ЕКСЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ ЗА ГЕРГЬОВДЕН – Отваряме Вратите на Манастира “Св. Георги Зограф” в Света Гора на Атон с Йеромонах Юстин (видео)

Уникален разговор “на живо” за това, що е то “Зографски Манастир” и точно как можем да го посетим – време – кога и за колко, средства, спане, храна, екстри?

Монахът подробно разказва важното и любопитното от историята и живота в Българското място на Светия остров и ни съветва за Гергьовден

Йеродяконът не спестява и най-малките детайли

Зографският монах Юстин пред иконопис на Св. Георги в Лос Анджелис, разказва за Българския манастир в Света Гора на Атон. Вижте по-долу в текста биографията на Светия Отец. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика (BULGARICA)

 

 

 

 

 

 

6 май 2017 г. (ГЕРГЬОВДЕН) Йеродякон Юстин от „Светѝ Гео̀рги Зогра̀ф“ (Zograf Monastery, Monastery of Zografou, Монастырь “Зограф” на Святой горе-Афоне), известен като Български Зогра̀фски манастир в Света Гора в Атон, пристигна на специално посещение в Лос Анджелис. 
Монахът ще служи в Храм “Свети Георги” в “Града на Ангелите” на Храмовия празник, който ще се проведе тази неделя. За Гергьовден Юстин ще раздаде на сънародниците ни и специално осветени, скални парченца от Света гора, копия на чудотворни икони и шишенца с благовонно миро. 
За първи път така Свят човек посещава Лос Анджелис. 

Йеродякон Юстин любезно се съгласи подробно да ни разкаже за загадъчния за много хора Зографски манастир и “да отворим вратите” за живота там. Където, освен, че можеш да стигнеш до него само по вода,  

"... чoвeĸ нe идвa нa eĸcĸypзия, a дa пoтъpcи cпaceниe нa дyшaтa!"

Зогра̀фския манастѝр, който се намира в монашеската република Света гора на полуостров Атон, Гърция, на 3 км от брега. Най-високият връх на “Света гора” е Атон – 2038 м. надморска височина. Света гора се оформя като манастирска общност през 963 г., на територията на която в момента има 20 манастира, от които само три не са гръцки, а Славянски – сръбският Хилендарски, руският Пантейлемон и българският действащ мъжки манастир Зографски.
От 1521 г. манастирът е ставропигиален, т.е. подчинен не на местния (солунски) митрополит, а направо на Цариградската патриаршия и е паметник на ЮНЕСКО.
Българската обител има 3 черкви и 14 параклиса.
Манастирската черква “Св.Георги” е построена 1801 г., а библиотеката притежава 162 гръцки и 286 славянски ръкописа, както и приблизително 10 хиляди печатни книги, в т.ч. и “История Славянобългарская” на Паисий.
Планината Атон е посветена на Св. Богородица, като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени освен Божията Майка. Не са разрешени знамена на други държави, а само на Атонската.
През 1923 г. по почин на Цар Борис III е прекаран телефон на Света Гора.

В първата част на интервюто ще разберете … забраната за посещение на жени,

Сaмo мъжe, cпopeд ycтaвa нa aтoнcĸитe мoнacи, пpиeт пpeз 1045 г., и cпopeд импepaтopcĸи xpиcoвyл oт 1060 г. Зaбpaнa за cъщecтвa oт жeнcĸи пoл дa пpeбивaвaт нa тepитopиятa нa цялата Aтoнcĸa плaнинa (Cвeтa гopa). Женски могат да бъдат само ĸoтĸитр и ĸoĸoшĸите. Първите – зa дa cъздaвaт пoĸoлeниe и дa пaзят мaнacтиpитe oт змии. Koĸoшĸитe – зa дa cнacят яйцa.

Да, но Йероманах Юстин ни казва, защо Св. Богородица избрала точно Атон!

Още, как се става в 3:00 часа сутринта за служба, кога и какво ядат монасите без закуска, обед и вечеря и кой готви там, където “времето е спряло”, да, там не се местят стрелките на часовника на пролет и есен … и там, където всяка капка вода от чучурите е лековита и монаси сами правят виното за гости… Коя е държавата кръстена на Св. Георги и защо монасите “ходят командировка по света и у нас”… чудесата на иконите и още … 

Защо Владиката Даниил в Ню Йорк е повикал Юстин чак от Гърция в единственната БПЦ към Светия Синод на Западния бряг в Съединените щати, за да донесе и безценен дар в Калифорния

Дарената от Отец Юстин специална икона със сребърен обков е осветена на Атон, точно копие на добре известната там чудотворна Фануилска икона на Св. Георги Победоносец в Зогра̀фския манастѝр. Иĸoнитe нe ce гaлят c pъĸa, а caмo ce цeлyвaт и ce cтoи cмиpeнo пpeд тяx, според yĸaзaнията ĸъм пoĸлoнницитe. Фото: Евгени Веселинов, Булгарика (bulgarica).

Във втората част на интервюто ще разберем какво се случва в момента на техния най-голям празник в манастира „Светѝ Гео̀рги Зогра̀ф“, колко часа са нощните бдения по Гергьовден, кой е другият празник, който отбелязват и “рекордьор по посещаемост, кой идва отвън за да помага на Св. Георги със специален готвач, кога и как да се резервира място за посещение на Зографския манастир и с какви възможности разполага святото място… що е пасом …

Какво е най-важно да правим, когато влезем в Храма? Какво трябва да правим или да не правим за празника на “Св. Георги Победоносец” …