоръжения), от които само 3000 са лицензирани от държавата. Всяка година над 2 милиона кученца се отглеждат там, а около 1,2 милиона се умъртвяват (евтаназират).

Кучешките развъдници съществуват, защото хората продължават да купуват кученцата си от магазините за домашни любимци, вместо да спасяват, да приютят или да вземат от реномирани частни развъдници. Те приемат в дома си домашни любимци и нямат представа, че най-вероятно малките са родени на подобно място. Един реномиран селекционер никога няма да даде кученцата си за препродажба в магазин за домашни любимци.

В България нещата са решени по подобен начин. Всяка Община си има собственна наедба, която определя реда и начина на придобиване, притежаване, отглеждане и развъждане на животни – домашни любимци /кучета и котки/ на територията й. Например в София, наредбата определя,че продажбата или дарение на куче на лица под 18 год. се извършва единствено с нотариално заверена декларация от родител или настойник. Столичната община ползва и информация от електронния регистър за кучетата.