Американците объркани за химна след изказване на Тръмп

Тръмп влезе в спор със спортните среди с изявлението си миналата седмица, направено по веме на политически митинг, когато се оплакваше от онова, което видял като спад в спорта. Че спортисти не стоят прави по време на изпълнение на химна на САЩ.
“Как можеш да обичаш някой от тези собственици на отбор от НФЛ, когато някой на терена не уважава нашият флаг, идва ти да кажеш “Изритай онзи кучи син извън терена! Той е уволнен!” каза Тръмп на митинга, самият той бивш собственик на отбор по американски футбол (през 1983 купува Ню Джързи Дженералс).

Мнозинството от американците не са съгласни с твърдението на президента Доналд Тръмп, че играчите по американски футбол трябва да бъдат уволнени, ако коленичат по време на националния химн, въпреки че повечето казват, че те лично ще издържат по време на песента, според екслузивно проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, публикувано във вторник.

Проучването направено в периода 25-26 септември установи, че 57% от възрастните не смятат, че Националната лига по американски футбол трябва да уволнява играчи, които коленичат. В т.ч. 61% от феновете на NFL, които гледат поне няколко мача на сезон.
Резултатите са разделени по партийни линии, въпреки че 82% от демократите и 29% от републиканците не са съгласни с коментарите на президента за уволнението на играчи.
 
Тръмп влезе в спор със спортните среди с изявлението си миналата седмица, направено по веме на политическа кампания, когато се оплакваше от онова, което видял като спад в спорта. Тръмп критикува играчи, които искат да привлекат вниманието си към това, което вярват – социална и расова несправедливост, като отказват да застанат прави по време на химна.
“Как можеш да обичаш някой от тези собственици на отбор от НФЛ, когато някой на терена не уважава нашият флаг, идва ти да кажеш
“Изритай онзи кучи син извън терена! Той е уволнен!”
Това каза Тръмп на митинга, самият той бивш собственик на отбор по американски футбол (през 1983 купува Ню Джързи Дженералс).

Проучването на Ройтерс / Ипсос показва комплицираните чувства, които много американци изпитват, когато трябва да изразят своето национално самочувствие. 85% от възрастните твърдят, че почти винаги “стоят мълчаливо”, когато се изпълнява националният на събитие, което те посещават. 74% пък заявяват, че почти винаги си слагат ръката на сърцето.

И все пак, когато става дума за професионални спортисти, има по-малко единомислие за това, което е подходящо. Докато 58% от възрастните казват, че “професионалните състезатели трябва да бъдат задължени да застанат прави по време на националния химн на спортни събития”, то нараства подкрепата за тези спортисти, които не го правят.
 
В последното проучване 40% от американците заявяват, че подкрепят позицията, която някои професионални футболисти са направили да не стоят прави по време на химна. Това е с 28% по-малко от подобно проучване на Ройтерс/Ипсос миналата година.
В допълнение, 53% от американците смятат, че не е уместно президентът да коментира “как NFL и неговите играчи се държат по време на националния химн”.
 
Бившият защитник на Сан Франциско 49ers Колин Капърник и малък брой други играчи от НФЛ започнаха да коленичат по време на националния химн миналата година, за да протестират срещу поредица от полицейски престрелки, в които участват афро-американци.