Шерифът на Лас Вегас: “до момента убити 59, ранени 515” – ФБР: “Няма връзка с ИДИЛ”

Бройката на загиналите и ранените при стрелбата в Лас Вегас, за която по-рано ви съобщихме (Повече от 20 убити и 100 ранени при стрелба в Лас Вегас), значително се е увеличила, след продължилото разследване.

Повече от “59 души са убитите, и над 515 са пострадалите в болници при среднощната стрелба”, каза шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо на пресконференция в 8:30 ч.м.вр. сутринта днес. Той добави, че днес в 14:00 (2:00pm) ще има разпознаване на загиналите. Също така шерифът призова за “спешни дарения на кръв, за спасяване на човешки животи”.

Специален аген на ФБР заяви, че “до момента масовото убийство няма връзка с ИДИЛ (терористичната групировка “Ислямска държава”) “. 

“Масовият разстрел” е срешу 22-хилядна публика на концерт близо до хотел “Манделей Бей” и е едно от най-кръвопролитните нападения с огнестрелно оръжие в историята на САЩ.

Убиецът е 64-годишният пенсионер Стивън Крейг Падок, който има адресна регистрация в Невада Каунти, където живее, съобщиха органите на полицията. Падок се е самоубил в стаята си в хотела “Манделей Бей”, като униформените са открили поне десет (10) оръжия вътре, включително и пушки. Падок е стрелял по тълпата от прозореца на стаята си на 44-ия етаж. Изстрелите са били на два пъти, като огънят от оръжието се е виждал на прозореца от бягащите хиляди до смърт изплашени хора.

64-годишният убиец е собственик на къща в Сън Сити Маскит, място на границата м/у двата щата Невада и Аризона, където живеят предимно пенсионери, съобщи шефа на полицията на градчето Маскит Трой Танер. Там Падок е живял с 62-годишната Мерилу Данли, но органите на властта вярват, че тя не е замесена в смъртоносната стрелба, но къщата е била сериозно претърсена от тежко въоръжена полиция. От 2009 до 2012 г. Падок е живял в Далас, Тексас, по данни на полицията.

Отговорност за масовото убийство пое терористичната групировка “Ислямска държава”, като отбеляза, че убиецът си е сменил религията и е преминал към Исляма, но без да предоставят конкретни доказателства. 

Пострадали българи до момента не са известни. 

Рано сутринта днес президентът Доналд Тръмп направи извънредна пресконференция, като изрази съболезнования към семействата на загиналите. “Това е абсолютен дяволски акт,” каза Тръмп, и отбеляза, че “стрелбата е била изключително бърза”. Той благодари на силовите органи и хората, които първи са реагирали, и издаде заповед за свалянето наполовина на знамената из целите Съединени Щати. Американският президент също призова за “обединение на нацията”, и каза, че в сряда заминава за Лас Вегас, за да се срещне с представители на местните власти. 

Полицията затвори булеварда “Лас Вегас”. Полетите на летище МакКарън са спряни.