Лас Вегас – спасени животи, дарения за милиони, камерите на убиеца

Всички знамена в Лас Вегас, включително и тези в главната квартира на полицията, са свалени на половина в чест на жертвите на масовото убийство в града. Фото: Полицейска служба в Лас Вегас

3 октомври 2017 г. Днес шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо даде съвместна пресконференция със своите партньори от ФБР и градската управа, на която той изнесе нови данни за разследването на масовото убийство в хотел “Манделей бей”, и съобщи, че днес ще бъде отворен Стрипа – Булевард “Лас Вегас”.

“С нашата намеса спасихме още стотици хора,” каза Ломбардо. Девет минути след сигнала на спешния телефон, е продължила стрелбата. Шерифът добави, че са “открити видео камери, монтирани от убиеца, вътре, и извън стаята, с които е заснел себе си, и е следил движението на силовите органи”. 

Джоузеф Ломбардо предостави думата на председателя на окръжната комисия Комисар Стив Сисолак, който каза, че безброй хора са подкрепили жертвите, като даряват кръв, пари, вещи и услуги, и са предложили подслон. Което е видно и от специално създадената страница във ФБ, на която хиляди са се записали с предложения за помощ. 

“До днес следобед вече са събрани повече от $3,7 Мил. от над 37,500 дарители. В т.ч. $3Мил от казиното Ем Джи Ем. Отделно има две анонимни дарения от $500 Хил. и $300 Хил,” съобщи Комисар Сисолак. “Средствата ще бъдат използвани за предоставяне на помощ и финансова подкрепа на жертвите и семействата на ужасяващия масови стрелба в Лас Вегас,” съобщи Стив Сисолак.
Дълги опашки от кръвни донори се извиха в продължение на часове, за да помогнат на ранените.

На обедната пресконференция Шерифът Ломбардо почерта, че “много ефективно са работили, и работят заедно с ФБР и охраната на хотела”, които много са помогнали за спасяване на хора и информация за разследването. Той добави, че “около 20 ранени души вече са напуснали болниците”, и добави, че “някои от тях не са засегнати от стрелбата”, а са получили наранявания при тяхното бягство, за да се спасят.

Шерифът Ломбардо не изнесе данни за приятелката на убиеца Стивън Падок, която все още е в родната си страна Филипините. “Все още работим по мотивите на престъплението,” каза Ломбардо.

МОТИВИТЕ

Служителите на силовите органи са озадачени за мотивите за жестокото масово убийство от един пенсионер без каквото и да е криминално досие, събрал подобен арсенал от оръжие, и то в хотел в Лас Вегас, и да стреля по хората, убивайки най-малко 59 души, съобщи Ройтерс.

Стрелецът, идентифициран като Стивън Падок, извърши най-смъртоносната стрелба в съвременната история на САЩ, като се самоуби. Той остави арсенал от 42 оръжия, но пак няма ясни улики за това защо той е организирал и извършил нападението на тълпата от 20 000 души от прозореца на 32-ия етаж в хотел Mandalay Bay, за да убие 59 души и рани повече от 500.
 
Федералните, държавните и местните следователи не са открили каквито и да е доказателства, че 64-годишният Падок, има дори случайни контакти с чуждестранни или вътрешни екстремистки групи, а преглед на историята му не показва никакъв знак за неприязън към закони или омраза към някой. 
 
“Ние дори не знаем дали имаме психични заболявания или някаква форма на увреждане на мозъка,” каза служител, говорейки при условие за анонимност.
 
Братът на Падок, Ерик, също казва, че е еднакво объркан от атаката.