Меркел за 4ти път Канцлер на Германия – за 1ви път след 2СВ крайно десни влизат в Парламента

Строго обличаща се блондинка от Национал-социалистическата партия “Алтернатива за Германия” Алис Вайдел счита за победа тези избори, въпреки, че се бори срещу Анджела Меркел, най-мощната жена в Европа.

Ангела Меркел да спечели 4-ия си мандат като канцлер на Германия. Това сочат резултатите на края на изборите днес в най-мощната държава в ЕС.

Крайно дясна партия (Алтернатива за Германия, АзГ, AfD) ще влезе в парламента за 1ви път от повече от половин век, добавя агенция Ройтерс. АзГ получи завидните близо 13.5% от вота.

Консервативният блок ДС/ХСС 
(CDU/CSU) 
на Меркел (33.8%) е следван от Социалдемократите
(SPD) на Мартин Шулц (20.8%), но резултатите и на двете водещи партии са много по-ниски от очакваното. Социалдемократите признаха поражението и потвърдиха решението си да не търсят коалиция с Меркел. Дали това ще вкара крайно десни в правителството ще се разбере по-късно. Те от своя страна обещават “конструктивна опозиция”. Това заяви един от лидерите Алис Вайдел (38г.), която е начело на партията, заедно с бившия съпартиец на Меркел – Александър Гауланд (76г.). Вайдел е открита лесбийка и бивш банкер на “Голдман Сакс”, която се опитва да представи по-меко и по-търпеливо лице в крайнодясната част на германската политика. Тя живее в Китай в продължение на шест (6) години, като банкер и говори китайски. Партньорът й е Сара Босард, родена в Шри Ланка, която е швейцарски филмов продуцент, и двойката има две деца. Строго обличаща се блондинка счита за победа тези избори, въпреки, че се бори срещу Анджела Меркел, най-мощната жена в Европа.

Меркел се зарече, че ще “направи всичко възможно да си върне гласовете от национал-социалистическата партия. 

В петък водещият социалдемократите Шулц пък описа AFD като “копаещи гроба на демокрацията”. 

Френският крайнодесен лидер Марин Лю Пен поздрави немската националистическата партия Alternative for Germany за влизането й в германския парламент. Лю Пен, който загуби президентските избори на Франция от Емануел Макрон, писа по-рано в Twitter: “Браво на нашите съюзници от AfD за този исторически резултат! Това е нов символ на пробуждането на народите на Европа.”

Право на глас имаха повече от 61 млн. германци, като голяма част от тях гласуваха предварително по пощата. Избирателната активност бе 76,5%.