Народ и Управляващи Спасяват Копривщица! Българите по Света Подписват Петиция – а Вие?

За броени часове над 10,000 подписа бяха събрани от целия свят и управляващите реагираха срещу маргиналното решение на местните чорбаджии в града-символ на Възраждането

Изсеченото в камъка двустишие “…и в кротък унес чака тя да дойде нейното дете…” е сякаш пророк за действията на общинарите в Копривщица. Дали ще се сбъдне? Откъсът е от стихотворението “Тиха победа” на Димчо Дебелянов, а склуптурата е с образа на майка му, и се намира пред фамилната им къща в Копривщица. Разрухата на града е спряна с обявяването на Копривщица за град-музей през 1952 г. През 1971 г. той получава статут на архитектурен и исторически резерват, а през 1978 г. – и на национален архитектурен резерват с международно значение и селище за международен туризъм. Съществен принос за това дело имат 1ят братовчед на Димчо Дебелянов – арх. Вельо Дебелянов и Петко Теофилов.

30 март 2017 г. “Намирам за невъзможно да останем пасивни пред опита Копривщица да бъде поругана и малкотокоето може да я съхрани – а именно статута на архитектурен резерват, да й бъде отнето.” Това се казва в петиция, разпространена в интернет, относно решението на общинския съвет, Копривщица да загуби статута си на архитектурен паметник. /по-долу вижте линк за петицията, решението на общинарите и дали има “схема”/

За броени часове над 10,000 подписа бяха събрани от целия свят срещу маргиналното решение на местните чорбаджии в града-символ на Възраждането.

“Създадох тази петиция съвсем спонтанно защото много ме заболя е нещо толкова уникално и красиво би могло да бъде унищожено,” каза специално за BULGARICA инициаторката на петицията Жана Караиванова, живуща в Ню Йорк – актриса и продуцент: създател на филмовия фестивал София Индипендънт филм фестивал.

“Нямам цели освен да помогна и се оказах съвсем неподготвена за реакцията, която спонтанният ми граждански жест предизвика,” добави Караиванова.

Възрожденският град-музей Копривщица се намира в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище. Градът е център и единствено населено място в община Копривщица. Песента „Хубава си, моя горо” с текст от Любен Каравелов и музика на Георги Горанов се възприема като неофициален химн на града.

“Бутафор Димитров е вече на години и няма да има време да превърне този красив възрожденски град в пластмасов паметник на чалгата. – Вени Марковски (Ню Йорк)

“Искам и децата на децата ми да видят Копривщица такава, каквато е останала в сърцето ми. Тя не е просто място за живеене. Копривщица е дух! Не смейте да убивате духа на тая държава, всичко друго вече съсипахте!” – Силвия Недков

“Подписвам, защото решението на Общинския съвет Копривщица е малоумно.” – Костадин Бонев

“Национален срам и позор!” – Емилия Димитрова (Мадрид)

“Да спрем мафията! Заедно можем!” – Мустафа Кьоров (Саутхемтън, Великобритания)

Дори и чужденци се включиха в защита на българското.

“It is vital that the municipality understand that you have a significant piece of world heritage in this village. You must conserve it so it may be appreciated by future generations” – Ian Wallace 

Най-вероятно от общонародната петиция няма да има нужда, но тя ще държи достатъчно ангажирани с проблема българските власти.

Това стана ясно от официалните позиции на премиера и президента на Р България, които много бързо реагираха на изцепката на общинарите във вековния град-реликва. Бойко Борисов, който е лидер на политическата партия, излъчила кмета на Копривщица, също светкавично изказа мнение.

Историците все още нямат единно мнение за създаването на град Копривщица. Известни са легендите “Предание за Жупата”, “Болярката от Рила”, “Град, създаден от бежанци” и “Легенда за Сополивите камъни”.
Поради привилегиите, с които се ползвали копривщенци, те запазили своето благосъстояние и след падането на България под османска власт. Богатствата на града привличали кърджалиите, които три пъти – през 1793, 1804 и 1809 г. – го ограбвали опожарявали и прогонвали жителите му. През 1867 г. около празника Св. Троица Васил Левски идва в Копривщица и създава 1ия Революционен комитет.

“Правителството няма да позволи промяна в статута на Копривщица за нищо на света”. В това увери служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за Би Ти Ви. Той изказа увереност, че следващ кабинет също няма да го допусне. “Статутът “паметник на културата” обаче може да се присвои или отмени единствено от Министерството на културата,” поясни премиерът. 

Реакцията на държавния глава Румен Радев също не закъсня, като той бе дори по-краен с думите си.  Във “Фейсбук” Радев заяви, че Копривщица “не принадлежи на неколцина общинари”, и призова местните съветници да променят решението си или то ще бъде спряно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също използва социалната мрежа и светкавично пусна съобщение във “Фейсбук” по темата “Копривщица”. Той пък заяви, че получил уверения лично от назначеният от неговата партия кмет на възрожденското градче, че щял да се бори за запазването на статута му, ако трябва и в съда.

“Разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението,” каза Борисов. 

През 1970-те години е предприета значителна по мащаб реставрация и консервация на музеи, паметници на културата, както и на улиците в града, който е обявен за национален исторически резерват. Решението за това е взето на 29 юни 1971 г. от 2-то правителство на Тодор Живков. За 10 години държавата инвестира 28 млн. лева в построяването на 400 нови къщи и 100 нови обекта. Най-значимият паметник, построен вследствие на това решение е този на Георги Бенковски.

ЛИНК ЗА ПЕТИЦИЯТА – ПОДПИСАНА И ОТ НАС в BulgariCA.com, а Вие? (Клинете тук)

СПАСЕТЕ КОПРИВЩИЦА

+++

ИМА ЛИ “СХЕМА” И В КОПРИВЩИЦА?

Председателят на общинския съвет на Копривщица Рашко Христов отрече общинарите да са искали да махнат цялостно статута на градчето. Но заяви, че ако не се преразгледат държавните решения, то “след 20 години в този град няма да има хора, а само паметници на културата”.

Вчера от в-к Дневник стана известно, че (кликнете тук) Общинският съвет в града е поискал да бъде премахната т.нар. охранителната зона! 

Общинарите обаче все пак искат дерегулация, която ще облагодетелства особено местен бизнесмен със план за ски курорт, по (кликнете тук) информация на в-к “Капитал”.