Падащи скали отнеха живота на един и раниха двама в парк Йосемити, Калифорния

Алпинистът Райън Шеридан, който току-що бе стигнал до върха на Ел Капитан, когато скалата се срути под него в четвъртък, 28 септември 2017 г. в Националния парк Йосемити, Калифорния. В този момент не става ясно веднага дали има нови жертви, само ден след като друго парче от Ел Капитан, уби един британски алпинист и рани други. (Фото-кредит: Питър Заброк, чрез AP)

Какво откриваме в Първия Национален Парк в Съединените Щати?
 
Две огромни скали се сринаха само за няколко дни през изминалата седмица в Националния парк Йосемити в Калифорния, като отнеха живота на един и раниха двама. На емблематичното място върхът Ел Капитан (7,569 фт. – 2,307 м) опитни алпинист бяха зашеметени, и трябваше да спрат изкачванията си, след като облаци прах обвиха долината под скалата.
Снимки и видео, направени от алпинисти и местни жители, заснеха моментите след падането, което бе причина за смъртта на британския алпинист и раняването на други двама. По-късно от Американската Национална служба за парковете показа снимки, на които ясно личат “белезите по лицето” на Ел Капитан.
Падането на скалите се случи точно по времето на пика на сезона за катерене на масивната скална формация. Най-малко 30 катерачи бяха там, когато първата скала се откъсна в сряда.
Служителите на парка обясниха, че скалите по маршрутите за катерене в световно известния парк се разрушават и катастрофират около 80 пъти на година, но нещастните случаи са много малко. 
Въпреки това властите предупреждават алпинистите, да бъдат внимателни и винаги да бъдат в достатъчно големи групи при своите изкачвания.

Някои от алпинистите избират скалите в парка Йосемити за свой “хотел” след уморително изкачване. Фото-кредит: weirdtwist.com

+++
Какво откриваме в Първия Национален Парк в Съединените Щати?
 
Националният парк Йосèмити (Yosemite National Park) е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми в Калифорния, на изток от Сан Франциско. Йосемити е създаден на 1 октомври 1890 г. и е 3-ти сред най-старите национални паркове в САЩ с територия от около 3 080 km², простиращ се по западните склонове на планинската верига Сиера Невада, на височина от 610 m до над 3960 m над морското равнище. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади, и наличието на езера. Въпреки заплахата от страна на човека и пожарите, тези огромни дървета, най-големи от всички живи организми, устояват хилядолетия. Всъщност истината е, че репродукцията на секвоята зависи и от огъня. Исторически, честите естествени пожари разреждат гората, намаляват конкурентните видове и обогатяват почвата с минерали. Малко хора знаят, че дори управата на националния парк понастоящем симулира естествени пожари, които да подобрят здравето на гората.
От геологична гледна точка Йосемити представлява зрелищна колекция от различни геологични образувания. Геологичната история на Йосемити започва преди около 500 милиона години, когато планината Сиера Невада в Калифорния се образува постепенно от редица земни катаклизми.
В парка се намира най-голямата концентрация на гранитни куполи в света и най-големият в света гранитен монолит на открито. Йосемити е известен и с издълбаната от глетчери ледникова долина Йосемити със скалите с необичайни форми.

Огледалното езеро в Йосемити

Долината Йосемити е вероятно най-известният в света пример за образуван от глетчер каньон. Характерни за долината Йосемити са отвесните стени и плоското дъно, именно те привличат алпинистите.
 
ФАУНА

Преди време калифорнийски диви овце започват да изчезват, подобно на хората, поради лов, болести и конкуриране за храна с питомните овце. Днес, след положените усилия на управата на националния парк и редица други служби и организации, калифорнийската дива овца отново е част от фауната. Фото-кредит: The California Department of Fish and Wildlife (CDFW)

Националният парк Йосемити е обитаван от няколко вида животни, които с усилието на държавата са спасени от изчезване. 
Когато първите заселници идват в Йосемити преди повече от 150 години, из планината бродят стотици калифорнийски диви овце. Обаче скоро след това дивите овце започват да изчезват, подобно на хората, поради лов, болести и конкуриране за храна с питомните овце. Днес, след положените усилия на управата на националния парк и редица други служби и организации, калифорнийската дива овца отново е част от фауната. 
Черните мечки присъстват и са всеядни и ядат почти всичко, но много рядко се хранят и с месо. 
КойотитеCanis latrans, се хранят предимно с полски мишки и катерици, обаче са се научили да си просят храна и от хората. 
Всички елени в Йосемити са черноопашати (Odocoileus hermionus). Понякога се приближават и до хората, но могат да станат опасни.
В Йосемити се срещат различни видове дървесни и земни катерици. Една от най-известните катерици в парка е Западната сива катерица, Sciurus griseus.
Птици с интересни наименования летят из уникалния парк в Калифорния.
Стелерова сойка е наречена лагерен крадец, поради това че краде храната на туристите. Тя издава, подобен на мучене на крава, който означава, че е намерила храна.
Соколът скитник, Falco peregrinus, е застрашен вид, но вече се е завърнал в долината.
Йосемити е обитаван и от рядката голяма сива соваStrix nebulosa
 
ФЛОРА

Общественно известни от туристическите снимки са двете секвои в гората Марипоса, през стълбовете на които са прокарани тунели, през които спокойно минава атомобил.

27 различни вида дървета откриваме в парка, най-често с внушителни размери. Някои от тях уникални за света, а и носещи името на щата Калифорния. Ето някои от тях.
Гигантската секвоя, Sequoiadendron giganteum, е разбира се най-известното дървесно създание на природата в Йосемити, и най-голямото дърво на планетата Земя. В парка има три гори с гигантски секвои. Гигантската секвоя често живее между 1000 и 3000 години. За най-стара се счита секвоята Гризли Джаянт (Сивият гигант), на 2 700 години. Общественно известни от туристическите снимки са двете секвои в гората Марипоса, през стълбовете на които са прокарани тунели, през които спокойно минава атомобил.
Калифорнийският черен дъбQuercus kelloggi ражда жълъди, които индианците майуок смилат на брашно.
Калифорнийският тамянов кедърCalocedrus decurrens, е характерен с червеникавата си кора, поради което често го бъркат с гигантската секвоя. Тамяновият кедър се среща в изобилие из Сиера Невада, докато секвоите растат само в ограничен брой гори. 
Борът пондерозаPinus ponderosa има значителен диаметър в основата и с прав ствол, издигащ се на много метри, преди да пусне клони. 
 
Първото прилагане на концепция за парк в САЩ, води началото си именно от Йосемити в Калифорния, с акт от 1864 г.
Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.
Националният парк Йосемити е отворен целогодишно и денонощно, а най-голяма посещаемост има през месеците от юни до август, а най-ниска – от декември до февруари.
 
ИСТОРИЯ
Първите човешки обитатели на тези земи са коренните жители на Америка , които се заселват в района на Йосемити най-вероятно преди 7 000 години. В този район живеят най-различни племена индианци, най-последно от които е племето майуок, което нарича долината Йосемити Ауани, което се предполага, че означава „мястото на прозяващата се уста“. Самото племе нарича себе си ауаничи.
Откриването на златото в ниските планини на Калифорния слага край на този идиличен начин на живот, когато някои от членовете на племето, разгневени от нахлуването на миньорите, атакуват едно от техните търговски поселища в каньона на река Мерсед. Като репресивен отговор миньорите организират батальона Марипоса, който е под командването на щата Калифорния. Батальонът навлиза в долината Йосемити на 27 март 1851 г. Вождът Теная предвожда племето си при нападенията срещу белите заселници в подножието на Сиера Невада. Батальонът залавя Теная и племето му и ги отвеждат в резерват в подножието на планината, но накрая ги оставят да се върнат в долината, носеща тяхното име.

През 1855 г. в долината Йосемити пристига първата група туристи, а девет години по-късно Ейбрахам Линкълн, подкрепен от група влиятелни калифорнийци, подписва акта за Йосемити, с който за обществен резерват под контрола на щата, като се отделят долината Йосемити и гората с гигантски секвои Марипоса.

През 1890 г. журналистът и редактор на списание “Сенчъри” Джон Мюър и Робърт Джонсън са обезпокоени, че високопланинският терен над парка се унищожава чрез използването му за пасища и дърводобив. Двамата започват успешна кампания за убеждаване на Конгреса да задели и високопланинските терени за национален парк.

През 1906 г. долината Йосемити и гората Марипоса са върнати под федерална юрисдикция. През 1932 г. държавата откупва и земите в басейна на река Уауона и ги включва в националния парк.

Първото прилагане на концепция за парк в САЩ, води началото си именно от Йосемити в Калифорния, с акт от 1864 г. (федерална земя дадена на Калифорния за резерват), подписан от президента Ейбрахам Линкълн и оттогава паркът играе важна роля при инициирането на концепции за управление на паркове в цялата държава.