ОСКАРИ – “Слава” българският избор тази година

Главнивт герой в избрания филм за номинация за ОСКАР – “Слава” (GLORY) т.г. е Цанко (Стефан Денолюбов), кантонер с говорни дефекти и дълъг стаж в БДЖ – който намира няколко хиляди лева на релсите, прибира 50 в джоба си и връща останалите в полицията. Всяко липсващо звено човечност отваря бездна, в която всички пропадаме заедно.

Филмът „Слава“ (GLORY), който познаваме от прожекцията му в Лос Анджелис, бе избран от Националния филмов център (НФЦ) да представлява България в номинациите за ОСКАР в категорията „Чуждоезичен филм“

Продукцията е на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов и бе одобрена от комисия от 7 специалисти, начело с Александър Грозев. Общо бяха допуснати десет филма – „Слава“, „Безбог“, „Пеещите обувки“, „Семейни реликви“, „Никой“, „Бензин“, „Воевода“, „Летовници“, „Сексакадемия: мъже“.

“Слава” е втори филм от планираната трилогия на съвместната работа на двамата режисьори, след „Урок“ (2014).  Само за две години Грозева и Вълчанов направиха цели два филма, които бяха добре приети по целия свят. 

Филмът прави дебюта си на кинофестивала в Локарно на 4 август 2016 г. В България прави официалната си премиера на фестивала Киномания на 17 ноември 2016 г.

Всяко липсващо звено човечност отваря бездна, в която всички пропадаме заедно!

НАГРАДИ

Голямата награда, (Задар, Хърватска, 2016)
Награда за най-добър актьор на Стефан Денолюбов, (Задар, Хърватия, 2016)
Голямата награда на Фестивал „Киненова“ (Скопие, Република Македония 2016).
Голямата награда на международен филмов фестивал Хемптънс (САЩ, 2016).
Специалната награда на град Варна на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2016).
Наградата за сценарий на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2016).
Наградата за операторско майсторство (поделена) на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2016).
Наградата на СБФД и на акредитираните журналисти на фестивала „Златна роза“ (Варна, 2016).
Диплом на Федерацията на кинообществата (Локарно, Швейцария, 2016).

СЮЖЕТ

Цанко (Стефан Денолюбов) е кантонер с говорни дефекти и крупен стаж в БДЖ – който намира няколко хиляди лева на релсите, прибира 50 в джоба си и връща останалите в полицията. Доброто дело е дошло навреме за обиграната в политическия пиар Юлия Стайкова (Маргарита Гошева), която знае добре как да го постави пред прожекторите, за да отклони вниманието от назряващ скандал под масата. Цанко е готов да мине бързо през този медиен конвейер, но при едно условие – да не си тръгва към вкъщи, олекнал с единствената ценна вещ, която пази на ръката си – часовник “Слава”. То обаче не е спазено, а последствията припомнят, че всяко липсващо звено човечност отваря бездна, в която всички пропадаме заедно.

ЕКИП

СЛАВА

Жанр: драма, комедия 
България, 2016, 101′
Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева
Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков
Оператор: Крум Родригес
Композитор: Христо Намлиев
Актьори: Маргита Гошева, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова