Европа 1 Октомври 2017: Испания се Разцепи – Германия с 1ви Гей-брак

Каталония гласува за своята независимост
Мъжка двойка германци се ожени в Берлин

1 Октомври 2017 г. Каталония гласува за своята независимост
Мъжка двойка германци се ожени в Берлин

1 октомври 2017 г. Тази дата ще остане историческа за Европа. Веднъж с разцепването на Испания, след положителният вот в Каталония (също Каталуния или Каталуня; каталунски: Catalunya, на испански: Cataluña). Държавата, чийто език говорят всички латиноси, империя, която разделяше света в миналото, сега самата тя е разделена.

И втори път, след първия официален законен гей-брак в Германия. Държава, за която култ бе чистата нация, чистото традиционно семейство в “черно и бяло” с чисто и здраво наследство, сега самата тя “посивяла” в популярно демократично съвременно “сиво”.

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

Каталуня гласува за своята независимост

ИСПАНИЯ “НА ДВЕ” – Каталония гласува за независимост

Правителството на Каталония заяви, че е имало избирателна активност от 2,2 милиона души – не по-малко от половината от избирателите. То също така каза, че 90% са гласували “ДА” за независимост от Испания.

Каталонски власти заявиха, че 319 от около 2,300 избирателни секции в региона са били затворени от полицията.
Каталунският лидер Карлс Пуйджмъндон заяви, че испанският регион е спечелил правото на държавност (република), след спорния референдум, който беше съпроводен от насилие.
“С този ден на надежда и страдание гражданите на Каталуня спечелиха правото на независима държава под формата на република”, каза Пуйджмънтън, лидер на каталунската област, която произвежда 20% от богатството на Испания.
Правителството в Мадрид вижда каталунската независимост, като основна заплаха за конституционната испанска държава, която се появи през 70-те години на миналия век след диктатурата.
Само преди няколко дни испанският президент потърси потърси подкрепата на американския си колега, но и това не помогна. “Двете Испании” – Каталония и Мадрид имат обща основа, но и двете области са националисти по свой начин.
В понеделник правителството в Мадрид ще проведе разговори с испанските партии, за да обсъди реакцията на най-голямата политическа криза, която Испания не виждала от десетилетия насам.
В столиците на Европа, най-вече на ЕС, направо си “глътнаха езиците”. Повечето ръководители на правителства, които се чувстваха силни да отговорят на сагата “Брексит”, сега вече търсят връзката със събитията в Испания, и последствията.
Първо, много страни от ЕС се опасяват, че изборът на Каталуня за независимост, ще насърчи други сепаратистки движения в собствените им страни. Да не забравяме, че много от европейските държави са сравнително млади конгломерати на етнически и езикови и териториални територии.
Второ, има въпрос на последователност. Как ще обясни ЕС независимостта, да кажем, на кюрдите или в Крим, които приветстват каталонците?
Но трето и най-важното е, че ЕС принципно се противопоставя на сепаратисткото движение. Те се разглеждат като заплаха за това, което все още е клуб на суверенните нации. Внезапното разделяне на един член, ще създаде огромни проблеми за длъжностните лица в Брюксел. Дори по-голями от откъсването на Великобритания, та дори и за самата нея, с известните призиви от членките на Кралството Шотландия и Ирландия. 

1 октомври 2017 г. Германците Карл Крейл и Бодо Менде, двойка от 38 години, обмениха пръстените си в кметството в Шьонеберг, Берлин.

 ГЕРМАНИЯ ОФИЦИАЛНО ВЛЕЗЕ В “СВЕТОВНОТО ГЕЙ-СЕМЕЙСТВО” С ПЪРВИ БРАК
Двама мъже станаха първата гей двойка, която се ожени в Германия, в деня, в който гей брака стана законен.
Карл Крейл и Бодо Менде, двойка от 38 години, обмениха пръстените си в кметството в Шьонеберг, Берлин.
Службите по вписванията в няколко немски града необичайно отвориха врати в неделя, за да позволят на двойките да се оженят още в първия ден, когато това стана възможно по закон.
Германският парламент гласува да въведе равенство в брака, и да позволи на гей-двойки да се женят, през юни т.г., след като канцлерът Ангела Меркел неочаквано отхвърли дългогодишната си опозиция срещу парламента, който гласува по въпроса.
Новият закон дава на гей двойките същите данъчни предимства и права на осиновяване, като на хетеросексуални двойки.