Пожари лудеят в Южна Калифорния на 50 мили от Лос Анджелис

Пламъците се промъкнаха по хълмовете до Магистралата #91 в Южна Калифорния на 50 мили от Лос Анджелис. Пътят действаше като огнена линия и блокира разпространението на огъня.

26 септември 2017 г. И днес органите на пожарната все още успяват да задържат пламтящите дървета и разстения, дори на няколко крачки от домовете, заплашени от пожара, който проникваше през крайградски каньони в Южна Калифорния.  Стотици хора са спасени, когато се опитваха да избягат. Вятърът докара пламъците около градчето Корона, на около 50 мили югоизточно от Лос Анджелис.

В района на Ориндж каунти, (в т.ч. Ървайн, Корона и др.) живеят повече от 5000 наши сънародници. До момента нямаме данни за пострадали българи.

Огънят се мяташе нагоре-надолу по хълмовете, около частично затворената 91-ва магистрала. Училищата бяха затворени във вторник и поне 500 домове и днес са все още под евакуационна заповед, по данни на Пожарната. Хората и властите се надяват, че днес по-късно може да започне връщането по домовете. 
 Прогнозата за времето сочи, че ще стане по-горещо и сухо, при което нещата могат да се променят много бързо,” каза капитан Стив Консиди от Пожарната на Ориндж каунти.
 
Капитан Консиди каза, че домовете са спасени от екипажи на три хеликоптера, оборудвани с технология за нощно виждане, за да им помогне да пуснат водни струи по тъмно. След изгрев слънце, още шест самолета се присъединиха към битката.
 
Огънят изстреля огромен облак дим и дъждовна пепел, който бързо се разрасна на повече от 3,7 кв. км след началото на ранния следобед в понеделник. Димът се разнесе на около 40 мили (64 километра) на запад до океана, а властите и сега предупреждават за потенциално опасно качество на въздуха. Над 1000 души са евакуирани по време на развитието на пожара.
Пламъците се промъкнаха по хълмовете до Магистралата #91, която действаше като огнена линия и блокира разпространението на огъня.