Протест срещу правителството в София – един задържан от полицията, търсят помощ от Тръмп, Путин и Юнкер (снимки+видео)

“Скъпи г-н Тръмп, министър-председателят на България е доказан престъпник. Моля, помогнете да спасим нашата държава”.
Това бе написала на плакат протестираща млада двойка, която търсеше подкрепа на три езика (руски, английски и френски) от президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп. Както и от на най-дълго управлявалия правителствен ръководител в ЕС Жан-Клод Юнкер, президент на Европейският Съюз.

11 септември 2017 г. Рехав и кратък се оказа протестът срещу българското правителство в София, тази вечер.

11 септември 2017. 230 човека се събраха пред паметника на Цар Освободител срещу парламента за протест срещу българското правителство.

Събитието, което дълго време набираше привърженици в специално създадена група във ФБ, започна в уречения час (5:00pm, 17:00) с около 100 човека пред паметника на “Цар Освободител”. Половин час по-късно те се удвоиха. Към 6:15 се събраха 230 човека, според думите на водещият протеста. Те тръгнаха към сградата на парламента и движението на превозни средства бе спряно от полицията.

Протестиращ, облечен в затворническа униформа пред кордона от полицаи.

Кордонът от униформени бе удвоен, и към него се включиха и специални силови части. Точно те заловиха и отведоха млад мъж пробил “живата стена” пред стълбите на парламента. Той бе и единственния задържан тази вечер.

Основните скандирания бяха “оставка”, но бройката на протестиращите не достигна за доброволна оставка на правителството, както бе обещал премиерът Бойко Борисов, ако бройката на недоволните достигне 300. 

Развяваха се множество знамена, но съвсем малко плакати бяха издигнати, предимно саморъчно изработени малки постери. В един от тях протестираща млада двойка търсеше подкрепа три езика (руски, английски и френски) от президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп. Както и на най-дълго управлявалия правителствен ръководител в ЕС Жан-Клод Юнкер, президент на Европейският Съюз.

Група млади протестиращи имаше различни искания. Те говореха по мегафон в периферията на протеста и носеха плакати: “Ирма прибери си Бойко” и “И без Ирма България е в окото на бурята” (визират САЩ, ураганът там), “Вън перуката от БФС” (визират Борислав Михайлов, шеф на футболния съюз), “НЕ на застроените плажове”, “НЕ на агресията”.

Никой от протестиращите не отбеляза съвпадащата дата (11 септември) на годишнината от убийството на Георги Марков (1978) и атентата в Ню Йорк (2001).

Няколко мегафона повдигаха тонуса на дошлите граждани. Единият на водача, а другите на активни участници, които пускаха и сирена. 

Протестът завърши мирно с близо петдесет (50) човека.

Организаторите призоваха хората за ежедневни протести, от днес нататък, в цяла България, до свалянето на правителството.