Въздухът не се диша, водата не се пие – Петър Кирилов от Северна Калифорния

“Въздухът не се диша, водата не се пие,” това каза специално за BulgariCA, Петър Кирилов* от Северна Калифорния, където пожари отнеха най-малко десет живота, раниха десетки и изхвърлиха хиляди хора на улицата, като разрушиха над 1500 сгради.

9 октомври 2017 г. “Въздухът не се диша, водата не се пие,” това каза специално за BulgariCA, Петър Кирилов* от Северна Калифорния, където пожари отнеха най-малко десет живота, раниха десетки и изхвърлиха хиляди хора на улицата, като разрушиха над 1500 сгради.

“Въобще не е добро положението, продължават опитите да овладеят пожара, но нещо не става. Ходя с маска, препоръчаха ни да не пием водата,” продължи Петър, който открихме със съпругата и дъщеря му, в дома им в Санта Роса, където ситуацията е една от най-тежките, описана в предишната ни публикация.

“Ще се будува тази нощ. Чухме се с много мои приятели, които са още по-зле, и ги поканих да дойдат и да спят в нас. Ако не друго, легла и вино има,” допълва смеейки се Кирилов, вече производител на собствена марка вино, именно в “Долината на Виното” (Напа Валей) в Съединените щати, след десет години работа във винарна в близкия му град Севастопол. В двата района, около този град – Сонома  и Напа, се добива около 12% от гроздето в Калифорния. 

“За радост, винарната не е засегната, но едно от лозетата, от които получавам грозде, е изгоряло. Видимо всичко наоколо е в дим и сажди, които са навсякъде. Не знам какво и колко ще изгори, но при всички положения ще окаже влияние и върху винопроизводството,” разказва Петър Кирилов, чийто продукт с родно име “Кукери” тази година му донесе първият златен медал. 

“Ужасно е навсякъде. Седим под напрежение и гледаме новините, дали огънят не идва към нас, и да трябва да бягаме,” каза Петър, по време когато хиляди в района се евакуират, а шерифът на Сонома заяви, че “ще арестуват всеки, който нарушава заповедите”. А губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви бедственно в цели седем (7) райони (каунтита) на щата.

Повечето винарни в района са затворени,  поради прекъсвания на електрозахранването, заповеди за евакуация на служители, които не успяха да работят днес следобяд. Все още не е известно дали има изгоряли винарни и как димът ще повлияе на реколтата тази година или на индустрията изобщо. Но, добрата новина е, поне за виното, че повечето грозде вече е обрано и прибрано. 

Друга добра новина е двойното “винарско” потвърждението, че няма пострадали българи. Тази наша среща с винопроизводителя Петър Кирилов, е едното, а другото дойде от г-н Петрунов, вносител на наше вино в Щатите. 

BulgariCA ще продължи да следи развитието на пожарите в Калифорния. Но не само на Север, но и на Юг, откъдето през последните часове дойдоха лоши новини. За мястото точно там, където преди броени дни ви информирахмме за това как Пожари лудяха в Южна Калифорния на 50 мили от Лос Анджелис.

ВИДЕО ОТ ПОЖАРИТЕ В СЕВЕРНА КАЛИФОРНИЯ

 

*Петър Кирилов е 38-годишен, от Тополовград. През 2002 г. завършва винарство в Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност “Технология на виното и спиртните напитки”. Първият му досег до Долината на виното в Съединените Щати е само година след дипломирането му. Чрез стажантска програма той работи 8 месеца във винарната Truchard Vineyard в долината Напа.

През 2005 г.печели Зелена карта и отново се ввръща в Щатите, като започва работа в „Meadowcroft Wines” в Сонома Каунти.