Хирошима и смъртта – 6 Август

Какво се случи, кой го случи и къде е САЩ и България в световната ядрена история и бъдеще

ЩО Е АТОМНА БОМБА? Гледайте и видео-материалите на BBC

 Камъкът, изложен днес в музея

Камък с рамери 43-45 см на 48-50 см и тегло около 50 кг, се излага всяка година на 6 август в музея “Земята и хората” в София. Някога той е бил част от тази настилката, “преживяла” атомната експлозия в Хирошима и се е намирал на 200 м от мястото, където е паднала бомбата. Той чакал още около 20 години, докато напълно изчезне опасността от остатъчното радиоактивно излъчване. Върху него са издълбани изображението на богинята на милосърдието Каннон и надписа “От Хирошима”. ФОТО:”STONE FOR PEACE ASSOCIATION OF HIROSHIMA”

6 Август е Денятна милосърдието !?

 
Хирошима след ядерния взрив.ФОТО:Уики

Хирошима след ядерния взрив.ФОТО:Уики

На 6 август 1945 г. над Хирошима e взривена първата в историята на човечеството атомна бомба. Градът e превърнат в руини, загиват стотици хиляди хора. Две седмици след трагичното събитие Рейкийо Умемото, впоследствие основател на асоциацията "Хирошима - Камък за мир", посетил града, за да се увери, че оцелелите му приятели там са добре. Около 20 години по-късно трамвайната настилка близо до моста Айой-баши трябвало да бъде подменена поради ремонт. Умемото купил камъните от настилката, "преживели" атомната експлозия. Той чакал още около 20 години, докато напълно изчезне опасността от остатъчното радиоактивно излъчване. След това издълбал върху камъните изображението на богинята на милосърдието Каннон и надписа "От Хирошима".
    Инициативата е подкрепена от около 10 хиляди жители на Хирошима - като молитва за един свят без войни. После възниква идеята световните лидери също да притежават къс от каменната настилка, за да им напомня за ужасите на войната. На 20 декември 1991 г. в българското посолство в Токио - в присъствието на Рейкийо Умемото - е церемонията по даряването на Камък за мир.
    Всяка година на 6 август в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ в София се експонира „Камъкът от Хирошима”, който е основна част от церемонията за националното отбелязване на годишнината - „Деня на милосърдието“, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от Хирошима и Нагасаки. Музеят получава камъка от президентството на България, и е един от редките екземпляри от разпространените по света само 188 къса трамвайна настилка с гравиран лик на богинята на милосърдието Каннон.
БОМБАТА
В утрото на 6 август 1945 г., американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ („малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

В утрото на 6 август 1945 г., американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс) хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ („малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба – „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Атомната бомба е плод на европейската научна мисъл от края на XIX - първата половина на XX век и на страховете и амбициите на великите сили по времето на Втората световна война.

Първата успешна разработка е проектът Манхатън, реализиран от САЩ през годините на войната, но основните учени, които го инициират и довеждат до успешен край са европейски граждани. Съединените щати, ползвайки се с поддръжката на Великобритания и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби в рамките на така наречения Манхатънски проект. Първоначално проекта бил започнат по инициатива на учени — бежанци от Европа, в т. ч. Алберт Айнщайн, и американски учени, които се съмняват, че Нацистка Германия също разработва проект за атомна бомба (както по-късно става ясно, германската програма не е толкова мащабна и напреднала както американската). Проект „Манхатън“, в пика на своето развите, е разработван от около 130 000 души, от 30 учреждения в САЩ, и струва приблизително 2 милиарда щатски долара (над 22 млрд. долара в днешни дни), което го прави един от най-крупните и скъпи изследователски програми в историята.
Хари С. Труман (Harry S. Truman) (8 май 1884—26 декември 1972) е 34-ят вицепрезидент на САЩ (1945) и 33-ят президент на САЩ (1945–53), и встъпва в длъжност след смъртта на Франклин Д. Рузвелт. Труман работи на серия от духовнически длъжности преди да реши и да стане фермер през 1906 г., дейност, с която се занимава следващите десет години. Той е последният президент, който не е завършил колеж, въпреки че изучава две години право в Канзас.Със свои прител от военните години Труман открива магазин за облекла, който първите години е много успешен, но през 1922 банкрутира.През 1922 г. с помощта на политическата машина на Демократическата партия в Канзас, ръководена от Том Пендергаст, Труман е избран за съдия в районния съд на Джаксън Каунти, Мисури – административна, а не юридическа позиция.Макар и винаги е проявявал интерес към външната политика, Труман печели национална популярност през втория си мандат като сенатор със създаването на комитети,които разкриват изключително големи злоупотреби, корупция и безсмислени харчове в армията. С тази си популярност става вицепресидент през световнозначимата 1944г. Управлението на Труман е изпълнено със значими събития — използването на атомната бомба, краят на Втората световна война, започването на Студената война (Доктрина „Труман“), Планът Маршал за възстановяване на Европа, десегрегацията на въоръжените сили, създаването на ООН, вторият период на „Червената заплаха” и Корейската война. Труман, който е поддръжник на ционисткото движение още от 1939 г., е основна фигура в създаването на еврейска държава в Палестина. Сред много противоречия, в къщи и чужбина, Труман признава Израел за държава, 11 минути след като тя се е провъзгласила за такава. Труман е народен и непретенциозен президент, популяризирал фразата „Ако не издържаш на топлината, не стой в кухнята.” Издал заповед за ядрената бомбардиривка над Хирошима,заради което получил прозвището

Хари С. Труман (Harry S. Truman) (8 май 1884—26 декември 1972) е 34-ят вицепрезидент на САЩ (1945) и 33-ят президент на САЩ (1945–53), и встъпва в длъжност след смъртта на Франклин Д. Рузвелт. Труман работи на серия от духовнически длъжности преди да реши и да стане фермер през 1906 г., дейност, с която се занимава следващите десет години. Той е последният президент, който не е завършил колеж, въпреки че изучава две години право в Канзас.Със свои прител от военните години Труман открива магазин за облекла, който първите години е много успешен, но през 1922 банкрутира.През 1922 г. с помощта на политическата машина на Демократическата партия в Канзас, ръководена от Том Пендергаст, Труман е избран за съдия в районния съд на Джаксън Каунти, Мисури – административна, а не юридическа позиция.Макар и винаги е проявявал интерес към външната политика, Труман печели национална популярност през втория си мандат като сенатор със създаването на комитети,които разкриват изключително големи злоупотреби, корупция и безсмислени харчове в армията. С тази си популярност става вицепресидент през световнозначимата 1944г. Управлението на Труман е изпълнено със значими събития — използването на атомната бомба, краят на Втората световна война, започването на Студената война (Доктрина „Труман“), Планът Маршал за възстановяване на Европа, десегрегацията на въоръжените сили, създаването на ООН, вторият период на „Червената заплаха” и Корейската война. Труман, който е поддръжник на ционисткото движение още от 1939 г., е основна фигура в създаването на еврейска държава в Палестина. Сред много противоречия, в къщи и чужбина, Труман признава Израел за държава, 11 минути след като тя се е провъзгласила за такава. Труман е народен и непретенциозен президент, популяризирал фразата „Ако не издържаш на топлината, не стой в кухнята.” Издал заповед за ядрената бомбардиривка над Хирошима,заради което получил прозвището”Атомният”. ФОТО: Уики

Президентът на САЩ Хари Труман, който не знае за разработката на ядрено оръжие по проекта „Манхатън“ до смъртта на Франклин Рузвелт, взема решение с военните ръководители на страната да използват ядрено оръжие срещу Япония. 
След започването на войната в Тихия океан президентът Франклин Рузвелт е под изключителен натиск да премести или интернира повече от 120 000 души от японски произход, две трети от които родени американци, на основание, че те са заплаха за националната сигурност. В крайна сметка Рузвелт не се съгласява да действа.
„На никой лоялен гражданин на Съединените Щати не може да бъде отказано демократичното право да изпълнява отговорностите си, произтичащи от гражданството, независимо от неговия произход." 
Смъртта на Рузвелт (12 април 1945г.) е посрещната с шок и тъга в страната и по света. Франклин Делано Рузвелт е президент повече от 12 години и повече от който и да било друг извежда страната през едни от най–големите кризи до пълния триумф с победата над Германия и очертаващата се победа над Япония. 
На 26 юли 1945 година, Труман и другите лидери на антихитлеристката коалиция, изказват позиция на Потсдамската среща, която е отразена в декларация - ултиматум към империята за капитулация. В декларацията не се споменава нищо за ядрено оръжие. То все още се пази в строга тайна. Но не за дълго – остават броени дни до пускането на атомна бомба върху живи цели.

Първите 3 бомби са взривени през 1945 г. като финална фаза на проекта "Манхатън":

На 16 юли край Аламогордо, Ню Мексико (САЩ) е извършен 1ят в света ядрен опит, наречен "Тринити" (взривена е имплозионна плутониева бомба с мощност 20 кТ).
Макет на атомната бомба

Макет на атомната бомба “Little Boy”, взривена над Хирошима.

На 6 август над Хирошима, Япония е взривена бомбата "Малчугана" (артилерийска уранова бомба с мощност 13 кТ). Трите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, кръстен на майката на полковник Тибетс, пилот на машината), „The Great Artiste“ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „Necessary Evil“, в превод от английски -„необходимото зло“), носещ фотоапаратура. В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля ядрената бомба  “Little Boy”, назована „малчуган“ в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността.
Макет на ядрената бомба „Дебеланко“ хвърлена върху Нагасаки

Макет на ядрената бомба „Дебеланко“ хвърлена върху Нагасаки

На 9 август над Нагаcаки, Япония е взривена бомбата "Дебеланко" (аналог на "Тринити"). На сутринта на 9 август 1945г. американски стратегически бомбардировач - B-29 „Суперфортрес“ - на борда на който е 393-ти ескадрон, командван от майор Чарлз Суини. Товарът на бомбардировача е ядрена бомба “Fat Man”, чиято първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки. Пристигайки над Кокура, с половин час закъснение, лошите метеорологични условия (70% облачност) не позволяват изпълнението на атаката. След три обиколки над града и поради намаляване на количеството гориво, бомбардировачите се насочват към второстепенната цел - Нагасаки, където в 11:01ч. е извършена бомбардировката.

Atomic bomb on Hiroshima and Nagasaki (real footage video)



Руснаците взривяват първата си атомна бомба на 29 август 1949 г. на полигона Семипалатинск в Казахстан.

Разпространение

След САЩ и СССР атомно оръжие разработват Великобритания, Франция, Китай, Индия, Израел, Южна Африка и Пакистан.

Израелската ядрена програма е тайна и Израел не е провеждал официално тестове на атомна бомба.

Южна Африка, след ограничени тестове на уранова бомба от артилерийски тип и производството на 6 бомби е единствената страна, която е прекратила ядрената си програма. Горивото от бомбите и е пригодено за употреба в атомни реактори.
7-те атомни сили, провели официални пълноценни атомни тестове (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия и Пакистан) са успели при първия си опит. Северна Корея вероятно е осмата такава сила. Тя провежда атомен опит на 9 октомври 2006 г.
Българин е единствения министър на отбраната в световната история, който се е снимал как реже собствените си оръдия
Свинаров се плези в столовата на парламента. Председателят на партията Николай Свинаров и лидерите на

Свинаров се плези в столовата на парламента. Председателят на партия БНД Николай Свинаров и лидерите на “Синята коалиция” Мартин Димитров, Иван Костов и Анастасия Мозер подписаха споразумение за общо явяване за избиране на народни представители в 41-вото народно събрание. Партията на бившия военен министър регистрира катастрофален резултат на изборите за европарламент, като спечели едва 0, 45% от вота на избирателите. ФОТО:бгнес

Турция и САЩ имат на въоръжение гаубица М110, способна да изстрелва атомни снаряди с мощност 2, 3 и 5 килотона.

България също разполагаше до около 1995 г с 220 милиметрова гаубица - способна да изстрелва ядрени снаряди , но тези гаубици бяха нарязани от държавниците ни, като министъра на отбраната Свинаров и сие. 
Така българин става единствения министър на отбраната в световната история, който се е снимал в национален вестник как реже с оксижен собствените си гаубици. Нито един военен не присъства. 
Свинаров обещава метала да отиде за българската металургия. Николай Свинаров е бивш зам.председател на НДСВ и предсдател на комисията по национална сигурност. Председател на партия Българска Нова Демокрация (БНД), която влезе в Синята Коалиция за ИЗБОРИ'09. 

Принцип на действие/накратко/ Идеята на атомната бомба е да се предизвика бърза верижна реакция на делене на атомното гориво, при която се отделя огромно количество енергия. Атомното гориво не може да бъде използвано напълно. Атомната бомба, пусната над Хирошима (65 кг уран) е изгорила около 1% от горивото си, а тази над Нагазаки – около 16% като и за двете това е била очакваната ефективност.
Източници: ВВС, УИКИ и др.
1

 

 

 

Remembering the tragic aftermath of the Hiroshima bomb - BBC

 

 

 

 

Remembering the tragic aftermath of the Hiroshi…

 

 

4:00
 
 2                                                                                                            Hiroshima: Dropping the Bomb
 3                                                                                                            US troops preparing to drop the atomic bomb on ...
 4                                                                                                            Truman's ultimatum regarding Hiroshima - BBC
 5                                                                                                            Testing the atomic bomb and destroying lives in... 

 

Atomic bombing of Nagasaki - BBC

 

 

4:50