Междуконтинентална балистична ракета излетя от Калифорния

Изстрелването на “Минутамен III” (Minuteman-III (LGM-30G)) стана в 12:03 сутринта от базата северозападно от Ломпок. (Photo-credit: U.S. Air Force photo by Michael Peterson)

27 април 2017 г. Днес през нощта междуконтинентална балистична ракета прелетя над територия на Щата Калифорния 

Тя беше изстреляна малко след полунощ в сряда срещу четвъртък от военновъздушната база “Вандънбърг” в Калифорния, като част от оперативен тест, показващ способността на страната за ядрено разубеждаване, според съобщението на сайта на VANDENBERG AIR FORCE BASE, Calif.

Изстрелването на “Минутамен III” (MinutemanIII (LGM-30G)) стана в 12:03 сутринта от базата северозападно от Ломпок, според военното подразделение на 30-тото космическо крило на Ванденберг. Командата за пускане е дадена от Airborne Launch Control System на Морския флот, според командването на военновъздушните сили.

Ракетата, която е оборудвана с неизползваем полезен товар и записваща данните на полета, е отчела 4200 километра в тестов диапазон до атола Квахалайн на Маршаловите острови, според Военновъздушните сили.

Крис Мос, командир на Космическото крило на Ванденберг, заяви, че изстрелването на тестове е “важна демонстрация на способността на нацията ни да възпрепятства ядрената дейност”.

Според командването на военновъздушните сили изстрелването е предназначено да “провери точността и надеждността” на ракетната система “Минутамен”, както и да предостави “ценни данни, за да осигури непрекъсната безопасна, сигурна и ефективна ядрена защита”.

Ракетата LGM-30 Minuteman е в експлоатация от 60 години, но е била подобрена през годините, за по-добро насочване и подобряване на точността, съобщи ВВС.
 
В понеделник “Фондацията за мир на ядрената ера”, организация с нестопанска цел, критикува изстрелването, цитирайки засиленото напрежение между САЩ и Северна Корея, цитирана от Ел Ей Таймс. През последните седмици Северна Корея ускори тестването на балистични ракети.