Тръмп удари рекордно ниско ниво на одобрение

Тръмп има рекордно 41%-но средно одобрение за работата си за първите 3 месеца, сравнено с най-високото от
74% на Джон Кенеди, което е най-високото. Фото-кредит: Галъп

 

 

20 Април 2017 г. Доналд Тръмп има средно одобрение от 41% за работата си, като президент през първата четвърт на годината, което е с 14% по-малко от всеки друг президент в историята на проучванията на Галъп. Нито един Американски президент в миналото не е имал първоначално одобрение под 50%.

“Лошият късмет” на американците за избор между две “слаби династии” на последните президентски избори, се вижда от следващия в списъка на “предречените лузъри” – Бил Клинтън, който е с предишната най-ниска оценка от 55%. Средният рейтинг за първото годишно тримесечие на президентите след Първата световна война, избрани за първия им мандат, е 61%, като със 74% Джон Кенеди има най-високо одобрение, сочат данните от пола на Галъп.

Още едно проучване от средата на февруари, преди края на първия месец на Тръмп, неговият рейтинг за одобрение накратко падна под 40%, по-малко, отколкото преди при всеки друг негов колега. През втората половина на март Тръмп имаше отново под 40% одобрение. Клинтън е единственият друг президент, който регистрира рейтинг за одобрение под 40% през първата си година, след като го направи през юни 1993 г. – по-малко от пет месеца след встъпването си в длъжност.

Въобще не ми е ясно, какви са причините т.г., само двете политически политически партии, да излъчат точно тези двама кандидати.

Особенно Демократите с избора си на Хилъри Клинтън, част от семейството на най-неуспелия президент от тяхната партия, който дори завършва с импийчмънт. Което до голяма степен доведе до загубата на изборите, и до задраскването на един “чист” кандидат и очакван победител Бърни Сандърс.

Сегашните резултати за работата на президента се основават на изследването на Gallup Daily от 20 януари до 19 април 2017г. През това време оценката за одобрение на Trump варира от 35% – в дните след неуспешния опит на републиканците да отмени Обамакеър – до най-високата от 46%, малко след клетвата му.

Най-новата оценка от 43% на Gallup за одобрението на работата на президента е базирана на интервюта от 17 до 19 април 2017 г.
“Денят се познава от Заранта” 
Доналд Тръмп е добър пример за двете “червени лампи” в историята на президенството в САЩ. А именно изборната кампания и прехода. Лошият дебют на Тръмп последва рейтингите му, именно по време на президентската кампания и президентския преход.
Още “червени лампи” са междинните показатели. От средата на февруари т.г., преди края на първия месец на Тръмп, неговият рейтинг за одобрение се свлече под 40%, най-ниско от всеки друг главнокомандващ на САЩ преди него. По-интересно е, че през втората половина на март той се задържа под 40%. Отново в тъжните резултати компания му прави Клинтън, който е единственият друг президент, регистрирал рейтинг под 40% през първата си година, а именно през юни 1993 г. – по-малко от пет месеца след встъпването му в длъжност.
Тръмп е един от най-одобряваните президенти на САЩ от съпартийците си, но е най-зачеркваният от опозицията с рекордно ниска подкрепа от 9%. Демократите дотолкова го “мразят”, че този едноцифров процент изпраща Тръмп на цели 20 пункта под всеки друг президент. За пример от Републиканците са “медалистите” Айзенхауер (одобрение 61% от опозицията и 86% от своите), Никсън и Рейгън. От Демократите “на почетната стълбичка” са Кенеди (съответно 58 и 86%), Джими Картър (54 и 79%) и Обама (30 и 90%).
Независимите избиратели също са “потопили” Тръмп с 37% одобрение, далеч под предишните нива над 50% за всеки друг президент, с рекорд от 70% за Републиканеца Айзенхауер.

Бъдещият армейски генерал и президент на САЩ Дуайт Айзенхауер (известен и като Айк) е роден на 14 октомври 1890 г. в Денисън, Тексас, в семейството на миролюбиви протестанти. Захваща се с военното дело през 1911 г., и така до 1952 г.
“Непобедимият Айк” участва в 1СВ, а през 1942 г. по време на 2СВ получава втора генералска звезда и е командващ американските въоръжени сили в Европа със задача да гради съюзническата коалиция срещу Германия. Съветските войски превземат Берлин на 2 май 1945 г., а на 7 май Айзенхауер приема от ген. Йодл капитулацията на германската армия.
Позициите на съюзниците на Изток и Запад в края на военните действия ще послужат за разделяне на Германия и на Европа, така както е договорено в Ялта от Рузвелт, Чърчил и Сталин. А Айзенхаеур става кавалер на съветския орден „Победа“. Убежденията му, че Западът ще може да поддържа стабилни и приятелски отношения със СССР, се променят с натрупване на напрежението в Източна Европа и към средата на 1947 г. генералът вече е друг. Но и като шеф на НАТО и разразилата се “Студена война” не споделя “Съветска военна опасност” за САЩ. Брат му Милтън споделя през 1975 г.: „Нито веднъж в живота си не чух Айзенхауер да сподели мнение или опасение, че СССР ще нападне САЩ. Аз също мисля, че такива опасения не можеше и да има.“ Годините в НАТО са успешни, времената са сурови и САЩ се нуждаят от президент, който е мирисал барут. Така Айк се включва в президентската надпревара през 1952 г. като кандидат на републиканците в тандем с Ричард Никсън. Печели с 55% от гласовете и през 1953 г. встъпва в длъжност като 34-тия президент на САЩ. Държавен секретар става Джон Дълас, брат на директора на ЦРУ Алън Дълас, а министър на отбраната – Чарлз Уотсън, бивш шеф на „Дженеръл мотърс“, автор на репликата „което е добро за „Дженеръл мотърс, е добро и за САЩ“. Екипът за водене на нова война – Студена, е окомплектован.

Въобще 34-тият президент на САЩ (1953-61) Дуайт Дейвид „Айк“ Айзенхауер (Dwight David “Ike” Eisenhower) и главнокомандващ съюзническите войски по време на 2СВ с ранг на Армейски генерал, е най-одобряваният Американски президент в историята. Макар и много от президентите да се служили в армията, Айзенхауер остава единственият генерал – президент през 20 век (военен от 1911 до 1952). Оказва се, че 2СВ е изиграла и голяма политическа роля в Съединените Щати, освен в световен мащаб.
 Ако Тръмп иска да премине на ново по-високо ниво на одобрение за работа си за цялото президентство (ср. стойност от 45,4% на Хари Труман е най-ниската в историята на Галъп), то той ще трябва да подобри рейтингите си сред независимите избиратели и демократите, защото по-голямата част от републиканците вече твърдо го подкрепят. Но това едва ли ще бъде възможно в ерата на интензивно “мразене”, одобрението на демократите за Тръмп дори може още да се влоши от сегашното си ниво близо до 10%, подобно на начина, по който републиканските мнения за Обама държаха близо 10% след първата му година в длъжност. А и “злите” спомени са много пресни, за да носят и очаквано разбираемо “отмъщение”, за което има доста улични потвърждения от първите дни на Тръмп в Белия дом.
Явно задължителните “100 дни шанс” за 45-ия президент на САЩ Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump), вече се оказват недостатъчни, за да бъде одобрен от достатъчно представителен брой американски граждани. Надежда дава единственно не неговият политически опит и нюх, но този, като успешен бизнес магнат, автор и медийна личност.
Времето безмилостно тече за всеки, както за Американския президент, но така също и за самата Америка. За да се превърне и тя, като него, “Велика Отново”.