Кризисен Щаб в Посолството за Урагана Ирма – Какво да Знаем и Прогноза

Денонощен дежурен телефон във Вашингтон за българите в САЩ

В петък местните власти затварят летища във Флорида, в неделя Ирма влиза в щата, прогнозата

Ирма се очаква да влезе в източната част на Флорида в Събота следобед. След това се очаква да продължи на север през целия полуостров Флорида този уикенд, и да достигне щата Джорджия до понеделник.

Във връзка с наближаващия крайбрежието на американския щат Флорида ураган Ирма заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и посланик Тихомир Стойчев разпоредиха създаването на кризисен щаб към посолството на Република България във Вашингтон, съобщиха от ведомството.

По информация на местните власти, макар ураганът да е отслабнал до 4-та категория по скалата „Сафир-Симпсън”, той представлява опасност за жителите на Флорида. Губернаторът на щата Рик Скот предупреди, че стихията може да причини значителни поражения на и всички жители на щата трябва да бъдат готови за евакуация. 5,6 милиона жители са предупредени за евакуация.

Скот каза, че Ирма ще бъде “по-голям от Андрю”, като се позова на бурята от 1992 г., която беше най-разрушителния ураган, който удари щата. “Ако ви е било наредено да се евакуирате, трябва да тръгнете сега”, каза той на пресконференция в петък вечер. “Не тази вечер, не след час, а сега,” категоричен бе Скот.

В тази връзка кризисният щаб към посолството на Република България препоръчва следното:
•    Информирайте се постоянно за развитието на ситуацията;
•    Стриктно изпълнявайте указанията на местните власти;
•    Не подценявайте опасността и при съвет за евакуация го направете!
•    Според данни на Националния център по ураганите във Вашингтон, стихията ще достигне бреговете на Флорида в неделя;
•    В петък вечерта е предвидено летищата в Маями и Форт Лодърдейл да преустановят дейност.

ПРОГНОЗА

По данни на Националния Метереологически институт на САЩ Irma ще доведе до опасни бури и вълни до 12 фута (3.66м), много силни валежи, вътрешни наводнения и краткотрайни торнадата във Флорида този уикенд. В южната част на Флорида общото количество валежи може да достигне 20 инча (0.5м).

Ирма се очаква да влезе в източната част на Флорида в Събота следобед. След това се очаква да продължи на север през целия полуостров Флорида този уикенд, и да достигне щата Джорджия до понеделник. 

При извънредна ситуация можете да се свържете по всяко време с представител на българското посолство във Вашингтон на денонощния дежурен телефон: +12023875770

ТУК МИНА ИРМА

Ирма вече навлезе в архипелага на Куба като ураган от 5та категория с вятър от 160 километра в час и причини наводнения в североизточната част на острова.

В Карибите жертвите са повече от 20 души, живеещи на островите Барбуда и Сент Мартин. Хората там се готвят и за урагана Хосе, който е 4та категория, и може да удари тези острови през следващите два дни.