“Бащата” на Плейбой Хю Хефнър почина в Лос Анджелис

Хю Хефнър (9 Апр 1926 – 27 Септ 2017), който мечтаеше за по-добър свят, почина в Лос Анджелис.

Мечатателят за по-добър свят “Бащата” на Плейбой Хю Хефнър почина от естествена смърт на 91-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщиха в изявление от офиса на медийната компания Playboy Enterprises.

Хю Марстън Хефнър (Hugh Marston Hefner) остави съпругата си Кристал и четири големи деца, Кристи, която през последните 20 години е изпълнителен директор (CEO) на компанията, Дейвид, Марстън и Купър, който е криативен шеф (CCO, Chief Creative Officer).

Хефнър напуснa този свят, във вече продадения си имот, добре известният Playboy Mansion* в Холмби Хилс, в близост до Бевърли Хилс.

“Животът е твърде кратък, за да изживяваш чужда мечта,”

казва веднъж роденият на 09 април 1926 в Чикаго, Илинойс, Хю.

Хефнър пише две години за вестник на армията (1944-46) до края на 2СВ. Учи в Чикагския институт по изкуствата и в Университета на Илинойс със специалност психология. 

След като му отказват повишение на заплатата от $5 долара в списание Ескуайър (1952), Хефнър напуска и решава да започне свое издание със стартов лапитал от $600.

“Най-голямата сила в света не е религията, а сексът.”

След като набира $10,000 от инвеститори, Хефнър пуска първия брой на еротичното списание „Плейбой”, което е едно от най-популярните в цял свят и до ден днешен.

Тогава то излиза в тираж от 51 хил. през декември 1953 г. с Мерилин Монро на корицата. Рискът е голям – Америка е “дълбоко консервативна” и се налагат забрани върху контрацептивите, а да кажеш “бременна” по телевизията е недопустимо. 

През 1992 г. Хефнер, който никога не е срещал Мерилин, купува крипта-паметник до нейния в Уестууд Мемориъл Погребален Парк в Лос Анджелис за $75,000. Именно там Хефнър иска да бъде погребан.

“Пикасо е имал своя розов и син период. Аз съм в своя рус период в момента.”

Хефнър създава 1то издание на кухненската маса в апартамента си, и не слага дата, защото не знае дали и кога ще бъде в състояние да издаде втори брой. Успява да плати разходите за хартия и печат и да финансира друго издание.

На 4 юни 1963 г. Хефнър е арестуван за публикация на разголени снимки на Джейн Мейнсфилд. Делото приключва без да може да бъде взето решение.

До 1971 г. Playboy продава 7 млн. копия всеки месец. Марката става популярнс с клубове, курорти, хотели, казина и телевизионни филми. През 1960 г. в Чикаго Хефнър отваря първия си Плейбой Клуб, последван по цял свят, включително в Япония и Ямайка.

За една година (1954) Playboy доближава 200 хил. тираж, а пет години по-късно достига 1 милион. Списанието е забранено в страни като Китай, Индия, Саудитска Арабия, Ирландия. През 1970 г. има над 7 милиона читатели, но след 2000-та година конкуренцията и интернет ограничават тиража до 3 милиона, както и броя на издаваните годишно списания – от 12 на 11. 

Днес списанието се издава на различни езици в над 20 държави от Америка, Европа и Азия. Първият брой на Българското издание на „Playboy“ излиза през април 2002 г.

“Баща ми живя необикновен и вълнуващ живот като културен и медиен пионер и лидер на едни от най-важните социални и културни движения на нашето време – тези, които се борят за правата на човека и сексуалната свобода. Той ще липсва на много от нас ”, съобщи синът му Купър Хефнър в официално съобщение.

Още със старта си PLAYBOY показва като много повече от красиви разголени дами на лъскава хартия. Хефнър прави революция в мъжкото мислене, не само за сексуалността на жените, но и за държанието в обществото, литературата, карикатурата, политиката и културата. Дискутира се сексуалната свобода и се подкрепя интелигентния спор между представители от различни социални, философски и религиозни сфери.

Той успява да превърне изданието в същинска “Мъжка библия”, както наричат PLAYBOY и до ден-днешен. Дава форум на автори, като Рей Бредбъри (публикуван е романът “451 градуса по Фаренхайт”), Джон Ъпдайк, Иън Флеминг, Владимир Набоков, Габриел Гарсия Маркес и Кърт Вонегът. Излизат интервюта, така както с  американския президент Джими Картър (1976) и кубинския лидер Фидел Кастро, така също и с Франк Синатра и Марлон Брандо.

“Аз никога няма да порасна”,

казва Хю Хефнър в интервю за Си Ен Ен, когато е 82-годишен. “Да остана млад е всичко за мен.” Хю се “укротява” едва около 86-годишна възраст, когато се жени за 3тата си съпруга, по-младата с 60 години фотомоделка Кристал Харис, която обаче няма да наследи състоянието на покойния си мъж, според строгия предбрачен договор. “Булката-беглец” първоначално отказва венчило през 2010 г, но през 2012-та приема. 

Според Хю Хефнър “през леглото му са минали над хиляда жени”, сред които много от позиралите за списанието. През годините за него са позирали звезди, като Линдзи Лохън, Дрю Баримор, Фара Фосет, Кейт Мос, Памела Андерсън, Мадона, Шерън Стоун, Наоми Кембъл и др.

В свое интервю от 1992 г. Хефнър казва:

Прекарах голяма част от живота си да търся любовта на погрешни места“.

Хефнер има по две деца от първите си два брака – с Милдред Уилямс и Кимбърли Конрад. 

През 2012 година, когато се ожени за Кристъл, Хефнър сподели, че няма нищо против жените да го използват, за да добият известна слава. И добави, “че не би се почувствал “обиден”, ако жените спят с него, за да се изкачат нагоре в обществото.

“Дори ако ме използват за секс на моята възраст, това преди всичко ще бъде комплимент”

Финансов пазарен изследовател от Wealth-X заяви пред Business Insider, че богатството на Хю Хефнер е на стойност най-малко $110 млн., с около $45 млн. в ликвидни активи.

+++

Замъкът Playboy Mansion в Лос Анджелис е с размер 21,987 кв.фита (2,042.7 м2) и разположен върху площ от 5.3 акъра (2.1 хехтара). Има 22 стаи, вкл. винарска изба (с тайна врата), скрининг зала с вграден орган, игрална зала, три сгради за зоологическа градина (и свързано домашно гробище за животни), тенис / баскетболно игрище, водопад и зона за плуване (включително вътрешен двор и барбекю, пещера, масивна фитнес зала със сауна под банята).
Озеленяването включва голямо езеро с изкуствен поток, малка цитрусова овощна градина и две гори от дървесни папрати и червени дървета. В Западното крило (първоначално крило за слугите) се помещава редакцията на Playboy. Основната сграда на волиера е оригиналната оранжерия, придружена от четири стаи. Президентският апартамент се помещава в няколко стаи на 2ия и 3ия етаж и е най-силно реновираната зона на имението, с обширен издълбан дъб от 70-те години на миналия век. Имението се поддържа в оригиналното му готическо обновено обзавеждане. Има и външна кухня, която служи за партита.

* През януари 2016 г. имотът Playboy Mansion беше пуснат на пазара за $ 200 милиона, при условие че Хю Хефнър ще продължи да работи и да живее в имението. По-късно е купен от Дарен (Дийн) Метропулос, главен акционер в компанията за дялово инвестиране Metropoulos & Co, за $ 100 милиона. Метропулос възнамерява да възстанови собствеността на Playboy Mansion със съседен имот, който той закупи през 2009 г., като комбинира двата за общо 7,3 акра (3 хектара) като свое собствено жилище.

Хефнър купува имота през 1971 г. за $1.1 мил. и прави обновяване за $15 мил. През 1974 г. Хю се премества окончателно от Чикаго в Лос Анджелис, след заведено федерално дело, последвало самоубийството на дългогодишния му помощник Боби Арнохен, базирано на “федерално … разследване на употреба на наркотици в имението на Хефнер”. Главният офис на Плейбой Ентърпрайсес остава в Чикаго до 2012 г.