Тръмп реже бедните и дава на военните – поиска $4,1 Трилиона бюджет

Предложеният от президента Доналд Тръмп бюджет от 4,1 трлн. Долара ще “ореже” програмите за бедните, в т.ч. купоните за храна и безплатната федерална медицинска помощ Medicaid, като той ще разчита на розовите прогнози за икономически растеж на страната, за да балансира бюджета в рамките на 10 години, милиарди долари повече за военните, на фона на куп други съкращения. Фото-кредит: Гети Имиджес

22 Май 2017 г. Предложеният от президента Доналд Тръмп бюджет от 4,1 трлн. Долара ще “ореже” програмите за бедните, в т.ч. купоните за храна и безплатната федерална медицинска помощ Medicaid, като той ще разчита на розовите прогнози за икономически растеж на страната, за да балансира бюджета в рамките на 10 години.

Намаленията са част от бюджетен план за предстоящата фискална година, което означава драматично преструктуриране на правителството, със защита на пенсионерите и програмите за възрастни хора, милиарди долари повече за военните, на фона на куп други съкращения.

Планът бе очертан в обобщените документи на Белия дом и ще бъде официално обявен във вторник, съобщи днес АП.

Съкращенията на федералното здравеопазване за бедните и хората с увреждания, заемите за образование в колеж, купоните за храна и пенсионни обезщетения на федералните служители гарантират, че бюджетът на Тръмп няма да стигне далеч в Конгреса, въпреки че републиканците контролират както него, така и Сената. Тези съкращения са следствие от частичен план от месец март т.г., който определяше дейността на местните агенции и чуждестранната помощ, но бързо беше отхвърлен от депутатите.

“Предложението за бюджет на почти всеки президент досега, по принцип е мъртво още при внасянето му,” сподели Сенаторът-Републиканец от Тексас Джон Корнин. Съпартиецът на Тръмп дори добави, че той “предвижда, че съкращенията на Medicaid няма да оцелеят в Сената”.

Отрязването е доста сериозно – почти 3,6 трлн. Долара от редица програми за обезщетения и финансиране на щатски агенции през следващото десетилетие. Предполага се, че републиканците ще отменят и заменят закона за здравеопазването на бившия президент Барак Обама, известен като “Obamacare”, като същевременно намалят средствата за Medicaid, премахнат субсидиите за студентски заеми, рязко ще намалят купоните за храна и допълнително ще съкратят 95 милиарда долара от програмата за магистралите между различните щати.

“Нуждаем се хората да тръгнат на работа”, каза днес отговорникът за бюджета от Белия дом Мик Мулван. “Ако сте на купони за храна, трябва да отидете на работа. Ако за това вие сте декларирали увреждане, а такова няма, трябва да се върнете на работа,” добави Мулван.

Без гаранции и защита на прогнозите за растеж, планът на Тръмп ще отиде почти 500 милиарда долара “на червено”, вместо да се извлече малък излишък през целевата 2027-ма година.

“ОТРЯЗАЦИ”

– Програмата за федералното здравеопазване за бедните и хората с увреждания Медикайд ще бъде намален с повече от 600 милиарда долара за 10 години, като ограничи плащанията до Щатските служби и даде на губернаторите по-голяма гъвкавост, за да управляват своите списъци с получатели на помощи. Тези съкращения са съчетани с отмяната на програмата Obamacare, и нейното свиване поне до 14 милиона души до края на десетилетието, което е почти 25% намаление от настоящите прогнози.
– 10-годишно намаление с 191 млрд. Долара на програмата за купони за храна – почти 30% – което далеч надхвърля предварителните предложения на републиканците от Конгреса. В момента програмата обслужва около 42 милиона души в целите Съдинени Щати, като на определени места, като Калифорния, бройките на хората, които живеят с държавна помощ са значителни.
 

По отношение на данъците Тръмп обещава основен ремонт, който ще намали данъчните ставки, но ще разчита на намаляване на данъчните облекчения и икономическия растеж, за да избегне увеличаването на дефицита. Това ще създаде три данъчни скоби – 10 процента, 25% и 35% – вместо настоящите 7%.

 
Бюджетът добавя подробности и към по-ранния план, който предвиждаше увеличение от над 10 млрд. Долара за военните, и то над съществуващата горна граница на разходите на Пентагона, финансирани за сметка на намаляване на програмите за медицински и други изследвания, и  чуждестранна помощ. Но, разходите за силовите органи на реда и сигурността на границите, обаче няма да се намаляват, а дори ще се увеличат.