Къде и Кога в Калифорния да минем под Плащеницата и да посрещнем Възкресението

Великденски Църковни служби ще има в Лос Анджелис и Сан Франциско (петък, събота и неделя), а празничен обяд в неделя също и в Сан Диего на специален традиционен събор.

Така изглеждаха свещниците м.г. на Великден в Лос Анджелис.

+++
Велики (Разпети) Петък – денят на раздвоението на човека (14ти Април) – Служби ще има САМО в две Църкви в Калифорния – “Св. Георги” Лос Анджелис и „Св. Св. Кирил и Методий“ в Сан Франциско– Храмовете ще бъдат отворени целият ден (9:00 – 21:00 в Ел Ей и 12:00-21:00 в Сан Фран) за Минаване под Плащаницата („масата“).09:00 сутринта (Царски Часове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница), 19:00 (Опело Христово)
 
+++ВЕЛИКА СЪБОТА (15ти Април) Служби ще има САМО в Лос Анджелис и Сан Франциско09:00 ам (Вечерня със св. Василиева Литургия)23:30 (Пасхална Полунощница, Великденската Нощ) БЪДЕТЕ ПО-РАНО, ЗА ДА НАМЕРИТЕ МЯСТО ЗА ПАРКИРАНЕ, ВНИМАВАЙТЕ С АЛКОХОЛА – ЩЕ ИМА МНОГО ПОСТОВЕ ЗА ПРОВЕРКИ – НЕ забравяйте, че двата Великдена (католическият и православният) т.г. съвпадат00:00 (полунощ срещу 16-ти Април – Начало на Пасхалната Утреня), 01:00 (Св. Литургия), 02:30 (Пасхална почерпка, разговяване в църковната зала), обикаляне на храма. 
 

АКО ИСКАТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ ПРИЧАСТИЕ “НА ВРЪХ” ВЕЛИКДЕН, ТО ТРЯБВА ДА СТЕ СЕ ИЗПОВЯДАЛИ, КАТО СЕЩЕНИЦИТЕ СЕРИОЗНО ПРЕПОРЪЧВАТ ТОВА ДА СТАНЕ ПО-РАНО В ПЕТЪК ИЛИ СЪБОТА.+++

ВЕЛИКДЕН – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ПАСХА (НЕДЕЛЯ, 16ти) – ПРАЗНИЧЕН ОБЯД В ЦЯЛА КАЛИФОРНИЯ  – Лос Анджелис, Сан Франциско и Сан Диего – Служби ще има САМО в Църквите в Ел Ей и Сан Фран

11:30 (на обяд: Второ Възкресение – Пасхална Вечерня с четене на Св. Евангелие, в Храм „Св. Георги“ ще се чете на различни езици).

12:30 – Празничен обяд, разговяване в църковната зала

АДРЕСИ (карта с линк) НА ЦЪРКВИТЕ В КАЛИФОРНИЯ и думи от Църковните настоятелства:

St. Nikolay Bulgarian Orthodox Church San Diego

САН ДИЕГО: „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“: Събор 

КОГА: 12:00 (на обяд в неделя 16 април)  

КЪДЕ: Park San DieguitoPicnic Area 7 (Входа от към El Camino Real)

1628 Lomas Santa Fe Dr, Del Mar, CA 92014 Directions …

Търсят се ДОБРОВОЛЦИ! ЗА КОНТАКТ: тел. 858 324 4334,  info@stnikolai.org, или на Фейсбук страничката Bulgarian Orthodox Church in San Diego – St. Nikolai Wonderworker

20 Април 2014 г., Сан Диего. Над 200 човека дойдоха на Великденския Събор, за да „срещнат“ Христос, зажаднели и за дългоочаквана среща със сънародник, веселие и родна реч.

Заповядайте да отбележим заедно този най-обичан и светъл християнски празник. Нека запазим традицията, да се поздравим с „Христос Возкресе“, да разменим красивите ръчно боядисани великденски яйца и да хапнем заедно вкусно агнешко и великденски салати.
• По стара българска традиция ще хапнем агнешко и зелена великденска салата, приготвени по стари изпитани рецепти
• Вкусни козунаци 
• Червени великденски яйца за всички
• Българска шоколадови изделия
• Egg hunt – както всяка година, малчуганите ще могат да си съберат яйчица с шоколадови вкусотии 
С цел набиране на средства за Българската Църква в Сан Диего, храната и напитките на събора ще се продават.
 
Много ще сме благодарни, ако имате желание да помогнете.  

 

St. George Bulgarian Orthodox Church, Los Angeles

Църква „Св. Георги“, Лос Анджелес, Отец Висарион

150 S Alexandria Ave, Los Angeles, CA 90004

Отец Висарион ще служи на Великден в БПЦ “Св.Георги” в Лос Анджелис. Той бе този, който за Богоявление хвърли Кръста в океана от кея в Санта Моника.

 

Нека се съберем отново за най-големия празник откакто свят светува – Възкресение Христово!

Тази година и за първи път сме уредили охраняем паркинг на 5 мин. пеш от църквата. Моля, минете през църквата, оставете вашите спътници и ние ще ви напътим към паркинга.

Ще се предлагат и козунаци за тези, които не са си омесили. Ще има и червени яйца.

Ще ви очакваме!

 ————————-

+++

Църква „Св. Климент Охридски“, Лос Анджелес (там вече няма български свещеник, не се водят служби на български, и не ни е предложена програма)

5861 Virginia Ave Los AngelesCA 90038

+++

St. St. Cyril and Methodii Bulgarian Orthodox Church San Francisco

 

Църква „Св. Св. Кирил и Методий“, Сан Франциско, Отец Христо

1551 Shell Ave, Martinez, CA 94553

 

Първи Великден в 1та Българска Църква в Сан Франциско, Калифорния „Св. Св. Кирил и Методий“ – 19 април 2014 г.

Който желае може да донесе козунаци и шарени яйца.

В Неделя ще се предложи и празничен обяд .
 
Изказваме нашата благодарност на всички които дойдоха  и помогнаха в работата по църковният двор.Работа продължава от доброволци , обаче се нуждаем от финасови средства за купуване на цимент ,плочи, арматурно  желязо , а също за купуване на хладилник и микровълнова печка за клуба. Който би желалал да помогне може да изпраща чекове на адрес :
SS Kiril and Metodi Bulgarian Church 
1551 Shell Ave 
Martinez ,Ca 94553

 

+++
ВЕЛИКДЕНСКО ПОУЧЕНИЕ 
Старото премина, ето всичко стана ново!” (2Кор. 5:17). С тези кратки думи св. апостол Павел описва промяната, която настъпва в света с това велико и спасително за човешкия род събитие.
Ако до Христа бе в сила заповедта: „Пръст си и в пръст ще се върнеш.” (Бит.3:19), сега се изпълни обещаната надежда: „Ти няма да дадеш на Твоя светия да види тление” (Пс. 15:10).
Ако от страх пред смъртта, преди Христовото Възкресение, човеците живееха повече за себе си нежели за Бога, сега за вярващите, добродетелния живот в Христа процъвтя нетление, животът стана Христос, а смъртта придобивка (Филип. 1:21).
Ако до Христа, сред човеците властваше повече враждата, от колкото братолюбието, сега Църквата, осветена с Христовата Кръстна жертва и Възкресение тържествено пее: „Ден на Възкресение е, да се просветим с тържеството и един друг да се прегърнем. Да кажем – братя! И на тези, които ни ненавиждат да простим всичко заради Възкресението и така да запеем: Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта победи и на тези, които са в гробовете живот подари!”(Слава, Стихирите на Пасха)/из поучителни слова на еп.Даниил за Великден/