Хомосексуалисти Премиери в Най-Православната и в Най-Католическата Държави

Министър-председател на върло Православна Сърбия стана лизбийката Ана Бърнабич, а на силно Католическа Ирландия откритият гей Лео Варадакар

Министър-председател на върло Православна Сърбия стана лизбийката Ана Бърнабич, а на силно Католическа Ирландия откритият гей Лео Варадакар

16 юни 2017 г. Изминалата седмица ще бъде записана в историята на политиката и човечеството, като “победа за гей-обществото” в Европа, и поредна голяма в управлението на Света.

Само за няколко дни в две емблематични консервативни с вековни традиции Християнски общества и държави за Министър-председатели бяха избрани открити хомо-сексуални фигури. Другото общо между двете нови общественни лица е, че са завършили висшето си образование в САЩ и Великобритания.

 Министър-председател на върло Православната Сърбия стана 41-годишната лезбийка Ана Бърнабич, съобщиха световните агенции на 15 юни. И за най-големите гей-оптимисти на Запад, това е сериозна новина и би трябвало да бъде положителен сигнал, като се има предвид, че 65% от сърбите смятат хомосексуалността за болест, 78% не желаят тя да се демонстрира извън домовете, и Православната им религия я смята за грях. Видимо е, че желанието за влизане в ЕС, определено взе превес в политиката и живота на Сърбия, над традиционните й тесни връзки с Православна Русия, и сближаването й с комунистичеси Китай. Достатъчен е фактът, че президентът Вучич, който в продължение на години сам се числеше към великосръбските националисти, преди време пожъна много похвали за “смелостта” да назначи лесбийка за министър, именно тогава Бърнабич на 1ия й висок пост. Звучи, като дълго кроен политически и държавен план. Немалко сърби го тълкуват, като “президентска благодарност за услуга”, по повод голям корупционен скандал, в който Бърнабич подкрепя Вучич. Консервативната част от сръбската опозиция, пък обвинява новия държавен глава, че се е поддал пред натиска и влиянието на Вашингтон, и твърди, че Бърнабич не е негов избор, а решение, наложено от Запада.

Богатата хърватка Ана Бърнабич ще се води и 1та жена-премиер в сръбската история, въпреки, че тя е “активната” в хомо-сексуслната двойка.

Тук е мястото да се отбележи, защото засяга и България, че Ана Бърнабич е и 1ият хомо-сексуалист премиер на Балканите. Има ли прогрес, ще се запитате?!

Силно Католическа Ирландия (Ейре) също влезе във висшата “моно-зона”, след като откритият гей Лео Варадакар бе избран за премиер на независимата Република, съобщи Ройтерс на 14 юни. Важно е да се отбележи, и да не се бърка със Северна Ирландия, която е част от Великобритания. Ейре, както също е известна, е сред най-богатите, най-развитите и мирни държави в света, намираща се на 5то място по БВП на глава от населението и пета по ИЧР, като по този начин има едно от най-високите нива на жизнен стандарт в света. Държавата води политика на неутралитет, и не е член на НАТО, но е член на ЕС. Населението на Ирландия нараства най-бързо в Европа с темп на годишния растеж от 2,5%.

+++

Фамилията на Ана Бърнабич произлиза от хърватския остров Кърк, където семейството й е записано в църковните регистри още през 1673 г. Ана е родена на 28 септември 1975 г. в столицата на Югославия, Белград (бел.ред. дн. Сърбия). 

Ана Бърнабич е бивша министърка по въпросите на държавната администрация и местното управление, и владее отлично английски и руски. Бърнабич е следвала маркетинг в САЩ и в Англия, работи по проекти на ЕС и на американската Агенция за международно развитие USAID. Оглавява американската фирма Continental Wind Serbia (CWS). Бърнабич е безпартийна и е известна, като  “независим експерт”. 

Ана Бърнабич (Ана Брнабић) е избрана за министър-председател на Сърбия от Юни 2017 г.

Министър-председателите на Сърбия се назначават от Президента и имат безсрочен мандат.

+++

Лео Варадкар е най-младият, и първият гей-премиер на Ирландия (Ейре).

Роден е на 18 януари 1979г. в Дъблин, половин индиец по произход. Баща му е роден в Бомбай, Индия, и след преместването си в Ирландия се жени за Мириам, с която имат две дъщери и най-малко дете Лео. 

Варадкар завършва медицина в Англия и специалната съвместна програма за Управление и Обслужване на Ирландия и САЩ (Washington-Ireland Program for Service and Leadership (WIP). 

Негов партньор в живота е Матю Барет, доктор в местна болница.

Новият ирландски премиер встъпи официално в длъжност на 13-ти юни.

Лео Варадкар е 1ят ирландски премиер, който е от етническо малцинство. Но, на 38 години Варадкар е премиер, подобно на премиера на Канада Джъстин Трюдо и новия френски премиер Еманюел Макрон. 

До момента три пъти е бил в управлението, и е избран за лидер на управляващата партия “Фина гейл”. 

Варадкар казва за победата си: “Огромно предизвикателство” и в “Републиката няма предразсъдъци”.