Днес в Ел Ей се открива филмовият фестивал SEEfest с участието на българска лента

Звезди от Югоизточна Европа на големия екран на Западния бряг в САЩ

Да намериш три милиона и да ги … върнеш – “Слава” ли е това?

Постерът на българската лента “Слава” (GLORY), която прави премиера в “града на 7то изкуство” на уникалния за САЩ филмов фестивал SEEfest (South East European Film Festival).

27 Април 2016 г. Днес в Ел Ей се открива филмовият фестивал SEEfest с участието на българската лента “Слава” (GLORY), който бе откриващият филм на Киномания 2016 в България в края на миналата година.

„Червеният килим“ на South East European Film Festival ще бъде разпънат пред авторитетния „Кинотеатър на Гилдията на Сценаристите” (Writers Guild Theater) тази вечер в 6:00, последван от първата прожекция в 7:00 и коктейл-среща с участници и организаторите.

Продукцията на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчано е избрана в официалната селекция на уникалния за Съединените Щати – Югоизточен европейски филмов фестивал в Лос Анджелис, и e за първи път на големия екран на Западния бряг в Съединените Щати. “Слава” прави премиера в “града на киното по време на 12-тото поредно издание на Югоизточно Европейския фестивал , като за прожекцията в Ел Ей е избрана престижната зала „Лемли Мююзик Хол″ в Бевърли Хилс.

“Слава” е на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които вече събраха куп награди със своя пълнометражен дебют “Урок”, а сега пренасят на екрана друга истинска история – за кантонера Кольо Димитров от Курило и намерените от него през 2001 г. 3 млн. лева.
Новият им проект, спечелил във Варна специалната награда на журито, отличията на СБФД и акредитираните журналисти плюс приза за сценарий. е вдъхновен от тези действителни събития.
На пръв поглед сюжетът обещава комични моменти, но дали е така?
Заглавието на лентата идва не само от медийната слава на Цанко, но и от марката популярни съветски часовници.
Служителят от БДЖ на име Цанко Петров, който вижда на релсите куп пари и добросъвестно ги предава на полицията. За благодарност държавата го награждава с нов ръчен часовник… който скоро спира да работи.
Титулният персонаж се играе от Стефан Денолюбов, който с “Докато Ая спеше” спечели наградата за главна мъжка роля от националния кинофестивал “Златна роза 2015”. В “Урок” актьорът от Варна игра циничния лихвар; той изпълнява главната роля и в късометражния филм на Грозева и Вълчанов “Скок”.
Амбициозната и властна пиар специалистка от транспортното министерство Юлия Стайкова е изгубила предишния му часовник.
И тук започва отчаяната борба на героя да си върне не само старата вещ, но и своето собствено достойнство.
Безуспешно опитваща се да съчетае кариерата с личния си живот, пиарката твърде късно осъзнава до какви последици може да достигне пренебрегването на човешкото отношение в стремежа към професионализъм… В ролята й е звездата от “Урок” Маргита Гошева.
Известният журналист на Variety Джей Уайсбърг в свое ревю пише:
“”Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов потвърждава обещавата заявка, направена с наградения им дебют “Урок”. Работейки с почти същия изключително талантлив състав режисьорската двойка рисува мрачен портрет на съвременното българско общество, разделено между столица и провинция, където корупцията е даденост и дори журналистите игнорират човешкия елемент в стремежа да ударят политическите си мишени.”
Според Variety “Грозева и Вълчанов внимателно балансират между двамата си герои, вплитайки достатъчно детайл в психологическите им портрети, блестящо изведени от актьорите.”
 +++
SEEfest 2016 ОТКРИВАНЕ (6:00 pm, 27 април, четвъртък)Writers Guild Theater (click)

СЛАВА (GLORY) – 28 Април, 7:30pm

Laemmle Music Hall 3

9036 Wilshire Blvd, Beverly Hills, CA 90211