Край на Извънредното Положение за Суша в Калифорния

КАКВИ СА ПРОМЕНИТЕ?
“Опазването на водите ще се превърне в начин на живот в Калифорния”

Реките и поливните канали, които бяха станали сухи легла на пясък и чакъл, сега се захранват с вода и добиват нормален вид.

7 Април 2017 г. Днес губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви край на извънредното положение в щата за сушата, след силните бури и дъждове т.г..  Причина за да бъде то наложено пък бяха четири поредни изключително сухи години, които източваха резервоари, опустошаваха гори и земеделски земи и принудиха милиони хора да бъдат силно ограничени за употреба на вода със специална забрана.
 
Обратът е много рязък. След години на кафяви полета и напукана земя, чудовищните ​​бури предизвикани и от покритата планина Сиера Невада с дълбок сняг изминалата зима, който вля тонове вода в мрежата на реки и потоци, които са реалните доставчици на голяма част от водата на Калифорния.
 
Кварталните тревни площи се възраждат до ярко зелено, а реките, които бяха станали сухи легла на пясък и чакъл, сега се захранват с вода и добиват нормален вид.
 
И все пак, вдигането на забраната е до голяма степен символична мярка, която не премахва повечето от ограниченията. Властите на слънчевия щат все още държат на някои правила за опазване на 40 милионното си население. 
Всяка година Калифорния използва повече вода, отколкото природата предоставя и една влажна зима няма да промени дългосрочната перспектива, предупреждават природозащитниците.
 
“Вода може да бъде в изобилие в момента”, каза Кейт Пуул, директор на Съвета за защита на природните ресурси. “Но дори и след този необичайно влажен сезон, няма да има достатъчно вода, за да задоволи всички изисквания на селското стопанство, бизнес и градовете, без нашите реки и подземни води да бъдат източени под устойчиви нива.”
 
На връх сушата на гражданите бяха призовани да намалят къпането с пъти и откритото поливане. Собствениците на жилища с тревни площи бяха принудени да изкоренят напълно взичко, и да го заменят с пустинен вариант за озеленяване, с камъни и чакъл.
 
Сушата унищожи много риба, която мигрира в реките, уби повече от 100 милиона дървета, принуди земеделските производители в щата с водеща селскостопанска дейност в държавата, да разчитат предимно на подпочвените води, което пък доведе земята да потъне.
 
Губернаторът Браун обяви извънредно положение през 2014 г., а по-късно служители обикалях и следяха за задължителното спазване на забраната, което се случи за първи път в историята на Калифорния.
 
Дори и сега, Браун е запазил забраните в четири окръга на щата, повечето от тях занимаващи се главно със земеделие, където питейна вода ще се ползва само аварийно, а те ще продължат да се справят със намален дебит от подпочвените води.
 
Повече от 900 семейства в долината Сан Хоакин, все още се борят дори да намерят питейна вода, след като техните кладенци са тотално пресъхнали и получават помощ от благотворителни организации, под формата на бутилирана вода или мобилни резервоари или цистерни за техните дворове.
 
Източно от Лос Анджелис, потоците и подземните води са все още на исторически ниски нива, а валежите са под средното ниво вече за почти две десетилетия. За да се върнат на нормални нива ще отнеме три последователни години с валежи над средните, за да се заредят басейните за съхранение.
 
В останалата част на щата ще продължи приложението на стратегии за пестене на вода. Градове с водни площи ще бъдат задължени да продължат да докладват употребата на вода всеки месец, се казва в заповедта на губернатора, която също забранява разхищения, като миене на тротоари и работа на пръскачки за тревата, когато вали дъжд.
 
“Опазването на водите ще се превърне в начин на живот в Калифорния,”,

каза Маркус Фелисия, председател на Управителния съвет на службата Държавен контрол на водните ресурси, който лично ръководи планираното опазване.

 
“Това суша за книгата на рекордите, но тя няма да бъде нито последната, нито най-дългата”, заяви Марк. “Това бе едно събуждане, и ние не можем отново да натиснем бутона за дрямка.”
 
Дори губернаторът Джери Браун беше предпазлив в драматичното обявяване на края на извънредното положение: “Тази суша свърши, но следващата може да е зад ъгъла.”