Най-Скъпият Диамант Продаден за Рекордните $ 71.2 Милиона на Китаец

ВИЖТЕ ВСИЧКО ЗА “НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИЯТЕЛИ” НА ЖЕНИТЕ

Зашеметяващият 59,6 каратов диамант, известен като “Розовата звезда” бе продаден за $ 71.2 милиона на търг на Сотбис в Хонг Конг, поставяйки нов световен рекорд. Фото-кредит: АП

Зашеметяващият 59,6 каратов диамант, известен като “Розовата звезда” бе продаден за $ 71.2 милиона на търг на Сотбис в Хонг Конг на 4 април т.г., поставяйки нов световен рекорд за всеки диамант или бижу, според аукционната къща.

Овалният нарязан диамант разби $ 60-милионата предварителна оценка за продажба, определена от Сотбис, в момента, когато се “качи” на плюшения подиум. 
 
Рекордната продажба дойде само три години след като друго ултра-скъпо бижу бе продадено с още по-висока цена, пак на търг на Сотбис, но в Женева. Но, тогава сделката по-късно се развали, заради неизпълнение на задълженията на купувача. 
 
Уникалният скъпоценен камък е най-големият безупречен ярък розов диамант, който някога е бил оценяван в Америка (Gemological Institute of America).
Продажбата на “розовото чудо” се движеше с над $10 милиона долара в минута.
Три невидими кандидати се състезаваха по телефона за камъка по време на пет напрегнати минути наддаване. Тълпата в препълнената зала стана на крака и аплодира, след като  продаден за рекорднатс цена от $ 63 милиона, без да се включва премия на купувача, която добавя няколко “милки” до $71.2.

Шефката на Сотби за Азия Пати Уонг Сотбис съобщи, че спечелилият участник в Хонконг е бижутерът Чоу Тай Фук.

“Ние сме много щастливи”, каза Уонг. “Знам, че сега продължава много отрицателно да се говори за икономиката на Китай, която обаче вече не е така слаба, както преди няколко години. Резултатите от този търг говорят друго, като може да се добавят още почти 200 други партиди, които също бяха много силни,” каза Пати Уонг, цитирана от АП.
Уонг заяви още, че компанията не е притеснена и за произхода на парите, защото участниците са били проверени и имат дългогодишни отношения със Сотбис.
“Ние бяхме, и сме много, ама много уверени, че и трите кандидати имаха финансовите възможности, и разбира се най-вече купувачът, определено има финансовите възможности”, каза тя.

Досега най-скъпият диамант, продавана някога на търг беше “Синият Опенхаймер”, за който платиха $ 57.6 милиона през май миналата година. Предишният световен рекорд на търг за розов диамант беше $46,2 милиона за 24,78 каратовия “Розов Граф” през 2010 година.

Сега Сотбис взе дълго чакано решение, да върне уникален диамант обратно на пазара, поради нарастване на търсенето от богатите азиатски купувачи, и особено в Китай.
“Азиатският елемент на пазара на бижута вече е изключително важен, и според мнението на търговците.  Непрекъснато говоря за това, през последните шест месеца,” каза Дейвид Бенет, председател на отдела за бижута в Сотбис.
“Розовата звезда” е открита и извадена в Африка от известната компания “Де Бийрс” през 1999 г., като суровина от 132,5 карата, като след това скъпоценните камъни са нарязвани в продължение на две години. През ноември 2013 г. се проведе търг за рекордните $ 83 милиона в Ню Йорк, заради диамантеният експерт Исак Волф, но той не успя да плати.
От аукционната къща след това са принудени да си закупят самите те диаманта, защото са дало гаранция от $60 милиона минимум продажна цена.
Миналата година Сотсби успя да го продаде с два неопределени дяла, при оценка от $ 72 милиона на дружествата – Диакор и Мелен от Ню Йорк.
Днес вече най-големият диамант вече със сигурност напусна Съединените Щати, за да се озове в Китай. 
Освен „най-добрите приятели на момичетата” диамантите винаги са били и ще бъдат разплащателно средство, сигурна инвестиция, а понякога и причина за изневяра и дори военни конфликти и най-често смърт.

СЛУЧАЙНИ НЕЩА НЯМА  !ДИАМАНТИТЕ СА ВЕЧНИ, НО ВЕЧЕН МОНОПОЛ НЯМА! 

Най-известните диаманти

КЪДЕ СЕ ОЦЕНЯВАТ И РАЗПРЕДЕЛЯТ ДИАМАНТИТЕ?

ДИАМАНТЕНОТО (НЕ)ЩАСТИЕ

 
ВИЖТЕ ВСИЧКО: