Американци Пеят и Свирят Българска Музика в Лос Анджелис (ексклузивни интервюта, видео)

Най-вероятно най-големият в Съединените Щати ансамбъл за българска народна музика с участници Американци изнесе концерт на сцената на Шоенберг Хол в Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Фото: Евгени Веселинов, bulgarica

Най-вероятно най-големият в Съединените Щати ансамбъл за българска народна музика с участници Американци изнесе концерт на сцената на Шоенберг Хол в Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

“Балканският Ансамбъл”, в който пеят и свирят шестдесет и пет (65) човека, от които само трима са българи, представи тази част на света на пролетния фестивал за Музика и джаз от целия свят 2017 в Университета Ю СИ ЕЛ ЕЙ (UCLA).
Ръководителите на уникалната група пък са единственните в САЩ професори по български фолклор, Цветанка и Иван Варимезови. 
Млади музиканти с традиционни наши инструменти и Женски хор, за първи път изпълниха специално аранжирани акапелни произведения от нашата народна музика.
В публиката пък за първи път в Ел Ей видяхме учени от Българската Академия на Науките, и то трима, които работят по проект за родната етно-култура в чужбина. 
За първи път в ансамбъла взе участие Американският гъдулар Нейтън Бернаки, който ни разказа какво го е накарало да избере този инструмент. 

Три бяха българските гласове в хора на анссмбъла, Ели Жотева, Ани Тончева и Славея Минкова. Ето какво сподели Ели Жотева, студентка 1ви курс по Медийно изкуство и дизайн.

Създателката на “Балканският Ансамбъл” професор Цветанка Варимезова сподели какво се случва от 2001 година до сега. 

Репортаж за събитието бе излъчен по BiT – Българската Телевизия в Съединените Щати, в “НОВИНИТЕ с Жени Цанев” и в предаването “О, Здравей”, които се излъчват в България и САЩ.