Гюрга Пинджурова остави “поле широко” с много музика

  1. На 18 април се ражда най-гласовитата трънчанка

Гюрга Гюрова Пинджурова е родена е на 18 април 1895 г. в град Трън

Когато чуете името Гюрга Пинджурова, веднага се сещате за народна музика. Незбравима следа оставя мелодията и част от текста, съдържащ заглавието на нейната песен „Хей, поле широко”. 

Обаче, любимите две на моя дядо бяха “Омиле ми, Ягодо” и “Гугутка гука в усое”. С първата на уста гласовитата трънчанка издъхва – поздрав към съпруга й, когото е загубила само преди няколко месеца, и с когото вярва, че ще се срещне на небето.


Фаворити за поколения са изпълненият й на “Слънце зайде” и “Моме Калино”. 

Пинджурова е един от символите на българската самобитност. Тя пее по градове, села и паланки, прави записи по радиото, а когато тръгва телевизията, многобройните й фенове имат щастието и да я видят – нищо, че гласовитата нашенка по това време вече била прехвърлила 60-те лазарника и имала внуци.

 

Пинджурова е и известен символ на истинската любов. Завършилата Пражката консерватория Гюрга, тогава оперна, е засипана от покани – да остане в Чехия, да изнася концерти в Австрия, но тя изненадва всички и се завръща в родината.

И още по-изненадващо изоставя операта и се посвещава на фолклора. Виновна за избора й е любовта. От девойка тя е влюбена в гъдуларя Иван, от нейното село. Той обаче е син на най-сприхавия мъж в Баринци – луд Георгия, от който треперело мало и голямо, тъй като от нищо кипвал и вадел камичката. 

Гюрга Гюрова Пинджурова е родена е на 18 април 1895 г. в град Трън. Тя е била 6-тото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. Като всяка надарена певица, Гюрга започва да пее още от дете песните на своята майка.

„След смъртта на баща ми — разказва тя — майка ни тръгна на работа по чужди къщи и ниви. Лятно време винаги ме водеше на жътва. Оттогава помня жътварските песни и най-вече хубавата песен „Бае, пладне дойде”.

В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица. Така Гюрга Пинджурова стига до Държавното музикално училище в София през 1917 г. Там тя учи при голямата наша певица Христина Морфова. По-късно, като държавна стипендиантка, Пинджурова завършва оперно пеене в Пражката консерватория.

Завърнала се в България, Гюрга Пинджурова започва усилена концертна дейност. Учителства няколко години в своя роден край и от 1934 г. става редовна сътрудничка на Радио „София”.

През януари 1921 г. изнася първия си концерт в България, като изпълнява арии из опери и разработки на народни песни. Учителка е по пеене с известни прекъсвания през периода 1923-1938 г. в София, Трън и някои трънски села.

Сътрудничи на детския отдел на Радио София. Прави първите си грамофонни записи на арии, художествени и народни песни. През 1936 г. за кратко е хористка в хора на Софийската народна опера. От 1938 г. пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 г. се появяват първите ѝ плочи с народни песни.

След 9 септември 1944 г. развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България.

Със своя дълбок и емоционален глас, с вярното чувство към народната песен, с умението да внася нещо свое, Гюрга Пинджурова се утвърждава като една от най-добрите изпълнителки на народни песни. На нея дължим песента „Хей, поле широко”.

Умира на 10 ноември 1971 г. в София.

ФИЛМ ЗА ГЮРГА ПИНДЖУРОВА

https://youtu.be/a21TzDAXHZ0