Григор Димитров с историческа победа на Ролан Гарос

Григор Димитров (#11) спечели 1ият си мач на Ролан Гарос от четири (4) години

Григор Димитров (#11) спечели 1ият си мач на Ролан Гарос от четири (4) години, като категорично победи с 3:0 сета представителят на домакините Стефан Робърт (#113).

Димитров, който все още всички чакат да видят да реализира пълният си потенциал, записа историческа победа на червен корт на френското открито първенство.

 Гришо, чието най-добро представяне в Париж беше през 2013-та година, когато стигна до 3-ия кръг, каза днес след мача, че този двубой е “бил добър тест” и е “знаел какво да очаква”.
Следващият мач на Димитров е срещу испанския ветеран Томи Робредо (#271) във 2ия кръг (64) на Ролан Гарос в Сряда, 31 Май от 2:00 am PT. До този момент двамата са играли четири пъти помежду си като Робредо води с 3:1 победи.
 
ПЪТЕКАТА НА ГРИШО

 

Григор Димитров с първата си титла в световния тур (ATP World Tour) в Стокхолм през 2013 г.

 Григор Димитров Димитров е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. Състезава се за България за Купа Дейвис от 2008 г., като в актива му има общо 20 победи и 4 загуби.

Григор е роден на 16 май 1991 г. в Хасково, като единствено дете на баща си Димитър, треньор по тенис и майка си Мария, спортна учителка и бивша волейболистка. За първи път хваща ракета когато е на три години, а от 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи баща му, но след като хасковлията доказва таланта си на турнирите за юноши става ясно, че той ще трябва да се развива в други условия.

2005 г. Обявен е за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години, след като печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група.

2006 г. Обявен е за най-проспериращият български тенисист от БФТ. Тренира няколко месеца в академията „Уейл” в Оджей, Калифорния. Печели титлата на сингъл до 16 години на големия турнир за юноши и девойки „Еди Хер Интернешънъл“ във Флорида, САЩ. През същата година печели „Ориндж Боул“ в Кей Бискейн (Флорида, САЩ) – неофициално световно първенство по тенис при 16-годишните.

Едва на 16 години Григор прави своя избор и се отдава на професионалния спорт. Тогава, пръв му протяга ръка Христо Стоичков, който по всякакъв начин помага за развитието на неговата кариера. След това Гришо печели стипендия от фондацията на друга наша футболна звезда – Димитър Бербатов.

2007 г. Става Европейски шампион до 16 години в Москва, Русия без загубен сет.

Дебютира при мъжете на ITF Фючърс турнира Zagorka Cup в София, но губи в три сета от третия поставен в схемата.

През 2007 г. Димитров се присъединява към академията „Sanchez-Casal“, където тренира под ръководството на Емилио Санчес и Пато Алварес.

Година по-късно хасковлията се мести в Париж, където става част от академията на Патрик Муратоглу и прекарва там следващите четири сезона. През този период негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу.

2008 г. На 6 юли печели шампионската титла на Уимбълдън при юношите, като на финала побеждава финландеца Хенри Континен. Победата в турнира на сингъл му гарантира уайлд кард за участие в Уимбълдън ‘ 2009 при мъжете. През септември става шампион и на Открито първенство на САЩ, побеждавайки на финала Девин Бритън с резултат 6 – 4, 6 – 3. След тази победа е № 1 в световната ранглиста за юноши.

Участва на серия от турнири ITF Фючърс в Испания, като постига по-значителни успехи на двойки. Играе на финал в Майорка (с партньор Хуан-Алберт Вилока-Пуиг), а на турнира в Мурсия печели първата си титла при мъжете с Карлос Поч-Градин.

На 10.02.2009 година Григор Димитров поднася голямата изненада в първия кръг на турнира по тенис на ATP на твърди кортове в Ротердам с награден фонд 1,445 милиона евро, отстранявайки 23-ия в световната ранглиста Томаш Бердих. Така той постига първата си официална победа в основната схема на турнир от ниво ATP World Tour.

През 2010 г. Гришо регистрира най-големия си успех до този момент, като печели и първия си ATP Чалънджър турнир на сингъл в Женева, побеждавайки на финала 118-тия в световната ранглиста за мъже Пабло Андухар с резултат 6 – 2, 4 – 6, 6 – 4. Впоследствие печели убедително и следващите два ATP Чалънджър турнира, на които участва в Бангкок (Тайланд). Тези резултати го изкачват на 136-то място в световната ранглиста на ATP за мъже.

В началото на 2011 година, Григор Димитров влиза за пръв път в топ 100 на световната ранглиста на ATP. През юни Гришо става първият българин, достигнал до финал на ATP World Tour турнир – на двойки в Ийстбърн, с партньор италианеца Андреас Сепи. През юни Григор Димитров става първият български тенисист, който е „поставен“ в турнир на ATP World Tour.

През март 2012 г. Димитров печели за първи път мач, на ниво ATP, срещу съперник в топ 10 на световната ранглиста, чеха Томаш Бердих. Също така, през тази година Димитров става първият и единствен български тенисист, достигнал до полуфинал на турнир от ATP World Tour. Той прави това 3 пъти. На 05.11.2012 г. за първи път се изкачва в Топ 50 на световната ранглиста на Асоциацията на професионалните тенисисти ATP на рекордното до този момент за него и българския мъжки тенис 48-мо място и завършва сезона на тази престижна позиция. Въпреки това Гришо напуска тенис академията на Патрик Муратоглу в Париж, и започва да тренира в шведската академия „Good To Great“, управлявана от бившите професионални тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман.

 В началото на януари 2013 г., на турнира ATP World Tour 250 в Бризбейн (Австралия) постига своята победа № 50 в Световния Тур, и за първи път в своята професионална кариера се класира за финал на сингъл на турнир от ATP Световен ТурНа 28.01.2013 г. се изкачва на 40-то място в световната ранглиста.
След отличното си представяне в Ротердам на 18.02. се изкачва на 34-то място в световната ранглиста. От 25.02.2013 г. е № 33, а на 04.03. достига до 31-во място в света.
На следващия турнир на който участва, отново от сериите ATP World Tour Мастърс 1000 в Монте Карло, Григор за първи път се класира на четвъртфинал на турнир от такъв висок ранг, но там отстъпва след изключително оспорван двубой в три сета на Рафаел Надал с 2 – 6, 6 – 2, 4 – 6. След чудесното си представяне в Монте Карло, на 22.04., Димитров достига до 28-мо място в световната ранглиста.
След участието си в Мадрид, на 13.05.2013, Гришо се изкачва на 26-то място в световната ранглиста.
През м. октомври Григор Димитров започва работа с австралийския специалист Роджър Рашийд. Тяхното партньорство стартира по възможно най-добрия начин и малко след това на 20 октомври 2013 г. в Стокхолм на турнира Иф Стокхолм Оупън 2013 от сериите 250, Димитров печели първата си титла в Световния Тур на ATP, като на финала побеждава третия в света Давид Ферер. След този успех, Димитров се изкачва на 22-ро място в световната ранглиста. После на турнира ATP World Tour 500 в Базел, на четвъртфинала отстъпва на своя идол Роджър Федерер, в първия мач помежду им. При следващото си участие, на турнира ATP World Tour Мастърс 1000 в Париж достига до трети кръг и завършва сезона на престижното 23-то място в света.
 На Открито първенство на Австралия 2014 Григор Димитров постига четири последователни победи и се нарежда за първи път сред най-добрите осем тенисисти на турнир от Големия Шлем. На четвъртфинала губи в много оспорван мач от Рафаел Надал. След успешното си представяне в Мелбърн, Димитров се изкачва на 19-то място в световната ранглиста.
На следващият турнир Абиерто Мехикано Телсел 2014 от сериите 500 в Акапулко, Мексико, е поставен под номер 4 и достига финалната среща след четири победи и така печели втория си трофей в ATP World Tour и първия от сериите 500. По този начин Димитров достига 16-то място в световната ранглиста.
След края на турнира Мастърс 1000 в Индиън Уелс 2014 се изкачва на 15-то място в световната ранглиста. В началото на април в Атина, Димитров участва в отбора на България в турнира за купа Дейвис, където постига своята юбилейна победа № 100 в професионалния тенис.
Преди участието си на следващия Мастърс 1000 в Монте Карло, достига до 14-то място в световната ранглиста. На турнира от сериите 250 в Букурещ 2014 Григор Димитров за първи път е поставен като водач в основната схема на турнир от ATP Световен Тур.
На следващия Мастърс 1000 в Рим, Гришо, след четири победи, на своя 23-ти рожден ден, Димитров достига за първи път до полуфинал на сингъл на турнир от такъв висок ранг. Там отстъпва на Рафаел Надал и след успешното си представяне се изкачва на 12-то място в световната ранглиста.
След това на турнира ATP World Tour 250 2014 в Куинс, Лондон на финала побеждава след много оспорван мач Фелисиано Лопес, и така печели четвъртата си титла (трета за годината и първа на трева) в Световния Тур.
На най-престижния тенис турнир в света Уимбълдън, Григор Димитров достига до първия си полуфинал на турнир от Големия Шлем, но отстъпва след много оспорван мач на Новак Джокович. След отличното си представяне, на 07 юли 2014 г. Григор Димитров дебютира в Топ 10 на най-добрите тенисисти в света и се изкачва на 9-то място в ранглистата на ATP. Преди участието си на Мастърс 1000 в Канада достига до 8-мо място в световната ранглиста, което е най-доброто му постижение до този момент. 
Григор Димитров постига през 2014 г. 50 победи на сингъл и със завоюваните 3 титли приключва сезона на престижното 11-то място в световната ранглиста. В продължение на 15 последователни седмици, от 7 юли до 19 октомври, той беше в Топ 10 на най-добрите тенисисти в света. В края на декември бе избран за спортист № 1 на България за 2014 година.
В края на февруари 2015 г. отново се изкачва (за една седмица) в Топ 10 на най-добрите тенисисти в света. През март постига първа победа в кариерата си над Роджър Федерер в демонстративен мач в „Медисън Скуеър Гардън“, Ню Йорк. Но, на турнирите Мастърс 1000 в Индиън Уелс и Маями се представя неубедително, като печели само първите си мачове, след което отпада.

На Уимбълдън 2015, Димитров достига до трети кръг и отстъпва на 16-то място в световната ранглиста. След това се разделя с треньора си Роджър Рашийд. После участва в отбора на България в турнира за купа Дейвис срещу състава на Люксембург и постига две победи – по една на сингъл и двойки с партньор Димитър Кутровски. През август започва работа с треньора Йохан Ортегрен от шведската академия „Good to Great“.

До края на сезона участва в още 9 турнира, където не се представя по най-добрия начин и с общ баланс за годината от участията му на сингъл – 33 победи и 22 загуби, и се смъква до 28-мо място в световната ранглиста.

Колебливото му представяне през първата половина на сезона 2016 година се отразява на класирането в световната ранглиста – 40-то място през м. юли.

През 2017 г. Гришо започва новия сезон с участие на турнира от ATP 250 в Бризбън по най-добрия начин, където след 5 спечелени срещи (три от които над тенисисти от Топ 10) завоюва своята пета титла в Световния Тур.

На Откритото първенство на Австралия Димитров постига последователно 5 победи и се класира за втория полуфинал в своята кариера (след Уимбълдън 2014) на турнир от Големия шлем. По пътя към финала беше спрян в изключително оспорван 5-сетов мач от Рафаел Надал.

При следващото си участие на турнира от сериите ATP 250 в София след 4 спечелени мача, завоюва втората си титла за сезона и общо шеста в Световния Тур.

През февруари 2017 г. Григор Димитров бе удостоен с медал „За специални заслуги към спорта и България“.

В следващите турнири Григор се представя незадоволително, като отпада от надпреварите в първите си мачове и кръгове на съзтезанията.

На 28 Май 2017 г. Григор Димитров (#11) печели 1ият си мач на Ролан Гарос от четири (4) години, като категорично победи с 3:0 сета представителят на домакините Стефан Робърт.

ВРЪЗКИ

В края на 2012 г. се появяват слухове за връзка между Григор Димитров и руската тенисистка Мария Шарапова. Те потвърждават това на Мутуа Мадрид Оупън 2013, турнир в който Димитров побеждава за пръв път в своята кариера тогавашния номер едно в световната ранглиста Новак Джокович. През юли 2015 г. двамата се разделят. Според някои медии в края на 2015 г. Григор Димитров е започнал връзка с Никол Шерцингер. Информацията се потвърждава през следващата година.